Kína

Full text search

Kína
Eseménydús esztendőt zár a Mennyei Birodalom, amely 1989 kora nyarán pokoli társadalmi traumát élt át. Addig teljes nyitottsággal folyt a reform és a nyitás nemzetközi elismerést kiváltó politikája a gazdaságban, s nemzetközi téren is jelentős lépésekre került sor.
1988. dec. elején, 31 éve először látogatott kínai külügyminiszter Moszkvába. Csien Csi-csent fogadta Gorbacsov főtitkár is, s megbeszéléseiken már intenzíven folyt a szovjet pártfőtitkár-államfő pekingi látogatásának előkészítése. A kölcsönös tárgyalások eredményeképpen elhárult a kapcsolatok rendezésének útjából a korábban kínai részről emelt 3 fő akadály.
A szovjetek az 1988. ápr.-ban aláírt genfi szerződés jegyében folytatták csapataik kivonását Afganisztánból (ez a folyamat 1989. febr. 15-én, a terveknek megfelelően befejeződött). Időközben megkezdődött a szovjet katonák és fegyverek kivonása Mongóliából s a feszültség csökkentése a kínai–szovjet határtérségben. Egyidejűleg intenzív tárgyalások folytak a kambodzsai megbékélésről s a vietnami csapatok kivonásáról – végül is ez a „regionális válsággóc” bizonyult a legnehezebben rendezhetőnek. Az 1989. aug.-ban Párizsban tartott nemzetközi Kambodzsa-konferencián mindkét szocialista nagyhatalom külügyminisztere részt vett, ám áttöréshez ez sem segítette a szemben álló feleket. A kínai támogatást élvező „vörös khmerek” részvétele egy leendő koalíciós kormányban változatlan feszültséget szült a résztvevők többségében.
A kétoldalú kapcsolatok végül is kimozdultak a holtpontról. 30 esztendővel a legutóbbi csúcstalálkozó után (1959-ben Hruscsov kereste föl Kínát) ismét a Szovjetunió első embere érkezett Pekingbe. Hivatalos partnere ugyan Jang San-kun államfő és Csao Ce-jang (akkor még) pártfőtitkár volt, de Gorbacsov tárgyalt Li Peng kormányfővel és Teng Hsziao-pinggel, Kína háttérből irányító „erős emberével” is.
Teng számára eredendően ez lehetett évtizedes diplomáciájának megkoronázása. Már jó évtizeddel korábbi délkelet-ázsiai és japán útján, majd amerikai látogatása során átrendezte a Kínai Népköztársaság külkapcsolatait, majd 1986-os normalizálási ajánlatával új sínekre helyezte a szovjet kapcsolatrendszert. A külföldi megfigyelők egyetértettek abban, hogy Gorbacsov vizitje (1989. máj. 15–18.) a leglényegesebb áttörést sejteti Nixon amerikai elnök 1972-es pekingi látogatása óta.
A csúcstalálkozóra mégis sötét árnyék vetődött. Utóbb szinte észrevétlenségbe fakult – az időközben tetőfokára hágó kínai tüntetéssorozat, majd a megtorlások következtében. Olyannyira, hogy alighanem a szovjet vezető volt az egyetlen kiemelkedő politikus, aki Kína szívében nem kapott lehetőséget néhány látványos és jelképes program lebonyolítására. Nem koszorúzhatta meg a Mennyei Béke Kapujának terén a kínai népi hősök emlékművét, hiszen a teret napok óta éhségsztrájkoló tüntetők lepték el, s elmaradt látogatása a szomszédos Tiltott Városban. Az országos népi gyűlés (parlament) téren lévő épületében folyó tárgyalásaira egy hátsó kapun kellett bevonulnia…
A kétoldalú találkozó legemlékezetesebb pillanatai végül a Gorbacsov és Teng által elmondott „normalizációs pohárköszöntők” voltak. A szovjet vezető történelmi jelentőségűnek minősítette, hogy sikerült a hagyományos szovjet–kínai barátságba újólag lelket lehelni, Teng pedig kijelentette: végérvényesen le kell zárnunk a múltat, hogy kitárhassuk kapuinkat a jövő előtt.
Alighogy Gorbacsov Sanghajba távozott (ahol találkozott Csiang Cö-min ottani pártvezetővel, a majdani pártfőtitkárral), majd visszatért Moszkvába, Kína befelé fordult s utóbbi évtizedének végzetes fordulatához érkezett.
A súlyos belső konfliktusok látszólagos kiindulópontja Hu Jao-pang egykori pártfőtitkár halála, ill. méltó búcsúztatása volt. Az egykor a „burzsoá liberalizmus” vádjával leváltott (de pb-tagságát megtartó) vezető halála után demokratizálást követelő diákok tízezrei, majd, hozzájuk csatlakozó tömegek kezdtek tüntetni előbb csak Pekingben, később Kína többi nagyvárosában is. Több száz diák a főváros szívében, a Mennyei Béke Kapujának terén éhségsztrájkba kezdett; Peking egyetlen megmaradt köztéri Mao-képével szemben fölépítették az amerikai Szabadság-szobor mását, értelmiségiek és újságírók a véleménynyilvánítás szabadságát követelték.
Ápr. 26-án a Zsenmin Zsipao (Népújság) Tengtől inspirált vezércikkében „maroknyi összeesküvőnek a szocialista rendszer megdöntését célzó megmozdulásairól” ír. Teng hetekre eltűnik (sokan súlyosbodó egészségi állapotáról találgatnak), ám mint utóbb kiderül, Vuhanban a veterán vezető összegyűjti a katonai körzetparancsnokokat, meggyőzi őket az ellenlépés szükségszerűségéről s ellentámadásba lendül. Eközben a reformszárny képviselői (élükön Csao Ce-jang pártfőtitkárral) tárgyalásos megoldást sürgetnek, találkoznak a tüntető diákság képviselőivel, nem azonosulnak a Zsenmin Zsipaóban közölt „irányadó útmutatás” szellemével, sőt Csao a Gorbacsovval folytatott megbeszélésein kiszivárogtatja, hogy a hivatalos funkciók ellenére Kínát nem a formális pártvezetés, hanem a hátsó sorokban aktív Teng és veteránbrigádja irányítja.
