Rózsahegyen (Rosenberg) sept. 30.

Full text search

Rózsahegyen (Rosenberg) sept. 30.
Kossuth Hirlapjának 75-ik számában egy a Nemzetinek a liptói zavarokról küldött czikk közöltetvén, erre nézve egy kis felvilágosítást alúlirt nem tart fölöslegesnek.
Tény: hogy Masko nevü jaszenovai lakos a rózsahegyi 400sótisztek egyszersmind nemzetőrségünk tisztei által elfogatván, rögtönitélő bíróság elé állíttatott, de minthogy bebizonyult, hogy ő rózsahegyi kis vagyona megtekintése végett s nem bujtogatási szándékból jött ide, s az általa kiejtetteket mámoros fővel mondá: ügye rendesperfolyamra útasíttatott; hogy azonban magát Czochius tanítványának elismerte vagy ezt csak említette volna is, nem áll. Sz. Miklós-verbiczei segédlelkész Hulyuk Mihályra nézve megjegyzendő, hogy ő nem várja börtönben – mint az emlitett czikk írja – megfenyíttetését; mert Szentiványi Károly biztos parancsára Lehoczk János szolgabíró által elfogatott ugyan, de verbiczei nemzetőrség által erőszakkal kiszabadíttatott, s bár kézbekerítésére minden intézkedések megtétettek, tartózkodási helye mindeddig ki nem nyomoztathatott. Az erőszakos tény részesei ellen bizottmányilag legszigorúbb nyomozás rendeltetett.
Ma reggel hajtatott végre e rózsahegyi nemzetőrök által elfogott bujtogatón, Hrobarzsik Antal nevű morvaországi osztós legényen, az Andaházy Ágoston másod alispánunk elnöklete alatt összeült rögtönitélő bíróság itélete. A bűnös kötéllel végeztetett ki.
Rózsahegy hazafiúi szelleme a hon előtt már nem épen ösmeretlen. Említésre méltó erre nézve, hogy e nem dús város a haza oltárára kölcsönűl, kamat nélkül 2000 vftot ajánlott; toborzási költségre a rá eső illetéken kivül 100 pftot adott; néhány nap alatt kebeléből 42 honvédet állított; hogy nemzetőrei, ide értve a helybeli kerületi só és harminczadi felügyelőség tagjait is, nemcsak a városban hanem a Fátra hegyein s más nyilt helyeken is éberűl őrködnek, s tettekkel vágynak bebizonyíthatni a hon iránti szeretetöket.
E jó szellemű, közel 700-ra menő nemzetőrség minélelőbbi fölfegyverzését igen ohajtjuk, s reményljük is. – Detrich Flórián.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi