Pápán, sept. 1.

Full text search

Pápán, sept. 1.
A középponti választmány s egyszersmind a Közlöny által arról értesülénk tegnap, miszerint a dunántúli önkénytes, tíz ezer főből álló nemzeti őrség városunk kebelébe leend szállítva. Őszinte ömömmel tapasztaljuk, hogy a ministerelnök városunk geographiai fekvését, magyarságát s vendégszertetét méltányolni tudja. A haza s a kormánysoha nem csalódandanak, midőn hazaszeretetünkre számot tartanak. Valamint hajdan II. Ulászló alatt, szinte úgy mostanában Pápa városa mindig az elsők sorában lesz, mihely a haza oltárára hozandó áldozatok forognak kérdésben.
A középponti választmány részéről bizottmány küldetett ki, hogy a megérkezendő nemzetőrök szállitására s élelmezésére a szükséges lépéseket megtegye. Mi megérkezésök elébe annál nagyobb örömmel nézünk, minél jobban meg vagyunk győződve, mikép itt létök helybeli nemzetőreinket felbuzdítandja, hogy a fegyveres gyakorlatokat, miket néhány hét óta félbeszakasztottak, ujra s ernyedetlen buzgalommal folytassák. Némellyek úgy is megfoghatatlannak tartják, hogy e gyakorlatokra semmi figyelem nm fordíttatik; s meg kell vallani, miként e nem-tevés a kényelemnek igenis, de napról napra jobban bebonyolódó viszonyaink távolról sem felel meg.
Városunkban szállásoló honvédeink száma ezer főre szaporodott, köztük valami 80 zsidó. A középponti választmány szükségesnek vélé felszólítani a ministerelnököt, hogy a derék honvédek más helyre átszállításáról minél előbb gondoskodjék, hogy a várva várt nemzetőrök elfogadása semmi tekintetben ne gátoltassék.
Nálunk szállásolandó vitéztársainkat már előre bizonyosokká teszszük, hogy testvéri szertettel fogadandjuk őket. Tisztviselőink minden kitelhető módon gondoskodandanak arról, hogy a síkra szálló hazafiaknak semmi panaszra ne legyen okuk. A derék tisztviselők eddig is bebizonyították, hogy teljes mértékben méltók a közbizodalomra s tiszteletre, mellyel irántok viseltetünk, s a fáradhatlan szorgalmú férfiak: Szakonyi Lajos főszolgabíró, Villax Antal polgármester, s Mikovinyi Ignácz városi bíró, kétségtelenűl megérdemlik, hogy a haza neveikkel megismerkedjék.
Pestről érkező útazók beszélik, hogy városunk részéről zsidó-elleni kérvény nyujtatott be a nemzetgyüléshez. Meglehet, hogy néemlyy obscurus egyének cselekedtek ollyasmit, de én a legbiztosb kútforrásból merített tudósításnál fogva mondhatom, hogy az érintett ügy sem a városi tanácsnál, sem a képviselőknél nem került szőnyegre. Polgárságunk sokkal okosab s felvilágosodottabb, mintsem napjainkban, hol minden erők központosítására van szükségünk, a zsidók ellen, kik helybeli nemzetőrségünk negyedrészét teszik, s kik ellen – ha bujtogató nincsen – semmi ellenszenv nem uralkodik, petitoókat írni szándékoznék.
A kiinduló nemzetőrök harmadik csapatjának felállítására a szükséges intézkedések meg vannak téve. Rendes levelező

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi