VIII.

Full text search

VIII.
Hazánk nemesi intézményére vonatkoztatva emlegetik az una eademque nobilitas elvét, mellyel azt akarják kifejezni, hogy a nemesség a magyar 17szent korona területén egy és ugyanazonos. Mivel e kérdés a magyar és a székely nemesség egymáshoz való viszonyával és rendi tagozódásával kapcsolatban áll, ezért azt az alábbiakban világítom meg.
Árpád honfoglalása után a törzsek az általuk megszállott területeket egymástól függetlenül bírták, amelyeket az egyes törzsfők igazgattak. A törzsek nem szállottak meg az ország egész területét, s egymás között nagy területeket hagytak szabadon, melyeket Szent István királyi hatalmánál fogva arra érdemes híveinek adományozni kezdett. Ennek folytán két gyökere van nemességünknek: az egyik az első foglalás joga, vagyis a szállásjog (ius primaevae occupationis, ius descensuale, ius descensus), a másik pedig a királyi adományból eredő jog (ius regium). A két kiváltságos réteg között éles különbséget tett az, hogy míg az előbbi csak közjogilag, addig az utóbbi ezenfelül magán jogilag is függött az államot képviselő királytól. Ez a két kiváltságos réteg az ország nagyobb részében a megyerendszer kialakulásával összeolvadt, de a Székelyföldön mégis megmaradt a székely örökségnek, mint első foglalású szállásbirtoknak, s a székely nemességnek különböző volta.
A Hármaskönyv III. Része 4. Címének bevezetésében megállapítja, hogy a székelyek kiváltságos nemesek, akik teljesen külön törvényekkel és szokásokkal élnek. A székelyek a Székelyföldnek a királyi háramlási jogtól mentes törzsi szállásbirtokjellegét és nemzeti autonómiájukat megőrizték, mely különleges jogi helyzetüket a magyar és az erdélyi államhatalom mindenkor tiszteletben tartotta, s a székely nemességet a magyar és az erdélyi nemességtől különbözőnek tekintette. A székely nemességnek a magyar, illetve az erdélyi nemességtől különböző voltát legkifejezőbben az bizonyítja, hogy az uralkodók gyakran adományoztak ugyanannak a családnak külön magyar, illetve erdélyi nemesi rendi oklevelet és külön székely nemesi rendi oklevelet. Előfordult, hogy a magyar, illetve erdélyi nemesi rendi oklevél kiadása megelőzte a székely nemesi rendi oklevél kiadását, viszont más esetekben a székely nemesi rendi oklevél a magyar, illetve erdélyi nemesi rendi oklevél előtt kelt. A székely nemes részére adott magyar vagy erdélyi nemesi rendi oklevél adományozása – amint már említettem – nem volt hatással az adományos székely nemesi rendi állásának alakulására, mert a királyi könyvek és a székely rendi jegyzőkönyvek együttes bizonysága szerint a székely nemzet mindhárom rendjében egyaránt találunk magyar vagy erdélyi nemesi rendi oklevéllel bíró családokat, így a székely nemesség nem mondható azonosnak a magyar, illetve erdélyi nemességgel; kiváltságai saját külön ősi jogaiban gyökereznek, mely jogok a magyar vagy az erdélyi nemességtől állandóan megkülönböztették.
A Hármaskönyv I. Része 2. Címének 2. §-ából, illetve II. Része 43. Címének 2. §-ából tudjuk, hogy az országos főhivatalokat viselő igazi bárók (v. ö. I. Rész 94. Cím) vérdíja 100 márka, illetve 400 forint, s más nemeseké a szűkebb értelemben vett Magyarországon – tehát a nádor igazgatási területén 50 márka, illetve 200 forint volt; III. Része 3. Címének 1. §-a szerint a szlavóniai nemesek vérdíja 100 forintban, az erdélyi vajdaságbeli nemeseké pedig 66 forintban volt megállapítva; s III. Része 4. Címének 1. §-a értelmében a székelyeknek – akik kiváltságos nemesek s saját külön törvényeikkel és szokásaikkal éltek – 25 forintos vérdíjuk volt.
A nemesség soraiban rangbeli különbséget eredményezett az öröklődő főnemesi címek adományozása. A születéssel öröklődő magyar főnemesi méltóság a principesnek,* maioresnek,* nobiles primordialesnek* proceresnek,* potiores proceresnek* és primoresnek* nevezett magyar főnemesek csoportjából fejlődött. A székely nemesség rendi tagozódását már részletesen ismertettem. A magyar hivatali és birtokarisztokráciának születési arisztokráciává való fejlődése akkor fejeződött be véglegesen, amikor a király az ivadékokra átszálló főnemesi rangot privilégiális oklevéllel adományozta, amire a XV. századtól kezdve ismerünk példákat.* Megállapítható tehát, hogy a magyar szent korona területén a leszármazókra átöröklődő főnemesi rend a XV. században kialakult, s ennek következtében a nemesek rendi egyenlőségének elvét már akkor felváltotta a rendi különbség elve.
Szent István I. törvénye 4. fejezet; Szent László II. törvénye 1. fejezet 1. §; «principales personae»: a Névtelen Jegyző krónikájának 7. fejezete.
Szent István II. törvénye 18. fejezet bevezetés; «barones, seu maiores nobiles»: 1435. évi (II. decr.) XX. tc. 3. §.
Nagy Gyula «A gróf Sztáray-cs.oklevéltára» I. 139.
1351. évi tc. bevezetésének 4. §-a.
1403. évi kegyelemlevél 11. §-a a Magyar Törvénytárban.
1490. évi tc. 1. §.
V. László király 1453-ban Hunyadi Jánosnak grófságot ad (Gróf Teleki József «Hunyadiak kora Magyarországon» X. 347–356.); Mátyás király 1483-ban Lindvai Bánffy Miklósnak és Jakabnak főnemesi oklevelet ad (u. o. XII. 238–240.); II. Ulászló király 1506. körül Podmaniczky Jánosnak báróságot ad (Turul IX. 58., XXIV. 18.); Erdélyben Báthory István fejedelem 1582-ben Wesselényi Ferencnek adott báróságot (Genealógiai Füzetek I. 138.).
Az 1608. évi kor. u. I. tc. 8. §-a a magyarországi főnemesi rend tagjainak az országgyűlésen való személyes megjelenési jogát iktatta törvénybe, míg egyéb nemeseknek csak képviselet útján volt joguk arra. Az erdélyi és a székely főnemeseket 17az erdélyi országgyűlésen való személyes megjelenés joga nemesi rendi állásuk és születésük alapján nem illette meg, mert ott a királyi hivatalosokat az 1791. évi erd. XI. tc. b. pontjában és az 1791. évi érd. XVII. tc. 1. §-ában lefektetett elvek szemmeltartásával válogatták össze és hívták meg az országgyűlésre. Az erdélyi és a székely főnemeseknek nem volt a magyarországiakhoz hasonló joguk ilyen királyi meghívólevelek igénylésére, mert Erdélyben ezeket a főkormányszék előterjesztésére csak a fejedelem tetszéséből* lehetett kapni és kizárólag azoknak adták, akiket nemcsak az ország, hanem a fejedelem ügyeinek a tárgyalására* is alkalmasoknak tartottak.
Az 1790–1791. évi erdélyi országgyűlés jegyzőkönyve 194.
1791. évi erd. XI. tc. b) pontja.
Az 1687. évi IX. tc. a főnemesi rend tagjainak megengedte a hitbizományalapítást, mely jogot csak az 1723. évi L. tc. 4. §-a terjesztette ki a nemességre. Ezek a törvények azonban, melyek a nemesség közé a birtokjogi és örökjogi egyenlőtlenséget hozták be, az erdélyi nagyfejedelemség területén sohasem lettek hatályosak, mert a Magyarország és Erdély egyesítésének részletes szabályozásáról szóló 1868. évi XLIII. tc. 12. §-ában kimondta, hogy a Magyarország korábbi külön országgyűlésén alkotott törvények az erdélyi területen csakis újabb törvényhozási intézkedés után alkalmazhatók.
A felsorolt adatok azt mutatják, hogy nemességünk nem volt egységes. Az egységes nemesség kialakulását különféle okok akadályozták meg. Az egyik ok az, hogy az ország nagyobb részében a királyi adomány jutott döntő mértékben jelentőségre az első foglalású jószággal szemben, míg a Székelyföld megőrizte a királyi jogtól mentes ősfoglalású szállásbirtokjellegét. A másik ok az volt, hogy a nemesek vérdíja az ország egyes részeiben, t. i. a nádor, a bán, az erdélyi vajda és a székely ispán igazgatási területein egymástól különbözött. A nemesség öröklődő címek és az országgyűlésen való megjelenési jog mikénti gyakorlása szempontjából különböző rendekre oszlott, s e felosztás sem volt egyöntetű az egyes országrészekben. A magyarországi főnemesek és nemesek hitbizományalapítását megengedő törvények az erdélyi nagyfejedelemség területén sohasem – még a két állam egyesülése után sem – léptek hatályba. Mindezekből az látszik, hogy nemességünk egységessé alakulása számos okból nem következhetett be.
Ezzel szemben fennállott a nemesek szabadságának egy és azonos volta. Az Árpádházbeli királyok korának vége felé egyes oligarchák arra törekedtek ugyan, hogy a kisebb birtokú nemesek szabadságának korlátozásával felettük maguknak kiváltságos állást biztosítsanak. Ezt a fejlődést azonban az 1351. évi XI. tc. magakadályozta, amikor kimondta, hogy az országban és a hercegi tartományokban* lakó nemesek mindannyian egy és ugyanazon szabadsággal (libertas) éljenek. Ennek a szabadságnak egy és ugyanazonos voltáról szól a Hármaskönyv I. Része 2. Címének 1. §-a és I. Része 9. Címének 7. §-a is. E rendelkezés értelmét szabatosabban a Hármaskönyv I. Része 4. Címének 1. §-a és I. Része 9. Címének 4. §-a határozza meg, amikor megállapítja, hogy a nemesek a szent korona tagjai és a koronás királyon kívül senki más hatalmának nincsenek alávetve. Ennek alapján nem állíthatjuk azt, hogy nemességünk összes jogaival egyetemben egységes volt, hanem csak azt a következtetést vonhatjuk le, hogy minden nemes közvetlenül a király hatalmának volt alávetve s a legkisebb felett sem állott a királyon kívül más közjogi hatalom. Így minden nemesnek – a legkisebbnek és a legnagyobbnak egyaránt – a szabadsága egy és ugyanazonos a magyar szent korona egész területén, s e szabadság azonossága biztosítja a kisebbeket a nagyobbak hatalmi önkénye ellen, mert egyiknek sem lehet a másikra kiterjedő olyan hatósága, mint amilyen pl. a hűbéri hierarchiával bíró nemesi társadalmakban volt. A nemesi szabadság egy és azonos volta azonban nem jelentette azt, hogy a nemesség a magyar szent korona területén összes jogaival egyetemben egységes, mert akkor a nemesek között a különböző országrészekben és rendenként fennállott különbségek nem alakulhattak volna ki és még kevésbbé lettek volna fenntarthatók. Amikor tehát valaki a nemesség egy és ugyanazonos voltáról beszél, akkor ezt helyesen úgy kell érteni, hogy csak a nemesi szabadság volt egy és ugyanazonos, de a nemesség összes jogaival egyetemben nem volt egységes, amit egyetlen törvényünk sem állít. Az 1791. évi erd. XVII. tc. bevezetése szintén azt az elvet állapította meg, hogy a különböző nemesi rendek («magnates, proceres, et nobiles») a szabadság egy és ugyanazon előjogát élvezik, s egyiknek sem lehet nagyobb vagy kisebb szabadsága, mint a másiknak.
A törvényben említett hercegi tartományok alatt az erdélyi vajdaságot, Horvátországot és Szlavonországot kell érteni, melyeket abban az időben királyi hercegek igazgattak.
18A magyar és a székely nemesség tehát a magyar szent korona területén csak a nemesi szabadságot tekintve volt egységes, mert a magyar és a székely nemesek mindannyian a szent korona tagjai* voltak, közvetlenül a király hatalma alatt állottak, s így a szabadság azonos alapjogaival bírtak. Egyéb szempontokból azonban annál kevésbbé lehet őket egységesnek mondani, mert nemcsak a magyar és a székely nemesség között, hanem ezeken belül még saját tagjaik között is létezett különbség.
1506. évi székely nemzetgyűlési törvény: Szabó-Szádeczky id. m. I. 315., Kolosvári-Óvári id. m. I. 17. Az oklevél újabb kiadása szerint abban nem a tagja szó, hanem az annál többet jelentő magja szó olvasható: Jakab-Szádeczky id. m. 136., 233.
VITÉZÁKOSFALVI SZILÁGYI LÁSZLÓ.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me