CSEPREGHY NÁNDOR,

Full text search

CSEPREGHY NÁNDOR,
CSEPREGHY NÁNDOR, a Miniszterelnökség államtitkára, a napirendi pont előadója: Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm szépen a figyelmet. Tisztelt Országgyűlés! Jelen törvényjavaslat célja egyrészről az Európai Közösségek és azok tagállamai, másrészről pedig a Szerb Köztársaság közötti stabilizációs és társulási megállapodáshoz a Horvát Köztársaság Európai Unióhoz történő csatlakozásának figyelembevétele céljából készült jegyzőkönyv kihirdetése. A jegyzőkönyvet a horvát csatlakozásra tekintettel 2014. június 25-én írták alá Brüsszelben, és az Európai Unió, valamint a tagállamok nevében az Európai Unió Tanácsa hagyta jóvá, így belső jogi eljárás csak a kihirdetéshez szükséges. Szerbia már 2015. november 10-én megerősítette, a Tanács pedig 2017. január 31-én értesítette Szerbiát a jóváhagyásáról. A jegyzőkönyv így 2017. február 1-jén nemzetközi jogilag hatályba lépett.
A Szerbiával kötött társulási megállapodás célja az ország európai integrációjának elősegítése. Ennek keretében az Európai Unió támogatja Szerbia erőfeszítéseit a jogállamiság és a demokrácia megszilárdítására, hozzájárulva a balkáni régió politikai, gazdasági és intézményi stabilizációjához. Szerbia számára fontos, hogy infrastrukturális és gazdasági kapcsolatait Közép-Európával, illetve integrációját az Európai Unióval alapvetően Magyarországon keresztül fejlessze, ezért, tisztelt Országgyűlés, arra kérjük önöket, hogy támogassák ezt a javaslatot.
Szerbia a magyar szomszédság-, nemzet- és biztonságpolitika, valamint külgazdasági törekvések homlokterében áll. A magyar kormány támogatásának és a szerb fél nyitottságának köszönhetően alakulhatott ki és működhet a Vajdaságban a Kárpát-medencében egyedülálló módon a magyar perszonális autonómia. Működtető intézménye a Magyar Nemzeti Tanács, amely számos programján keresztül - úgymint az oktatás, a kultúra, a hivatalos nyelvhasználat vagy tájékoztatás - biztosítja a magyar nemzeti közösség szülőföldön való megmaradásának segítését és annak előfeltételeit.
A nemzeti tanácsokról szóló szerb törvény megteremti a lehetőséget a kisebbség tagjai által közvetlenül megválasztott nemzeti tanácsok felállításához, amely a kisebbségi közösség kulturális, oktatási, tájékoztatási és nyelvhasználati ügyeiben bír hatáskörökkel.
Magyarország Kormánya 2011 óta folyamatosan támogatja a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű programjait a magyar közösség szülőföldön való boldogulásának elősegítése érdekében évi mintegy 600 millió forint összegben, a Magyar-Szerb Kormányközi Kisebbségi Vegyes Bizottság ülései pedig Magyarország és a Szerb Köztársaság közötti kapcsolattartás fontos fórumaivá váltak az elmúlt években.
Tisztelt Képviselő Urak! Tisztelt Képviselő Asszony! Szerbiával 2014. január 21-én kezdődtek meg a hivatalos EU-csatlakozási tárgyalások. Mostanra nyolc fejezet került megvitatásra, kettő pedig ideiglenesen lezárásra is kerülhetett. Magyarország aktívan támogatja Szerbia uniós csatlakozási tárgyalásait.
A vajdasági magyar szervezetekkel összhangban a kormány üdvözli, hogy Szerbia megfelelően teljesítette az igazságszolgáltatás és az alapjogok fejezet megnyitásához támasztott feltételeket, köztük a nemzeti kisebbségi akcióterv kidolgozását. A nemzeti kisebbségi akcióterv végleges változatát a szerb kormány 2016. március 3-án fogadta el. A dokumentum meghatározza a következő évek nemzeti kisebbségi jogbiztonságra vonatkozó feladatait. A dokumentumba számos olyan rendkívül fontos kérdés, mint a nemzeti tanácsról szóló törvény módosítása, a nemzeti kisebbségek részarányos foglalkoztatása a közszférában, a hivatalos kisebbségi nyelvhasználat, a vajdasági költségvetés támogatása és hatásköri törvényének megalkotása is bekerült, valamint a nemzeti kisebbségi szervezetek bevonása megtörtént már magába az előkészítő munkába is.
A magyar-szerb kétoldalú támogatás konkrét formájaként 2015-től tartós időre kiküldött nemzeti szakértővel is segítjük Szerbia csatlakozási tárgyalásait az Európai Közösséghez. A kulcsfontosságú igazságszolgáltatási reform pedig a két ország igazságügyi minisztériumai között 2015-ben aláírt megállapodás keretei között zajló magyar-szerb együttműködést is támogatja.
A nemzeti kisebbségek jogbiztonsága kapcsán magyar javaslatra elfogadott akcióterv keretei között folyik a nemzeti kisebbségek jogainak és szabadságjogainak védelméről szóló törvény módosítása, és létrejött a nemzeti tanácsokról szóló törvény módosítását célzó munkacsoport. Halad továbbá az általános iskolai nemzeti kisebbségi tankönyvek publikációja. Magyar részről megkülönböztetett figyelemmel követjük az akcióterv feladatainak időarányos teljesítését, és folyamatosan egyeztetünk a helyi magyar és szerb kormányzati partnerekkel. Kiemelt jelentőségű és a térségben példaértékű a magyar-szerb történelmi megbékélési folyamat, amelynek részeként létrejött a Magyar-Szerb Akadémiai Vegyes Bizottság is.
Tisztelt Ház! Az elmondottakra tekintettel kérjük a javaslat támogatását. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypártok soraiban.)
(15.50)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me