Somogyból.

Full text search

Somogyból.
Szemes és vidéke, sept. 29. A nép kibékélhetlen, s villámot kér az istentől, porrá zuzni a falvai közt elvonult aljas, rabló csordanépet, melly pár nap alatt mindenéből kiélte, s vagyona helyére koldusbotot tűzött keresztfának. Kihuzatta Jellachich a szegény embernek két ökrét udvarából, s egy irgalmatlan proclamatiót hagyott helyébe, melly igy hangzik: „Bajtársak! ne higyitek azoknak a gaz árulóknak ott Pesten; mert azok csak ámítanak, engem kövessetek, s eljuttok az igéret földére.” De jól tudta a nép, hogy kivel van dolga, s megvetéssel fogadta a camarilla bérszolgájának mézbe kevert szavait. A nép azon része is, mellyet semlegesnek gondolák, kaszát köszörül s vasvillát ragad.
Dicső volt látni ő excellenciáját szürke lován, aranyöves generáljai kiséretében azok között a mezítlábos, mezítelen, fekete nyaku, nyers krumplit evő éhség jelképei között: csakugy osztotta a halálparancsot, mint az isten a felhők közől.
Egy-két szerezsánt meghódítottak nemzetőreink a szőlőhegyen, s amugy egyszerűen el is temették őket, árokba dobták. A seregnél millyen a rend, kitetszik, ha ennyit mondok: sok kocsis, kiket magokkal elhajtottak, a legjobb fegyverekkel tértek vissza; talán még kenyérért is adnak puskát. Illy néppel azután támogathatja a camarilla Austria jövendőjét. – Roboz István.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi