Gyulai Márta: Gellért Mária: Dávid

Full text search

Gyulai Márta: Gellért Mária: Dávid
“Könnyű kis sóhajjal nézett végig tükörbeli képmásán (Janka, fiatal lány, a regény hősnője). Aztán elment hazulról.
Lassan, cél nélkül lépkedett az utcán, nem határozta el, hova fog menni s nem is nagyon figyelte, hol jár. Gondolkozott az életén, hogy mi örömet találjon hát benne? Ugyan mi áll előtte, mi várakozik reá? A változatlan szegénység és a történés nélkül való egyformaság.
Arra gondolt, hogy neki kellene fognia az írásnak ismét.”
Naiv naplótöredék, fiatal lány tetszelgő tükörbe nézése a Gellért Mária írása.
Jól megfogódzott a Wilde Oscar világlátásába, a szűkkeblű szépség követelésébe és az egyformaságban élők érzékenységével megrakodva elindította a hősnőjét egy félig igaz lelki kalandra, egy csodaszép fiú iránti csaknem tendenciátlan, fal mellől csodáló indulatba, aztán eloszlatta az amúgy sem túlságosan csökönyöset, a fiú nem tartja már a ráaggatott illúziókat, Dávid tehát meghalt, de talán nem is volt, csak írni kellett valamiről.
Ártatlan játék, fogolynak falra karcolása. Olyasvalaki ez, aki a tapasztalatlanságában nem is keresi a tapasztalást, az elégedetlenségében csak a tollat találta, de nem a kiáltó szót, a maga sovány kis sorsában nem érzi lüktetni a sokak ügyét, a lánysorsot, a változatlan szegénység és történés nélkül való egyformaságból kikívánkozók egész hadseregét nem keresi, nem tudja maga mögött.
A magába merüléstől még hosszú az út az objektív önmegfigyelésig és onnan még hosszabb az átfogó gondolatig és a Gellért Mária könyvében csak szereplő és feldolgozatlan nyersanyag a szerző, akaratlan valaki, akin alkalmunk van a megfigyeléseinket kitapogatni, mert az alkotó munkát ő nem végezte el.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi