Fejérpataky-Emlékkönyv. Írták tanítványai. Budapest, 1917. 8-r. 372 l.

Full text search

Fejérpataky-Emlékkönyv. Írták tanítványai. Budapest, 1917. 8-r. 372 l.
Szép és dicséretes szokás, mely nálunk német mintára csak nem rég honosodott meg, tudományos és tanári jubileumokat emlékkönyvvel is maradandóvá tenni az irodalomban, a hol is a tanítványok tudásuk javával hódolnak Mesterük szellemének. A háború annyi sok dicséretes szokást tépett szét kegyetlenül, epochalis ünnepek és évfordulók mentek feledésbe a nemzet szörnyű megpróbáltatásai alatt. Ezért is különös figyelmet érdemel az az Emlékkönyv, a melylyel Fejérpataky Lászlót életének hatvanadik, történetírói működésének negyvenedik, szemináriumi vezetőtanárságának harminczadik évfordulója ünnepére tanítványai meglepték.
A Turul olvasói előtt, azt hiszszük, felesleges egy szót is ejteni arról, hogy mit köszönhet a magyar történeti segédtudományok köre Fejérpataky Lászlónak, s mit köszönhet neki Társaságunk, a melyet szerető gonddal kisért végig bölcsőjétől fennállásának négy évtizedén. Bizonyos, hogy a magyar tudománytörténet jövendő írója egész lapot kell, hogy szenteljen 44Fejérpataky László azon munkássága méltatásának, a melylyel ő a magyar történeti segédtudományokat, elsősorban a diplomatikát és a heraldikát, nemcsak kiemelte, arról az ingoványos talajról, a melyen az még Horvát Árpád tanársága idején is tespedt, hanem szigorúan módszeres alapra fektetve művelésüket, az általános magyar történetírásnak is új és hatalmas lendületet adott azzal, hogy fiatal tanítványait reávezette a közvetlen forrásokból való anyag használatára. Benne nemcsak a tudós diplomatikus és heraldikus az, a ki minden elismerésre méltó, mert benne csodálatos készséggel egyesült a nagy tudós a kiváló pedagógussal. Előadásának közvetlenségével, szigorúan tudományos módszerének a gyakorlatba való szerencsés átültetésével tanári működésének három és fél évtizede alatt oly kiváló diplomatikai iskolát sikerült neki teremtenie, hogy úgy a magyar diplomatikusok, mint az általuk készített publicatiók, méltó díszt és elismerést váltottak ki messze a haza határain túl az európai szakirodalomban is. Ez a tanítványi gárda érezve azt, hogy mit köszönhet tudásából mesterének, benne látja, tudja a magyar történettudomány egyik leghatalmasabb oszlopát.
Ez a soha meg nem szűnö hála hozta létre ezt az Emlékkönyvet is, mely azóta már rég olvasóink kezén forog. Tartalmáról és íróiról épen ezért aligha kell bővebben szólnunk. A tizenhat czikk illusztris írói tulajdonképen képviselői a tanítványok összeségének, kik mindannyian egyforma szeretettel és hálával tekintenek a bölcs tanító felé. Csak természetes, hogy az Emlékkönyv épen a folyóiratunk által művelt tudományok köréből tartalmazza a legtöbb értekezést. Eckhart Ferencz a Vay-család berkeszi levéltárából közöl érdekes kiadatlan Árpád-kori okleveleket; Ernyey József Oroszlánkőváráról és annak urairól egész kis monografiát nyújt; Gárdonyi Albert a középkori latin írás rövidítéseit foglalja rendszerbe. Holub Józsefnek a főispán és alispán viszonyának jogi természetéről írott dolgozata új mesgyét vágott vármegyei közigazgatásunk középkori történetébe. Becses kis adalék Madzsar Imre dolgozata a Kaplony-nemzetség és a Vetési-család kapcsolatairól. Mélyenjárók és egészen a mester szellemében írottak Szentpétery Imre fejtegetései II. Endre királynak a topuszkói apátság részére adott, összesen tizenkét darab okleveléről. Ezen elsősorban diplomatikai és genealogiai természetű dolgozatokon kívül a többiek is mind méltán számíthatnak olvasóink érdeklődésére.
Immár öt esztendeje mult az Emlékkönyv megjelenésének, a melyről áldatlan viszonyaink miatt csak most emlékezhetünk meg e néhány sorban. Az öt hosszú és vészterhes év alatt Fejérpataky László folytatta tovább ifjúi frisseséggel írói és tanári működését. Isten adja, hogy ez a működés még hosszantartó legyen a szegény haza és mindnyájunk, kik őt mint igaz tanítványai tiszteljük és szeretjük, javára és örömére. Ad multos annos!
-th.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me