Eötvös József

Full text search

Eötvös József
Az ország fővárosának középületein gyászlobogó leng; az ország fájdalma az ország házában Deák Ferenc ajkain nyer hangot, mely visszhangozni fog egy-két nap alatt széles e hazában!
Nincs párt, nincs felekezet, nincs nyelv, mely az Eötvös halála által támadt űrt ne érezze; sőt a távol hazák tudományos világa is megdöbbent kebellel fog állani azon hír hallatára, hogy a XIX. század uralkodó eszméinek írója nincs többé!
A magyar irodalom és művészet vesztett legtöbbet. A Karthausi, a Falu jegyzője, Magyarország 1514-ben megjelenésükkel korszakot alkottak s a két utóbbi kiszámíthatatlan hatással volt a megyei visszaélések és a jobbágyság tovább fenntartása ellen. A magyar műképző művészet is benne bírta legerősebb és hívebb gyámolát.
A magyar szónoklat legkitűnőbb és kedvesebb tagját veszté el. Sokáig hasztalanul fogja keresni a szem Kölcsey tanítványát, a mindig nemesen érző s szívből szívhez szóló hangot, mely ha nem mindig győzött is meg, mindig vonzott és becsülésre, szeretetre indított a szónok iránt.
Az Akadémia és Kisfaludy Társaság gyászát képtelen kifejezni az a könnyen lengő foszlány lobogó… Évekig fog ott űr lenni a szívben; évekig fog hiányozni az európai hírű tudós, s a mindenekfölött kedves költő!…
A kormány is egyik legmunkásabb tagját vesztette el. A történelem össze fogja nevét kötni azon közművelődési reformok kezdetével, melyek az ország jövő nagyságának magvát képezik, s melyekre mint sokat ígérő vetésre a megboldogult oly szerény előérzettel tekintett.
Nagyobb férfiát veszthette el Magyarország; de szeretettebbet, minden szellemi ismerőst szívéhez közelebb állót soha!
Szelleme fényétől egész Európa látta hazánkat; halálának gyásza egész hazánkat betakarja.
Kit polgártársaink összesült áldása kísér az égbe, azt üdv várja az égben; örök élet ott fenn és itt alant!
[1871]

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi