29. sz., július 16.

Full text search

29. sz., július 16.
Az észretérő nép. Spanyolország is mozogni kezd. A polgárharcokban elroncsolt nemzet – úgy látszik – önerejéből akar talpraállni. Egy új alkotmányjavaslat készült el, mely elég szabadelvű arra, hogy e nemzetet újjászületési munkájában előresegítse. Az új alkotmányjavaslat a bel- és külföldieknek szabad iparűzést engedélyez, a lakházat és levelezést sérthetetlennek nyilvánítja; a vallási kérdés szabadelvű értelemben oldatik meg; a szenátus 100 tagja öröklés, 100 tagja királyi kinevezés, 100 pedig választás útján jut a szenátusba; a cortes közvetlenül választatik öt évre, a király a szenátus választott részét és a képviselőkamarát feloszlathatja azon feltétel alatt, hogy három hó leforgása alatt új választások tartatnak. A szenátus elnökségét a király nevezi ki. A javaslat intézkedéseket tartalmaz a személyi szabadságról, az iskolaalapítási jogról, a személyi szabadság felfüggesztéséről és a trónöröklésről.
*
A fővárosban nagyon el vannak keseredve a polgárok a rendőrfőkapitány, Thaisz Elek ellen, kit az ismeretes budai szerencsétlenség éjjelén – mondják – ferblizve talált a szomorú hír, hogy Budán az árvíz végzi romboló munkáját s rendőri intézkedésekre van azonnal szükség.
A jeles férfiút azonban meg nem zavarta ez a kicsiség, egész nyugodtan »beszerelt«, »nikszblindezett« egész reggelig, anélkül, hogy odahederített volna a bajhoz!
Az ember első pillanatban azt kívánná, hogy az ilyen hivatalnokot legcélszerűbb volna felmenteni szolgálatából, de ha meggondoljuk, hogy majd minden hivatalnokunk ilyen, annyi tömérdek hivatalüresedés mégis sok volna egyszerre.
*
Egy bécsi lap azzal ijesztget bennünket, hogy a jövő költségvetésben 12 millióval lesz több előirányozva, mint a múlt években.
Amilyen emberek a közös miniszterek, még bizony meg is eshetik ez a bolondság. Hanem hogy aztán a 12 milliót honnan veszik, azt mégis szeretném tudni?…
*
Ha nagy örömünkre szolgál is, hogy a közvélemény rostáján a képviselőválasztásoknál egypár konkoly, mint minő Csiky Sándor, Majoros, Miletics és Patay átesett s nem fogja többé csúfítani a képviselőház ábrázatát s kirívólag csonkítani a képviselői tekintélyt, éppoly nagy sajnálatunkat idézi fel az, hogy másrészről megint sokat vesztettünk is, hogy gróf Lónyay Menyhért, Hoffmann Pál, Schvarcz Gy., Pulszky Ferenc, Feszt Imre, Eötvös Károly nem lesznek a jövő törvényhozás tagjai. Hiányukat aligha fogják bírni kipótolni a helyökbe jött új erők.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi