Kádár János

Full text search

Kádár János
Egy pillanatfelvétel villanásaként rögzült emlékeimben a kép, ahogy az 1988. máj.-i pártértekezlet utolsó napján a higgadtságot végig magára erőltető Kádár elveszti önuralmát, s ráförmed a platformszabadság szükségességét ecsetelő idős akadémikusra, Hoch Róbertre: „Ebből elég, erre nincs már idő!” Az elnöklő Hámori Csaba tanácstalan, szemével Berecz Jánost keresi, aki visszaint – folytassa a szavaztatást, mintha mi sem történt volna.
A pártértekezlet szavakban kevés újat hozott. Rezüméje mindössze annyi „Mára elodázhatatlanná vált a politikai berendezkedés szerkezeti átrendezése. Reformokkal kell módosítani a politikai hatalmat megvalósító mechanizmust. Az átalakítás iránya a párt vezető szerepére épülő, törvénybe foglalt munkamegoszláson alapuló, több döntési centrumú politikai rendszer kiépítése.” A tanácskozáson az áttörést a szavazás hozta meg, amely a korábbi pb-tagok közül 5-öt hagyott ki a központi bizottság testületéből. Kádár Jánost láthatóan összetöri a végeredmény, hiszen a látványos szakítás harcostársaival közvetve már neki is üzent. A hajdan oly sebesen rótt tiszteletkörök észrevehetően lassulni kezdenek, bár röviddel a pártértekezlet után Grósz Károly kormányfő-főtitkár azt nyilatkozza: „Kádár elvtárs segítségét elsősorban nem a jelen, hanem a holnapi és a holnaputáni politika alakításához kell kérnünk.” A bók, akár a luftballon, száll el s pukkan szét alig néhány hónap alatt.
Szokásos kelet-európai drámának vagyunk tanúi: a hatalom elvesztése egyben egy mítosz szétrobbanása, a bálvány hirtelen bűnössé válik, némely bálványimádók leleplezőkké silányulnak – soha föl nem tett kérdések szegélyezik a visszavonulók útját. És Kádár esetében bőven akadtak kérdések, amelyekre az ország csak látszólag nem kereste a választ. Tamás István az Élet és Irodalomban 1989. febr.-ban föltesz belőlük egy csokorra valót, ezt némelyek tiszteletlenségnek tartják, mások az újságíró múltját firtatva a kérdező illetékességét vonják kétségbe, ám ez csak a nyitány-a hatalom hajdani kedvezményezettjei néhány hét, hónap múlva bátrabban és keményebben fogalmazzák meg fenntartásaikat a Kádár-korszakkal szemben.
Azon nyomban kiderül tehát, hogy a kérdések éltek, éppen csak föltenni kellett őket. A néhány ezer példányban forgó szamizdatokban, a lakások falai közt, a külföldön megjelentetett tanulmányokban, mint cseppben a tenger, rejlett a kétkedés és a kritika, amely hirtelen, érből folyammá duzzadva borít el egy korszakot, nem kímélve a viszonylagos vívmányokat, a személyes erőfeszítéseket, s azt a reformakaratot sem, amely korlátaival egyetemben is Kelet-Európa legszuverénebb kísérletének számított. Az 1956-os események újraértékelése, amely a népfelkelés minősítésétől hihetetlen gyorsasággal jut el Nagy Imre és mártírtársainak méltóságteljes temetéséig; az ellenzéki szervezetek pártosodásának utat engedve a többpártrendszer deklarálása; a nyilvánosság „gátszakadása”, amelynek sodró lendülete egyetlen médiát sem hagy érintetlenül; a gazdasági csőd beismerésével párhuzamosan a tulajdonreform ideológiai tabukat megsemmisítő koncepciója ismét a szokásos frusztrációhoz vezet: a tudat radírjai-társadalmi méretekben – nem működnek olyan sebesen, mint amilyen lázasan „kudarcosítjuk” a valósakkal egyetemben a kétségkívül látszatvívmányokat, tagadunk meg korábban betonalapzatba ágyazott tételeket. Miközben tehát a nemzeti identitás erősödését szolgálják bizonyos nacionalista felhangok, s a magyar kisebbségek érdekében tett jogos lépések, addig-bizonyos szempontból – az identitástudat ellen dolgozik a zavaros nyilatkozatdömping, s az a szétesési folyamat, kiszámíthatatlanság és hatalmi harc, amely az MSZMP-t pártértekezlet után jellemzi.
Az ún. gulyáskommunizmus föltalálója, Kádár János, betegen és összeomolva, de fegyelmezetten hajt fejet a központi bizottsági döntés előtt, amely 1989. máj. elején a köldökzsinórt is elszakítja – fölmenti pártelnöki tisztségéből a „kompromisszumok robotosát”. A francia Le Figaro ekkor így emlékezik meg róla: „Szerénységéről volt közismert. Ellensége volt a személyi kultusznak, de szerette a hatalmat. Mélyen barázdált arcán szomorú tekintet ült, mögötte rejtély lapult. A történelemmel való tragikus találkozásai nyomán az élet Shakespeare-hőssé faragta egy parasztasszony gyermekét…”
Az oly sokszor emlegetett homályos múltat hirtelen reflektorok pásztázzák végig: nincs nap, hogy ne derüljön fény a kádári represszió egy-egy olyan részletére, amellyel – történelmietlenül – összemosható az 50-es és 60-as évek, sőt egyesek szerint a jelen is. Önkény, vér, koncepciós perek vezetnek a konszolidációhoz, az „aki nincs ellenünk, az velünk van” tétele megbicsaklik az áldozatok névsora láttán, a sztálini szisztéma, mint vas a mágneshez tapad Kádár János politikájához, hiszen ahogy Hruscsov esetében, úgy nála is a csak félig elvégzett rehabilitáció, a csupán részleges szakítás még épségben hátrahagyott nyomai és hívei gondoskodnak róla, hogy a struktúra és a működés formái szelídebben, szalonképesebben ugyan, de átmenthetők legyenek. Valójában ez keveredik az „élni és élni hagyni” kádári teóriájával, amelynek erényei és bűnei adták a rendszer savát és borsát: az időszakos kiegyezést és közmegegyezést, a viszonylagos stabilitást, a relatív szabadságot, a nemzetközi elismerést, a népszerűséget, közben pedig az infrastrukturális és morális romlást, a látszatok uralmát a tények felett, a konfliktusok már szinte rituális megkerülését, a gondok szőnyeg alá söprését egy voluntarista ábránd jegyében, a katasztrofálisan szubjektív káderpolitikát, amely jobban büntette az egyéniséghez való ragaszkodást a hatalmi allűröknél, s mindennél többre értékelte a soha ellent nem mondó, szervilis hűséget, holott Kádár sohasem követelte meg, hogy tömjénezzék.
Magányossága úgy is értelmezhető, hogy bár vonzódott a szuverén gondolathoz, egyúttal a számára mindennél fontosabb egység bomlasztását látta benne – az ilyeténképpen értelmezett pártfegyelem pedig egy magasabb cél érdekében óhatatlanul kitermelte az alkalmazkodókészségben jeleskedők karrierjét, akik manapság (tisztelet a kivételnek) egykori mentorukból csinálnak bűnbakot. Életének másik paradoxona, hogy fénykorában Nyugaton jobban értékelték, mint Keleten. Manőverezőképessége, praktikus és józan gondolkodása, puritán életvitele, folytonos reformpróbálkozásai aligha arattak maradéktalan sikert a baráti államokban, mint ahogy hajlama a kompromisszumok kötésére, a diktatórikus eszközök háttérbe szorítására is inkább voltak bírálat tárgyai, mint politikájának dicsérendő elemei.
