A Göncz-ruszkai gróf Kornis-család anyakönyve. (1446–1917) Összeállította dr. Veress Endre. Kiadta kegyeletes emlékül gróf Kornis…

Full text search

A Göncz-ruszkai gróf Kornis-család anyakönyve. (1446–1917) Összeállította dr. Veress Endre. Kiadta kegyeletes emlékül gróf Kornis Károly. Budapest, 1917. 138 l.
Mint a könyv czíme mutatja, nem egy, a szokásos formában készült családtörténeti munka áll előttünk. «Ebben a könyvben megtaláljátok valamennyi Kornis-ivadék hiteles családtörténeti adatait és használata azt a kedves illuziót kelti, mintha az anyakönyvet valamelyik ősünk kezdte volna irni ezelőtt négy századdal s mai napig folytatták volna családunkban», irja gróf Kornis Károly gyermekeihez intézett soraiban a könyv előszavában, melylyel ezüstlakodalma alkalmával családja multjának kivánt adózni. A családnak van egy ezüst-veretü bibliája, amelyet Kornis Zsigmond 1695-ben szerzett s a melybe feljegyezte gyermekei születését s a korán elhunytak halálát s e dicséretreméltó szokását utódai is jó darabon követték. Veress Endre dr., a mü összeállítója, a ki már évtizedek óta foglalkozik a család történetével (Fontes-ei programmjában szerepel is a K.-család oklevéltára), egy ideális Kornis-anyakönyvet állított össze e biblia és az összes felkutatható emlékek – anyakönyvi bejegyzések szomoru jelentések, bucsuztatók, oklevelek, krónikák stb. – alapján, mintha azt állandóan folytatták volna a családban, közölve, a hol ezt az emlékek fentartották, a keresztszülők, a keresztelő előkelőbb papok, esküvőknél a tanuk, násznagyok, elhaltaknál a gyászolók nevét is.
A család legrégibb történetét illetőleg is sikerrel jártak Veress Endre kutatásai; mig eddig 1405-ből ismertük csak a család legrégibb okleveles nyomát, addig most a XIII. század elejéig vihetjük vissza, a nógrádmegyei Kalandai Péterig, kinek fia Benedek comes 1243-ban már a szomszédos abaujmegyei Ruszkán szerepel. A Kalanda névvel majdnem egyidejüleg tünik fel a Thabajdi, mikor a család egyik tagja a fehérmegyei Thabajdot megszerezte; de ez a jelző az 1431-ig nyomozható Thabajdi Kornison túl eltünik. A kötethez csatolt hatalmas családfa pontos felvilágositást s áttekintést nyújt a család leszármazásáról.
Az anyakönyvi részhez csatolt Okleveles részben a szomoru jelentések fejlődési menetét mutatja be a 49családra vonatkozó, 1637-től 1836-ig terjedő példányokban. Ezt követi a család temetkező helyeinek felsorolása s egy kimutatás, mely azt tünteti fel, hogy a gróf K.-család egyes tagjai az 1860 táján elintézett urbéri kárpótlás alkalmával hazánk mely vármegyéiben és hol mennyit birtokoltak. A kötetet alapos névmutató zárja be.
A nemes gróf, a munka kiadója, azóta megtért őseihez, a kiknek megbecsülésére oly lelkesen biztatta gyermekeit, s a kiknek oly szép emlékét állított ez értékes művel. Kis parainesisének utolsó sorai méltók arra, hogy minél szélesebb körben megismerjék s megszívleljék: «Becsüljétek meg őseiteket s ne feledjétek, mivel tartozunk nekik! ... Ragaszkodjatok hát ti is szivósan megpróbáltatott nemzetségtekhez ... élőkhöz és emlékekhez egyaránt. Ne hagyjátok kialudni a családi összetartozandóság nemes tüzét, és mentsetek meg kegyelettel minden Kornis-emléket, a mi megmenthető s minek megmentése és fentartása – higyjétek el – hazafias kötelesség!»
b.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me