Jún. elején teljes gőzzel megindul a katonai gépezet fegyveres ellenakciója. A tüntetőket szétzilálják, kiszorítják a nagyvárosok központjából, s megindul az összehangolt hajsza az „összeesküvés szítói” ellen Változatlanul folyik a találgatás, hány áldozattal járt a „rendhelyreállítás”, és hogy kiknek a köréből került ki a legtöbb áldozat, ám mindez utóbb a propaganda síkjára terelődött. A megtorlások (át- vagy visszarendeződés) hívei később a hősiesen helytálló katonák meglátogatásával igyekeznek hangsúlyt és „vonzó színt” adni a maguk igazának, ám a megmozdulások külföldre emigrált szervezői brutális vérengzésekről beszélnek.
A rend június derekára legalább a felszínen – helyreáll. Ám a kínai vezetés sorai átrendeződnek. Valamennyi pártfunkciójából fölmentik Csao Ce-jangot, utóbb pártvizsgálat is indul ellene. Kizárják a párt politikai bizottságából és az annak elnökségéül szolgáló állandó bizottságból a főtitkárral együttműködő legfiatalabb tagot, Hu Csi-lit.
A háttérben maradó Teng mellett a legerősebb konzervatívként jellemzett kormányfő, Li Peng és a biztonságért (is) felelős Csiao Si látszik legbefolyásosabbnak. Meglepő döntés születik. A párt jún. végi kibővített kb-ülésén az addigi sanghaji pártvezetőt, Csiang Cö-mint választják főtitkárrá. E lépés után megerősödöttnek érezhetik magukat a rendpárti vezető körök, hiszen Csiang az elsők között üdvözölte a szükségállapot pekingi kihirdetését, és Sanghajban – körzetében – végezték ki a megtorlások első áldozatait. Ugyanakkor a Kelet-Kínából érkezett új főtitkár nem részese a katonai akciók megszervezésének és lebonyolításának, sőt az elmúlt évek nyitásra és reformra irányuló külgazdasági politikájában a tengermelléken tagadhatatlan sikereket könyvelhetett el.
Ugyancsak bekerül a KKP politikai bizottsága 6 tagúra bővített állandó bizottságába a szervezésben jártas pártveterán Szung Ping, valamint az egykori munkahősből lett technokrata sikerember, a tiencsini pártvezető Li Zsuj-huan.
Csao Ce-jang és „társai” ellen vizsgálat indul, tevékenységük kivizsgálására minden jel szerint pert készítenek elő. A külvilágban tiltakozási hullámot vált ki a pekingi katonai megtorlás és az adminisztratív intézkedések. Egymást követik a tüntetések Nyugaton és Kína kapujában. Az 1997-ben Kínához visszacsatolandó Hongkongban heves gazdasági reakciók kezdődnek, menekülnek a tőkeerős szakemberek, a brit „koronagyarmat” vezetői módosítani kívánják a leendő alaptörvényt. Eszerint a kínai „népi fölszabadító hadsereg” katonái csak külső támadás esetén léphetnének Hongkong területére, s nem lehetne Pekingből szükségállapotot elrendelni ebben a – hagyományosan gazdasági sikereiről és kínai közvetítő üzleteiről híres – minibirodalomban. Csiang Cö-min, az újdonatúj pártfőtitkár sietve fogadja a hongkongi üzletemberek befolyásos csoportját, ám a földúlt kedélyeket nehéz lehűteni.
A kínai kérdés szélesebb értelmezést nyer. Vajon mennyire ítélik majd a külső beruházók biztos (politikailag is stabil) területnek a Mennyei Birodalmat? És milyen kamatterhek mellett tehet szert a nyitás mellett változatlanul elkötelezett pekingi vezetés a Négy Nagy Modernizáláshoz, vagyis a gazdasági továbblépéshez feltétlenül szükséges hitelekre?
A korábban a „reformok atyjaként” tisztelt Teng Hsziao-ping fölöttébb kedvezőtlen színben tűnik föl a világpolitika porondján. Változatlanul tartják magukat a válságos egészségi állapotáról terjengő hírek. Kételkedve újraértékelik a szükségszerű fiatalításról és a reform lendületes folytatásáról idézett kijelentéseit. Legközelibb partnere, a szintén veterán államfő, Jang San-kun (a megtorlások egyik szellemi vezére) kijelenti: „Ha tövestől nem irtjuk ki az elégedetlenséget Pekingben, akkor ez később a nyugtalanság gyökerévé válhat.” A kétkedőket heteken át üldözik – a kételyek megmaradnak.
Teng technokrata fölhangú szállóigéje: „Mindegy, hogy a macska fekete vagy fehér, a fő, hogy megfogja az egeret” – a visszájára fordul. A rendteremtés (és antidemokratikus visszarendeződés) macskája heteken át ugrásra készen vizslat a talán radikális reformtörekvések egerei után. A kínai sajátságokhoz igazított átalakítási törekvések hosszú ideig nem tudnak majd kiszabadulni Teng, a nagy taktikus csapdájából, 1989 nyarának emberőrlő egérfogójából…

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me