Ströhl Hugo Gerard. Städte-Wappen von (Österreich- Ungarn. Zweite vermehrte und verbesserte Ausgabe. Wien, 1904. Anton Schroll & …

Full text search

Ströhl Hugo Gerard. Städte-Wappen von (Österreich- Ungarn. Zweite vermehrte und verbesserte Ausgabe. Wien, 1904. Anton Schroll & Co. 4r. VIII, 106 oldal és XXXVII. szines-nyomásu tábla. (Ára kötve 45 korona.)
Ströhl szép munkája, a mely 1885-ben látott először napvilágot, második kiadást ért, bizonyságául annak, hogy rá szükség van s van közönség is, a mely a drága könyvet megvegye.
A második kiadás sok tekintetben felülmulja az elsőt; abban a táblák száma kilenczczel volt kevesebb s a czimerek, főleg a magyar városokéi közt, sok volt a hibás. Ugy a hiányok pótlására, mint a hibák kijavitására mindent megtett a szerző; felhasználta nem csak a kiadott forrásokat, hanem részben a levéltárak anyagát is, igy például az osztrák belügyminiszteriumban levő u. n. «Adelsarchiv» czimerlevél-fogalmazványait.
A magyar rész összeállításánál Tagányi és Altenberger igen használható, de, sajnos, befejezetlenül maradt munkája szolgált alapul. Már ez is hatalmas anyagot tartalmaz, a melyet Ströhl még erősen gyarapitott, úgy, hogy müve második kiadásában már 155 magyarországi város (ebből 22 Horvátországra esik) czimerét közli. Hogy a czimerek megállapitásában, vagy egyik-másiknak történetében hibák vannak, azon nincs mit csodálkozni; szerző az adatokat jórészt másodkézből kapta s az eredeti, magyar forrásokat nem volt módjában használni. Még igy is a Ströhl müve tartalmazza városaink czimereinek eddigelé legjobb összeállitását.
Nem lehet eléggé dicsérnünk szerzőnek azon érdemét, hogy városaink neveit kivétel nélkül magyarul adja s az esetleges idegen elnevezést csak zárójelben közli. A magyar helynevek irása kifogástalan, csak Csáktornya nevéből lett (nyilván sajtóhibából) Czáktornya. A horvátországi rész városneveinél elől a németes alak áll, a horvát és a magyar kiejtés szerinti zárójelbe foglalva következik.
A czimerek reprodukcziói – bár sablonosak – igen szépek. Miután azonban a szerző kevés eredeti pecsétet s czimerlevelet látott, a magyaros jelleget nem tudta felismerni s ennek hiánya a szakember előtt azonnal felötlik.
Addig is, a mig honfitársaink közül vállalkozik valaki hasonló munka kiadására, ajánljuk Ströhl könyvét a magyar szakemberek figyelmébe.
–r.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me