Családtervezés

Full text search

Családtervezés
A mennyiségi családtervezés lényegében a születésszabályozást jelenti. Korábban ez döntően a megszakított érintkezéssel (coitus interruptus) és a terhességek művi megszakításával történt. Az 1974-ben bevezetett új népesedéspolitika – többek között – szabályozta a művi vetélés szociális javallatait. A terhes nő írásbeli kérelmére a Terhességmegszakítást Engedélyező Bizottság (TEMEB) elnöke akkor ad engedélyt a terhességmegszakításra a 12. hétig – kiskorúnak a 18. hétig –, ha a kérelmező 1. nem él házasságban, vagy legalább 6 hónap óta folyamatosan külön él; 2. a 35. évét betöltötte; 3. ha a terhesnek 3 vagy több gyermeke van, ill. szülése volt; és ezenkívül legalább egy további szülészeti eseménye volt; 4. a terhesnek, ill. házastársának nincs saját tulajdonú beköltözhető lakása vagy önálló bérlakása; 5. a terhesség bűncselekmény következménye. A TEMEB továbbá engedélyt adhat a terhességmegszakításra, ha: a) a terhes nő házastársa tartós sorállományú vagy különleges szolgálatot teljesít fegyveres erőknél, ill. testületeknél, és abból a kérelem előterjesztésekor legalább 6 hónap még hátravan; b) a terhes nő vagy házastársa legalább 6 hónapi szabadságvesztését tölti; c) egyéb szociális okok azt nyomatékosan alátámasztják.
Az új „abortuszrendelet” másrészt tágította az orvosi javallatokat. Ezek a következők: 1. a terhesség vérfertőzés következménye; 2. a terhességmegszakítás az anya életének védelmét szolgálja; 3. a születendő gyermeknél a várható súlyos, hatékonyan nem kezelhető ártalom kockázata 10%, vagy annál magasabb; 4. a méhbe helyezhető fogamzásgátló eszközök használata mellett bekövetkező terhességek. Ilyenkor a TEMEB elnöke, megfelelő szakvélemény alapján, engedélyezheti a művi vetélés ingyenes elvégzését a terhesség 12. hetéig.
A méhen belüli magzati vizsgálatok elterjedése magyarázza, hogy a terhesség, orvosi javallat alapján, a 20. hétig megszakítható, ha a súlyos magzati ártalom igazolást nyert vagy ennek kockázata 50%-os, ill. nagyobb. Ezenkívül a terhesség bármikor megszakítható, ha a magzatban a születés utáni élettel összeegyeztethetetlen ártalmat ismernek fel, ill. ha a terhesség az anya életét közvetlenül veszélyezteti.
A népesedéspolitika segítette a korszerű fogamzásgátló módszerek (elsősorban a fogamzásgátló tabletták) elterjedését, miközben anyagilag nagyobb mértékben támogatták a terhességvállalást.
Mindezek alapján a terhességmegszakítások aránya jelentősen csökkent. A minimumot – 1981-ben – 78421 művi vetélés jelentette. Azóta számuk újra emelkedett, a művi vetélések aránya még mindig kedvezőtlenül magasnak mondható. Különösen az okoz gondot, hogy jelentős hányaduk (pl. 1986-ban az összes művi vetélés 11,4%-a) a tizenéves korosztályban fordul elő. (Ez több mint 9500 esetet jelentett.) Az is kedvezőtlen, hogy a művi vetélések többségét a klasszikus méhnyaktágításos és „kikaparásos” (curette) módszerrel végzik. A korszerűbb (pl. vákuumaspirációs, azaz „kiszívásos”) eljárások csak lassan terjednek el. A korszerű fogamzásgátlás elterjedésében viszont számottevő az előrelépés: jelenleg már a gyermeket nem akarók 73%-a alkalmazza. Nemzetközi összehasonlításban azonban a fogamzásgátló tabletták túlságos egyeduralomra tettek szert. A fogamzásgátló tabletták ugyanis az arra hajlamos nőkben (így 35 év felett vagy a cigarettázókban) ritkán ugyan, de súlyos egészségkárosodást (trombózist) okozhatnak. Különösen a tizenéves korosztályoknál kívánatos lenne a gumi óvszer, a 35 éven felüli nőknél pedig a méhbe behelyezhető fogamzásgátló eszközök arányának növekedése. Emellett az ún. természetes módszerek is több figyelmet érdemelnének.
A születésszám jelentős korlátozása miatt a nők többsége már huszonéves korban eléri a kívánt gyermekszámot. Ennek biológiai előnyei is vannak, mivel bizonyos kromoszómaártalmak a 38 éven felüli nőknél gyakoribbak. Mégis, az előrehaladottabb anyai életkor orvosi veszélyét jelenleg eltúlozzák. Egyrészt: akik ma ilyen korban is szülnek, általában az elmaradottabb rétegekből kerülnek ki, és náluk eleve gyakoribbak a kedvezőtlen terhességi események. Másrészt az életkortól függő kockázat megfelelő genetikai vizsgálatokkal kivédhető. A harmincas, sőt a negyvenes évek első felében vállalt terhességek ugyanakkor – a család jobb szociális helyzete, a nők sikeresebb társadalmi teljesítménye és nem utolsósorban a jobb gyermeknevelési feltételek miatt – előnyösek is lehetnek.
A minőségi családtervezés segítése lényegében két irányban történhet. Az egyik csoportba a családtervezőknek az a 10%-a sorolható, akiknek utódjára valamiféle specifikus veszély leselkedik. Ez a családban már előfordult genetikai ártalom ismétlődése miatt várható.
A családtervezők nagy többségének csak a minimális általános veszéllyel kell számolnia. Ezt a családtervezési alkalmassági vizsgálat és az optimális családtervezési szolgáltatás révén próbálják a lehetséges minimumra szorítani. Ez utóbbi három alapelve: 1. a fogamzásra történő 3 hónapos felkészülés; 2. a fogamzás optimális elérése; és 3. a koraterhesség fokozott védelme. A két családtervezési módszerrel a sikertelen terhességek, így a magzati halálozások mintegy 20%-kal, a koraszületések pedig kb. 50%-kal csökkenthetők.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me