Regionálisan differenciált pénzügyi-szabályozási eszközök

Full text search

Regionálisan differenciált pénzügyi-szabályozási eszközök
Az adókedvezmények nyújtása a területi fejlődés ösztönző eszköze lehet a vállalkozási övezeteken kívül is, általános jelleggel, az általános szabályozásba beépülve. Célszerű felülvizsgálni az adókedvezmények körét és harmonizálni a regionális fejlesztési célokkal, ugyanis a jelenlegi szabályok döntően a fejlettebb térségeknek kedveznek. Ezt csak szigorú ellenőrzés mellett, körültekintően szabályozott módon, átmeneti eszközként kezelve lehet alkalmazni a központi adóztatásban.
A hitelkamat-támogatás a tőke és a munkaerő relatív drágaságát mérsékelheti átmeneti módon (részbeni vagy teljes átvállalás, kamatkedvezmények).
A társadalombiztosítási járulék kompenzálása a bérköltségeken belül (a foglalkoztatáspolitikai eszközökkel koordinálva) szintén a munkaerő költségét csökkentheti azokban a döntően rurális térségekben, ahol a munkaigényes termelés, illetve az önkormányzatok magas foglalkoztatási szerepe jellemző.
A gyorsított amortizáció a tőkemegtérülést és ezáltal a tőkeakkumulációt, a tevékenységek modernizációját szolgálhatja, nemcsak a hátrányos helyzetű, hanem az innovatív területi fejlődés szempontjából magterületnek minősülő térségekben is.
A hitelgarancia nyújtás különleges, ezért egyedi szabályozást igénylő területfejlesztési eszköz lehet (leginkább jelentősebb külföldi tőke befektetésekor).
Az általános forgalmiadó-kedvezmény elsősorban a vállalkozói övezetek, illetve vámszabad területek intézményéhez kapcsolódóan alkalmazható.
A programfinanszírozásra fokozatosan át kell térni, a fejlesztési támogatásoknál prioritást kell biztosítani a területfejlesztési programmal alátámasztott pályázatoknak.
Tovább kell fejleszteni az elbírálási, pénzügyi és számviteli rendszert annak érdekében, hogy a fejlesztési javaslatok megítélése megalapozottabbá, a területfejlesztési pénzeszközök felhasználása átláthatóbbá, ellenőrizhetőbbé és nyilvánosabbá váljon.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me