Ó-Becse, jul. 31-kén.

Full text search

Ó-Becse, jul. 31-kén.
Érdekesnek tartottuk, Egressy Gábor leveléből, ki e napokban az önkénytsek között táborozó fia látására a fővárosból aldunai táborunk színhelyére rándul, a következő kivanatot közleni olvasóinkat. Tegnapelőtt este óta Becsén vagyok. Szombaton délután 4 órakor érkezénk meg. a Tisza partján tömérdeknép várakozott a gőzősre, minthogy ezen mindig vagy katonai s nemzetőri segítséget, vagy élelmiszereket vagy más családi küldeményeket várnak. Ó-Becséig bizonyos távolságára mindenütt fegyveres paraszt nemzetőrök és őrcsapatok állottak, kik a gőzös elibe kaszáik és botjaikkal tisztelegvén, ezt kiáltozák: „éljen a magyar!“ azután kalap levéve köszöntöttek. A bal parton pedig kisebb nagyobb csoportokban láttuk a moholi ráczokat, kik az adai és moholi magyarok elől megfutamodván, oda menekültek s visszamenni nem mertek, ámbár a magyarok által biztosíttattak, hogy bántalmuk nem lesz.
Itt most ollyan forma nyugalom van, melly a nagy vihart szokta megelőzni. E gyönyörű paraszt városnak megrendítő harczi tekintet van. Az összes haderő, melly itt van, minden éjjel a mezőn táboroz; félórányi távolságra levén elhelyezve, ágyútelepeivel együtt a városban csupán Bechtold és Éder vezérek, az ezredesek és rendes helyőrök maradnak. És fiam századához csatlakozva, szinte kivonultam a táborba. Milly paradicsomi föld ez! Dús tenyészetű sikság, egyenes mint a tenger színe, homoktalan, virányos, kemény fekete föld. Este hét óra volt. A seregek még másfélóráig kisebb, nagyobb csapatokban gyakoroltattak, aztán tanyát ütöttünk. A tisztek számra szekereken vacsorát, bortés pokrócz takarókat hoztak. A zászlóalj, mintegy ezre ember, gúlákba rakott fegyvereik megett, sorban telepedtek meg; a sor előtt 20 lépésre közepén a zászló van leütve egy kis csapattal, melly mellett őr áll. Itt van az őrnagy tanyája, hova a tisztikar összegyülekezni szokott. E tanyától vég egy jó fél órányira van az elő-őrség felállítva, melly éjjel nappal fegyverben és talpon van. Itt az embereke 20–30 lépésnyire állnak egymástól, és egy roppant kör képeznek a város körül, a felső Tiszától az alsó Tiszáig. Ez a legveszélyesb állás, mert az őröktől 20 lépésnyire kender, kukoricza és búza van, honnét a ráczok kényelmesen lőhetnének rájok.
A földvári csatát itt egészen máskép adják elő harczosaink mint eddig alapokban közölve volt szándékom mind erről, mind a szent tamási ütközetről az adatokat összeszedni, mihelyt tisztjeinknek egy kis idejök lesz. Tegnap egy ezredes ment innen a római sánczokba mint követ (parlamentair) segédtisztjével, az levén a ráczok felől a hír, hogy békülni akarnak. Ma visszajöttek, a ráczok az: üzenik, hogy akkor kibékülnek, ha nekik vájdát, érseket adnak, nyelvöket ,vallásokat nem bántják; ha e vajdaság Bécset, Baranyát és Béntot magában foglalja, s a vajdának az országgyülésen helye leszt. Ma egy távolabb eső szállásról a ráczok ismét két idevaló parasztot vittelel követve, kik szénáért mentek a katonaságnak; a velök volt katonának pedig karját lőtték keresztül. Innen Ó-Becséről a ráczság már mind kiszökdösött …. egy rász parasztot kirendeltek kocsival katonai szolgálatra, s a paraszt megszökött, a z önkényteseknél hagyván kocsiját, lovát. Egyébiránt afféle elfogott rácz kocsival katonai szolgálatra, s a paraszt megszökött, az önkényteseknél hagyván kocsijárt, lovát. Egyébiránt afféle elfogott rácz kocsi a minden önkénytes századnak van. A több eléfogott marhákat az ide menekül magyaroknak részint ingyen, részint nehány huszasért adtak az önkénytesek; megosztják velök felesleg kenyeröket is.
Még eddig a várt seregek közől senki sem érkezett; a szent tamási nagy csata körülbelül aug. 7-kén vagy 8-kán fog történni, midőn a ráczok három oldalról egyszerre elfognak megtámadtatni.
Ákos fiát a művész ép a jó egészségben, de jól megviselve találtaa, őt pedig a merrement, mindenütt előző szívességgel fogadták.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi