18. sz., január 18.

Full text search

18. sz., január 18.
A Petőfi-társaság eddigi szervezetét ismét veszély fenyegeti.
A hivatalos lap mai száma szerint Abeles Zsigmond ugyanis Ábrányi-ra változtatta vezetéknevét. Szegény Szana Tamás most már megint abba a szomorú kényszerhelyzetbe jutott, hogy ismét meg kell szaporítania a tagok számát. S ennek következtében megváltoztatni az alapszabályokat.
*
A Tisza keze most Erdélyen fekszik.
Ma sürgönyzik az Egyetértés-nek Marosvásárhelyről, hogy ott báró Orbán Ottó zsandárokkal elfogatott, az önként jelentkező Ugron Gábor pedig szinte le lett tartóztatva.
Egy olyan bűnügyben, amelynek jogerejű bírói ítélet szerint nincs tárgyi tényálladéka a székely fegyveres fölkelés ügyében.
Megint újra akarja Tisza kezdeni?
Átkos szenvedélye hajtja, mint Nérót, ki ha mulatni akart, egypár házat gyújtatott meg Rómában, s annak lángjainál gyönyörködött.
Tisza úgy mulat, hogy egypár embert börtönöztet be, s néhány családi hajlékot változtat át siralomvölggyé.
*
A Fény és árnykép-írás egész epidemikus járvánnyá lett, jeléül, hogy egy sikerült mű, mint annak idején a Csók, majd a Falu rossza, valódi lendületet ad az illető genre-nak. II. Kákay Aranyosra nézve mindenesetre hízelgő lehet a kiütött kolera, mert főleg ő elevenítette fel szerencsésen Kecskeméthy Aurél szellemes karcképeit. A jelesen szerkesztett Debrecen Tollrajzokat kezd meg György Aladárral, a Vasmegyei Közlöny-ben pedig már egy IV. Kákay Aranyos is támad, ki a járási doktor urat írja le, meg kell neki azonban adni, hogy igen gyarlón.
Ha így szaporodnak a Kákay Aranyosok, mi leszünk a legterjedtebb familia Magyarországon.
KÁKAY ARANYOS nr. 5.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi