BURÁNY SÁNDOR,

Full text search

BURÁNY SÁNDOR,
BURÁNY SÁNDOR, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! Az előttünk fekvő törvényjavaslat egy tipikusan olyan törvényjavaslat, amelyet a Törvényalkotási bizottság szokott benyújtani, mielőtt a zárószavazásra sor kerülne, kisebb jogtechnikai pontosításokat, adott esetben egyes könnyítéseket is alkalmazva. Ez a jogszabály-módosítási tervezet egy tipikusan ilyen bizottsági ajánlásnak megfelelő, összegző módosító javaslatnak megfelelő törvényjavaslat. De hát nem az, hanem egy önálló indítvány. Nem akkor nyújtották be, amikor a jövedékiadó-törvényeket tavaly júniusban tárgyaltuk, hanem néhány hónap gondolkodási idő után. Úgy tűnik, hogy a Fidesznek soha nincs elég ideje arra, hogy jól megalkosson egy törvényt, de mindig van ideje arra, hogy újra és újra módosítson egy törvényt.
Többször elmondtam már itt a tisztelt Ház falai között, most is kénytelen vagyok megismételni, mert a helyzet szinte semmit nem változott, miközben a Fidesz, illetve a kormány mindig előrehozza az adótörvények és a költségvetési törvény tárgyalásának időpontját és már kora nyáron megtárgyaljuk ezeket a törvényjavaslatokat úgymond a kiszámíthatóság jegyében, ezeknek a törvényeknek, amelyeket a kiszámíthatóság jegyében elfogadunk, a szavatossági ideje mindig nagyon gyorsan lejár. Most is, még mielőtt hatályba lépne az eredetileg elfogadott törvényjavaslat, máris gyakorlatilag egy módosító indítványt nyújtanak be hozzá. Annak idején a Nemzetgazdasági Minisztérium a jövedéki adóról szóló törvény módosítását, amelyet tavaly júniusban fogadtunk el, mintegy évig csiszolgatta, mint egy gyémántot, de hát nem lett ez a törvény a maga egészében egy csiszolt gyémánt, és az időtávolsága is erősen kérdéses.
Ha már egyszer hozzányúlnak ehhez a jöve-déki-adó-törvényhez, akkor az ember azt gondolná, hogy korrigálják ennek a jövedékiadó-törvénynek az egyik legnagyobb igazságtalanságát, amely családok millióinak keseríti meg az életét Magyarországon. Emlékeztessünk rá, ez a jövedékiadó-törvény tartalmazza Európa egyik legfurcsább szabályát, amely lényegében azt mondja ki, hogy ha a világpiacon olcsóbbá válik az üzemanyag, akkor a magyar állam gyorsan megemeli annak jövedékiadó-tartamát, nehogy véletlenül a családok olcsóbban vásárolhassák az üzemanyagot a benzinkutaknál. Ez egy képtelen módosítás volt tavaly júniusban, egy képtelen szabályozás egy olyan időszakban, amikor egyébként, hál’ istennek, a világpiacon már huzamosabb ideje alacsony a kőolaj hordónkénti ára. De ezt sajnos a hazai benzinkutakon nem lehet különösebben észrevenni, mert abban a pillanatban, hogy a világpiaci ár 50 dollár alá csökken, a magyar állam gondosan, az önök szavazatainak köszönhetően megemeli ennek az adótartalmát, így ez a termék nem lesz olcsóbb. Ha már egyszer benyújtanak egy törvénymódosítást, amely az eredeti jövedékiadó-törvényt annak hatálybalépése előtt módosítja, akkor ennek igazán lett volna értelme, ez viszont sajnálatos módon hiányzik ebből a törvényjavaslatból.
Nem becsülöm le a konyakos meggy horderejét, tisztelt Ház, kedves képviselőtársaim, mert ez egy nagyon fontos termék, nagyon sokat segít az alapanyagokat előállító gazdáknak, hogy azt a minimális jövedéki adót enyhítsük, illetve eltöröljük, ami erre, gondolom, az alkoholtartalma miatt korábban ki volt vetve. Nem akarok ezen különösebben ironizálni, de hát a konyakos meggy jelentősége eltörpül az üzemanyagárak jelentőségéhez képest, érdemben sokkal nagyobb segítség lenne az országnak, ha az üzemanyagárak adószabályozásán változtatnának.
Tisztelt Ház! Sok szót nem érdemes vesztegetni erre az egy érdemi enyhítést egy termékcsoport esetében és több jogtechnikai pontosítást tartalmazó törvényjavaslatra.
(11.00)
Ennek jelentőségét nem lebecsülve csalódottságunknak kell hangot adjunk. Sokkal nagyobb horderejű változtatást megérdemelne ez a jövedéki törvény, ha már egyszer a kiszámíthatóság jegyében, annak hatálybalépése előtt módosítja a tisztelt Ház. Köszönöm szépen a figyelmet. (Bangóné Borbély Ildikó tapsol.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me