Gazdaság

Full text search

Gazdaság
I. 21. (II. 9.) – „A föld szocializálására” címmel törvénybe foglalják a földről szóló dekrétumot. – Az OKVB határozata alapján minden külföldi adósság kifizetését megtagadják; államosítják a kereskedelmi flottát.
III. – A vasutakat kiveszik a munkásellenőrzés kezéből – a vasutas-szakszervezet nem bolsevik vezetés alatt áll –, és félkatonai parancsnokság alá helyezik.
IV. – Meghirdetik a külkereskedelem állami monopóliumát.
V. – Az élelmiszer- és gabonahiány miatt a közellátási népbiztosság nagyobb hatalmat kap az élelmiszer összegyűjtésére és elosztására ez az „élelmiszer-diktatúra” kezdete, az élelmezési munkásosztagok felállítása, amelyek rekvirálás céljából fegyveresen járják a falvakat.
VI. – A kisüzemek kivételével valamennyi gyárállamosítását elrendelik. A rendelet előtt mindössze 487 államosított üzem volt.
VII. 11. – Rendelet jelenik meg a falusi szegényparaszt-bizottságokról. Fő feladatuk a kulákok gabonafeleslegének elkobzása.
XI. – A háborús szükségletek és a szállítási nehézségek szükségessé teszik a munkásparaszt védelmi tanács felállítását. Feladata: hogy a háború céljaira összegyűjtse s hasznosítsa az anyagi forrásokat.
Az év folyamán – Határozatot hoznak az önhatalmú államosítások ellen, de ezt ápr.-ban újabb határozattal, immár pénzügyi szankciókat kilátásba helyezve, kell megerősíteni. A legfelsőbb népgazdasági tanács engedélye nélkül államosított üzem számára nem biztosítják a pénzügyi ellátást. Jún.-ig egyes vállalatokat államosítanak, nem pedig iparágakat, s az államosítások 2/3-a helyi döntés alapján, s nem központi utasításra megy végbe.
– A gabonabegyűjtés növelésére tett kísérletek ellenére 1918–19-ben a városi fogyasztás 60%-át a feketepiac elégíti ki, ezért bizonyos időszakokban a kormánynak legalizálnia kell az illegális kereskedelmet. Szept.-ben a batyuzóknak megengedik, hogy másfél pudnyi (24 kg) árut vigyenek Pétervárra és Moszkvába. E hónapban négyszer annyit szállítanak, mint a hivatalos ellátási intézmények.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me