Politika

Full text search

Politika
I. Megalakul az Oszoaviahim, az önkéntes polgári honvédelmi tömegszervezet.
II. 23. Neville Chamberlain angol külügyminiszter figyelmeztető jegyzéke a SZU kormányához, hogy ne folytasson „britellenes propagandát”. (A SZU a Kominternen keresztül támogatta a 7 hónapos angliai bányászsztrájkot 1926-ban.)
IV. 18–26. A szovjetek IV. kongresszusa megbízza a kormányt, hogy sürgősen dolgozza ki az ötéves tervet, egyúttal módosítja az alkotmányt (ezentúl 25 000 városi, ill. 125 000 vidéki lakosra jut 1 szovjet küldött).
V. A „84-ek” nyilatkozata. Trockij csoportja bírálja a párt és a Komintern Kína-politikáját. A permanens forradalom elmélete szerint a nemzeti burzsoáziával, a Kuomintanggal való minden kapcsolat megszüntetését, a proletárforradalom napirendre tűzését követeli Kínában.
V. 27. Nagy-Britannia megszakítja a diplomáciai kapcsolatokat a SZU-val, s felbontja az 1921-ben kötött kereskedelmi egyezményt a szigetországban működő szovjet külkereskedelmi kirendeltség tevékenysége miatt.
VI. 27. Varsóban fehér emigránsok meggyilkolják Pjotr Vojkov szovjet nagykövetet.
VI. 28. Trockij levele a kb-hez: „Ma meghamisítják a szavainkat, holnap tetteinket fogják meghamisítani.”
VI. Az „egyesült ellenzék” elleni harcban felerősödnek a tudatosan szított antiszemita vonások. Az ellenzék tagjait megveretik. A Távol-Keletre száműzik Ivar Szmilgát (kb-tag, az ellenzék híve).
VII. 15. Csang Kaj-sek megkezdi a Kuomintangból kitaszított Kínai Kommunista Párt üldözését. A szovjet katonai tanácsadókat visszavonják a Kuomintang mellől.
IX. Betiltják az „egyesült ellenzék” platformjának kinyomtatását, amelyben Trockij a francia forradalom analógiájára „thermidoriánus fordulattal” vádolja meg a sztálini többséget. 14 embert kizárnak a pártból, köztük Jevgenyij Preobrazsenszkijt, Szerebrjakovot, Mracskovszkijt.
X. 21–23. Kb-plénum. Trockij utolsó fellépése a testület előtt. Megfenyegetik, hogy Zinovjevvel együtt kizárják a pártból „antileninista szervezkedésért”.
XI. 7. Az októberi forradalom 10. évfordulóján az ellenzék Leningrádban, Moszkvában, Harkovban több ezer munkás részvételével ellentüntetést szervez. Jelszavaik: „Végrehajtjuk Lenin végrendeletét!”, „Tüzet jobbra a kulák, nepman és a bürokrata ellen!” Az ellentüntetést szétverik.
XI. 12–14. A kb és KEB ülésén Sztálin követelésére Trockijt és Zinovjevet kizárják a pártból „ellenforradalmi demonstráció” szervezése miatt.
XI. 17. Adolf Joffe, Trockij barátja, neves szovjet diplomata a pártban kialakult helyzet miatt öngyilkos lesz.
XI. 30. A SZU javaslatot terjeszt a Népszövetség előkészítő bizottsága elé az általános és teljes leszerelésről. – (Mivel sem az angol bányászsztrájk, sem a kínai polgári demokratikus forradalom nem vezetett egy újabb forradalmi hullámhoz, a bolsevik pártban úrrá lett a magukra maradottság érzése. Ez – párosulva a fenyegető külpolitikai eseményekkel-egy újabb intervenció rémét vetítette a párt vezetői elé, s egyben felvetette a háborúra való felkészülés céljából a gazdaságpolitika átgondolását is.)
XII. 2–19. Az ÖK(b)P XV. kongresszusán a sztálini többség (Buharin, Rikov, Kalinyin, Tomszkij, Molotov, Vorosilov) végleges vereséget mér az ellenzékre, minden tagját-kb. 1500 embert, köztük Karl Radeket, Jurij Pjatakovot, Lev Kamenyevet – kizárja a pártból és vidékre vagy Szibériába száműzi. (Trockij kivételével 1933-ig visszaveszik őket.) Elfogadja az iparosítás meggyorsítását, a gazdasági eszközökkel ösztönzött kollektivizálást. (A taglétszám 786 288 fő. Ennek mindössze 1%-a volt 1917 előtt is a párt tagja.)
Az év folyamán Eltörlik a cári időszak igazolványrendszerét. (A helyváltoztatás az állampolgárok részére külön engedélyhez, paszporthoz volt kötve.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me