A Patvaróczyak.

Full text search

A Patvaróczyak.
Follajtár Józsefnek a «Turul» 1910. évi VI. füzetében fenti czim alatt megjelent czikkébe és még inkább a családfába bizonyos tévedések csuszván be, indokoltnak látom azok helyreigazitása érdekében szót emelni.
A Patvaróczy-, másként Zalay-család leszármazási táblázatában kár volt az egyes családtagoknál a szereplési, előfordulási éveket fel nem tüntetni, mert ha ez megtörténik, úgy több tévedésre a szerző az összeállitáskor maga is rájött volna.
Az a leány, a ki a Divék nemzetségből való Jánosnak volt 1348-ban felesége, Mikének a leánya és nem unokája. A férjet Rudnaynak nem lehet még nevezni, mert akkor még a Rudnay-család az Ujfalussy- és Zsámbokréthy-családoktól el nem vált és a közös ősök még csak a de genere Divék név alatt szerepelnek.
Az 1347–1364 között szereplő Péter felesége Zsámbokréthy Mihály és nem Mich, leánya Katalin volt,* kiknek leányai közül az egyik csernikpalojtai Palojthay Simonnak, a királyné itélőmesterének volt a felesége.*
L. a Zsámbokréthyak cz. müvem 17–18, lapjain.
U. o.
Gotthard fia Péter, ki 1410-ben szerepel, feleségül Dorottyát birta; ez a Péter rövid életü volt, mert özvegye 1424-ben már ujból férjnél van Majthényi Benedeknél; ez a Majthény Benedek első házasságból való leányát, Veronikát eljegyzi mostohafiával, Patvaróczy Miklóssal, ki azonban, midőn felnőtt, nem mostoha testvérét, hanem divékujfalusi Ujfalussy Katalint veszi feleségül, ki 1439-ben özvegységre jutván, ujból Korompay Miklóshoz megy nőül; a szöveg ezekben nem egyezik a táblázattal.
Az 1410-ben élt nevezett Péternek leánya, Dorottya, nem Buchani Bodrok L., hanem Bucsányi Bodok Lászlónak felesége és 1424–1449 között szerepel. – Bodok László Jánosnak, ez Bodoknak a fia; ez utóbbi azonban nem tévesztendő össze a dr. Karácsonyi János által* emlitett Bodokkal, ki jóval korábban, 1267-ben élt; mindketten egy törzsből, a Hontpázmány-nemzetség Szegi ágából származnak. A Bucsányi Bodokok leányágon közel atyafiak lévén a Kistapolcsányiakkal, ezek levelei között róluk sok érdekes adatot lehet találni.
A Magyar Nemzetségek II. 208. 1.
Az 1439–1448 között szereplő Péternek fiai: János, szerepel 1489–1504 között, feleségül Alsóozoróczi Ozoróczy Dorottyát, Svehla János özvegyét birta; második fia, Gáspár, 1504-ben van említve; harmadik fia nem György, hanem Gergely (Gregorius), ki 1504–1552 között sokszor emlittetik; úgy őt, mint fiát az 1560–1590 között szereplő Benedeket Ivánkafalvai és Ilméri Patvaróczy és Patvaroczky nevek alatt találjuk emlitve.
Az 1545–1579 között élt Mihály neve keszihóvi Palásthy Zsófia, 1580-tól Rohody Jánosné. Az 1553–1536 közt szereplő Péter neje Tőkésujfalusi Ujfalussy Anna, előbb Nemeskürti Kürthy Pál neje; Péternek egyik nővérét, Katalint, 1565–1576 között Koszteczky alias Lanthos János, a másikat, Ilonát, Szokolóvi Skarbala László birta nőül, de utóbbi 1588-ban már özvegy.
Ezekhez képest volna a családfa és részben a szöveg kiigazitandó.
RUDNAY BÉLA.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me