A viszonylagos belső önállóságot feltétel nélküli külpolitikai hűséggel fizette meg – jegyezte ezt az 1968-as csehszlovákiai bevonulás csakúgy, mint a romániai magyar kisebbség elnyomásáról való hallgatás. Tény, hogy a sokáig tartó belső béke és válságmentesség többé-kevésbé teret nyitott az autonóm kezdeményezéseknek, a liberálisabb kultúrpolitikának, a gazdasági mechanizmus korszerűsítésének, mindez azonban nem változtatott azon, hogy Kelet-Európa – élén a Szovjetunióval inkább tűrte, mintsem támogatta a kádári kísérleteket. És mindjárt itt egy újabb tragikus mozzanat: Gorbacsov színrelépésekor, amikor a korábbi fékek kioldódtak, s életbe léphettek volna a radikális, a politikai intézményrendszerre is kiterjedő reformok – Magyarországot akkor fenyegette a válság, s kerekedett felül a konzervativizmus. Egy megfáradt, kétségbeesett, bizonytalanná vált Kádár János próbálkozott fékezéssel, s kezelt ideges-idegenül minden újat, mást, szokatlant. Valószínűleg ezért is teszi k néhányan a Kádár-korszak végét 1985-re, hiszen a XIII. kongresszus strucchatározatai egyértelműen jelzik: ez a politika fölélte minden tartalékát.
Természetesen a történészek máris buzgón szakaszolják a Kádár János nevével fémjelzett időt. Ő az, aki 1956 tragédiájának árnyékában került hatalomra, s a nemzettől semmiféle legitimációt nem kapott. A fordulópont 1962: ezt követően már nem csupán a konszolidáció jellemző Magyarországra, de a fokozatos megbékélés is a lakosság egyre szélesebb rétegeivel. Természetesen a hullámhegyek és -völgyek ezután is váltják egymást, 1968 pl. két szempontból sajátos esztendő: ekkor kezdődött a sokat ígérő gazdasági reform, de a Csehszlovákia elleni fellépés is ehhez az évhez kötődik. Ormos Mária akadémikus így fogalmaz: „Kevesen voltak még, akik nyíltan szakítottak a konszenzussal, de sokan váltak kétkedőkké”. Az 1972–73-as időszak az ún. reformellenes visszarendeződésé, ugyanakkor a szerény, de fokozatos gyarapodásé, a társadalmi felemelkedés érzetéé is. Akkoriban Kádár Jánosról azt írta a világsajtó, hogy ő az egyetlen kommunista vezető, akit szabad választáson is az ország első emberének szavazna meg a nép. A konszenzus, ismét csak a történészek szerint, egészen az évtized fordulójáig tartott, utána kezdett – igaz gyorsuló ütemben – repedezni.
Kádár utolsó nagy tragédiája, hogy néhány hónap leforgása alatt végig kellett statisztálnia életműve összeomlását, át kellett élnie azon sebek fölszakadását, melyeket 32 éven át gyógyítani próbált. A jelen nem volt méltányos vele szemben, holott ő hatalma vezérmotívumául a méltányosságot választotta. Egészségének megroppanásában, szklerózisának rohamos súlyosbodásában minden bizonnyal nagy szerepe volt egy történelmi személyiség felelősségérzetének és egy gyarló ember feloldhatatlan lelkiismereti konfliktusainak azzal, amit tett, és azzal, amit – talán laboratóriumi körülmények között – tehetett volna.
A „kinyújtott kéz” politikája – sajnos – vele szemben csak akkor érvényesült, amikor már nem volt az élők sorában. Találóak a halála után írt egyik publicisztika sorai: Nagy Imrét azért csodálhatjuk, mert vállalta a lehetetlent Kádár János pedig úgy marad meg jó emlékezetünkben, mint aki vállalta a lehetségest.
Tamás Ervin

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me