DR. VEJKEY IMRE,

Full text search

DR. VEJKEY IMRE,
DR. VEJKEY IMRE, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Magyarország az egyenlő bánásmódot és az esélyegyenlőséget az élet minden területén, különösen a köznevelés területén igyekszik előmozdítani. Ennek ellenére hazánkkal szemben az Európai Bizottság 2016. május 27-én mégis kötelezettségszegési eljárást indított, álláspontja szerint az oktatásban megvalósuló etnikai alapú szegregáció miatt, hivatkozva arra, hogy a vonatkozó hatályos magyar rendelkezések néhány részletszabálya a 2000/43/EK irányelvvel ellentétes.
Az eljárást megindító hivatalos felszólítás kifejezetten kifogásolta az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló 2003. évi CXXV. törvény, továbbá a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXCIV. törvény egyes részletszabályait, illetve az ezen alapuló magyar bírósági jogértelmezést és joggyakorlatot.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! A kormány nevében az igazságügyi miniszter úr 2016. október 4-én nyújtotta be a tisztelt Házhoz az Ebktv. és az Nkt. módosításáról szóló, T/12363. számú törvényjavaslatot. A tervezett módosítások lényegi eleme egyrészről annak megállapítására irányul, hogy az Ebktv.-ben a vallási meggyőződésen alapuló oktatás nem vezethet etnikai alapú, tiltott megkülönbözetéshez; másrészt ezzel összefüggésben annak rögzítésére a köznevelési joganyagban, hogy jogszerű az olyan oktatás, amely egyidejűleg megfelel a vallási meggyőződésen alapuló oktatás és a nemzeti oktatás követelményeinek; harmadrészt annak a követelménynek a deklarálására, hogy a nemzetiségi oktatás az állami oktatással megegyező, átlagos színvonalon biztosítsa az ismeretátadást, illetve feleljen meg az ilyen típusú oktatásra előírt, jelenleg is létező törvényi feltételeknek; negyedrészt pedig az Nkt. 94. § (4) bekezdés z) pontja szerint felhatalmazó rendelkezés hatályon kívül helyezésére.
(14.10)
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! A tervezett törvényi módosításokat a történelmi egyházak képviselőivel való egyeztetés során megvitatta a kormány, és azokat a történelmi egyházak elfogadták. Ezek előnye, hogy az egyházi iskolák túlnyomó része kapcsán megmarad a hatályos normaszöveg, és csak azon iskolák esetében változik, ahol felmerül az etnikai alapon való jogellenes elkülönítés.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! A Kereszténydemokrata Néppárt parlamenti frakciója támogatja a T/12366. számú törvényjavaslatot. Kérem, támogassák önök is. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me