II. A mai ülés

Full text search

II. A mai ülés
Karcolatomnak fentebbi részét egy képviselő írta, mert én már belefáradtam az efféle elmélkedésekbe… most én mindössze a mai ülésről teszek még hozzá néhány sort.
A folyosókon nem lehetett egyebet hallani, mint »Kubicza itt van! Kubicza megjött!« A trencséni követek peckesen és bizonyos ünnepélyességgel lépegettek.
– Micsoda – hánykolódott Beöthy Algernon –, nem kell azért a trencsénieket kinevetni. Még Tisza Kálmán is renonsz-ot csinál a tarokkban, ha a Bihar megyei alispánt látja belépni a klubajtón. Pedig az csak alispán.
Jókai Mór átmegy a jobboldali folyosóra, hogy ott, hol kevesebben hallják, egy kis örömet csináljon magának, eljátszván fiatalkori tigriskedését, ha vajon tudná-e még.
Szeretetreméltó haraggal pattog a választási visszaélésekről szóló javaslat ellen.
– Az ördög vigye el. Bárcsak megbuktatná az ellenzék!
(Ez a mondása legott eszembe juttatta Apafi Mihály uramat, aki lázadó főúr helyett egy különben is halálraítélt rabot engedett felkoncolni a felingerült törököknek.)
Mert rettenetes az – fűzi odább az ellenzéki szócsokrot Jókai –, hogy az ember inni se adhasson a szegény szomjas választónak. Mikor az urak eljönnek deputációba a jelölthöz, fényes, pezsgős ebédet kapnak az »Angol királynő«-ben, és ezt kiírják az újságokba is. Ott van példának okáért Fabiny. Az nem vétség, pedig ott is esznek-isznak. De mikor a szegény bobrói tót egy kupica gugyit lenyel, az egyszeribe bűnné váljék. No, már ilyen javaslatra én nem adom a szavazatomat, inkább kilépek a pártból.
Természetesen senki se döbben meg a Jókai lázadásától, hanem apródonkint bepárolog a folyosók összes tartalma a tanácsterembe, hol immár körülbelül a legutolsó érdekes javaslatot tárgyalja az elöregedett Ház, a házszabályok módosításáról szóló jelentést.
Az általános vita gyorsan ért véget, mert a javaslatot az ellenzék is bizonyos méltánylással fogadta, mint haladást. A részletekben alig volt jelentékenyebb kifogás, csak a bősz Achileus Herman Ottó kalandozott el szokása szerint, bírálva a kormányt és pártját, s alkalmat nyújtott a miniszterelnöknek egy fényes és szellemes rögtönzésre, melyet zajosan éljenzett meg a Ház.
A paragrafusok egész a 35-ikig gyorsan peregtek. A harmincötödiknél azonban megakadt, kinyilatkoztatván a habarékpárt, hogy »non sum paratus«.
Ugyanis ennél a paragrafusnál egy módosítványt akarnának benyújtani, de még nincs kigondolva.
Bizony nem lesz rossz, aludjanak előbb egyet!

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi