Jules Romains: Clanricard, a tanító

Full text search

Jules Romains: Clanricard, a tanító
A Nyugatnak
Clanricard ráüt a vonalzóval az asztala állványára. Új gyakorlat kezdődik. Az órából már három perc elmúlt. Clanricard nézi az osztályt. Egyúttal a szagát is érzi. A nép ötvennégy gyermekéből nem annyira az istálló meleg és majdnem víg szaga árad, hanem inkább valami menazséria illata, amelyben szomorgó, áporodott és muskotályos állatkák szoronganak. A levegő csak két magas szellőző-lyukon át újulhat meg. Ma reggel már csípős az idő, nem lehet kinyitani az ablakokat. A sok szegény kis gyerek közül talán senki se panaszkodna. De egyik-másiknak az arca még sápadtabbra válhatna. Éppen eléggé sápadtak már. Némelyik a meztelen térdét a zubbonya alá húzná. Ez meg, itt az első padban, akinek olyan szép kék szeme van és olyan komoly, az ablaknak fordulna s szívszorító kis köhögéssel nézne majd ki, nem mintha panaszkodna a hideg miatt, hanem hogy elnézést kérjen a fázósságáért meg a gyöngeségéért.
Clanricard szorongva kérdi magában, hogy vajjon szereti-e a mesterségét. Annyi biztos, hogy szereti a gyermekeket. Mért szereti őket? Mert sok a szegény köztük. Mert a gyerekek is szeretik őt. Mert, hogyha nem jobbak is a felnőtteknél, még nem gyógyíthatatlanok. S az ő világuk, a gyermekek világa, nem ítél el.
Clanricard maga is csodálkozik, hogy mennyi sok csüggedés és keserűség van az eszméiben. Szinte nem ismer magára. A reggeli ujsághírek hozhatták ki a sodrából. Hirtelen valószínűnek érezte a katasztrófát. Előbb is érezhette volna. A mai hírek nem oly sokkal rosszabbak a tegnapiaknál. S nem kellett prófétának lenni, hogy kitalálja, mi van készülőben. Igaz, így van. De ilyen az ember.
Szegény osztály! Érdemes-e, vajjon, belefogni a számtanleckébe? Egyetlen sürgős dolog van most: beszélni az eseményekről. Nem értenék meg? Ki tudja? Clanricard egészen biztos abban, hogy - ha nem röstelli a fáradságot - mindent meg tud érttetni az osztályával, mindent, ami lényeges. Mindig fogja az osztályát; még ezt is, bár csak öt napja van velük. Követni tudja, késedelem nélkül, a gyermekek legmúlóbb hangulatát s azonnal hozzájuk tud igazodni. Ha Clanricard az osztályért kezd gondolkozni valamin, azért, hogy ez a gondolat az osztályba hatoljon s azonnal belelopózzék ebbe az ötven s egynéhány kis borzas fejbe, éppen csak akarnia kell s mingyárt olyan szavakat, olyan hangot és fordulatokat talál, hogy senki se mozog többé s az egész osztály láthatólag arra gondol, amit Clanricard akar.
Vajjon mit mondana most Sampeyre? Mit tanácsolna mestere, akiről, ha nincs mellette, Clanricard valami akaratos rajongással ismételi, hogy mindenkor igaza van, hogy ő az eleven útmutató?
Sampeyre-nek az a véleménye, hogy a munkát jól kell elvégezni. S a tanítás munkája mégis csak más, mint hogy itt, a gyermekeknek a kedves eszméiről diskuráljon. Sampeyre egy csöppet sem helyesli a közvetlen propagandát, részben mert támadást jelent a tudás nyugodt fönsége ellen, részben mivel egyértelmű a bizalom tőrbecsalásával és hiányával. Azt kívánja, hogy csak azt tanítsuk, amiben biztosak vagyunk s hogy minden mást bízzunk arra a köröttünk sugárzó ideális zónára vagy eszmekörre, amely csöndben, hang nélkül is irányítja a lelkeket.
Csakhogy Sampeyre ezt általában tanácsolja. Nem gondolhatott bizonyos ünnepies körülményekre...
- Fiúk... - Clanricard, önkéntelen, azon a hangon kezd beszélni, amely az osztályt figyelmessé teszi arra, amire mingyárt gondolni fog, ami nem tőle-magától jön, hanem attól az embertől, aki ott áll elől, a tábla és a napsugaras ablak között.
- Fiúk. Valamit mondanom kell néktek. Nem tudom, hogy odahaza apátok beszél-e majd erről előttetek. A napokban együtt néztük Európa fali térképét, ezt itt...
(Felszedi a sarokból s felakasztja két szögre, a tábla mellé, szemben a gyerekekkel.)
- Emlékeztek még rá, úgy-e: ez itt a Balkán-félsziget. Bulgária, Szerbia, Törökország... Már most, valószínűleg, háború fog kitörni erre, Bulgária és Törökország között. S Európa minden kormányát annyi sok szerződés köti össze, szövetségek, igéretek, többé-kevésbé titkos egyezmények, hogy, ha kitör a háború, könnyen egész Európára átragadhat. Ezt akartam csak mondani. Nem azért, hogy ijesszelek benneteket. Hiszen ti már nagy fiúk vagytok. De ezt néktek is tudnotok kell. Most pedig megkezdjük a számtanórát.
Clanricard nem is mond többet. A legegyszerűbb hangon beszélt, minden fellengzősség nélkül. Semmiféle célzatot, tudatosan, nem hangsúlyozott. Ezek a kicsik nem ismerik az ő gondolatait. Alkalma se volt még arra, hogy legalább sejttesse velük, hogy vélekedik a békéről, a háborúról, a kormányokról, a magas diplomáciáról, az emberek sorsának intézéséről. Azonban ez az élménye, amely szóra késztette, olyan mély volt, s az a kevés is, amit mondott, annyi eszmét bolygatott meg, hogy a kicsik, hirtelen, látják is már a háborút, mint egy szörnyű felhőt, amint ott sötétlik messze, kering és egyre tágabb köröket szánt, akár valami fullasztó füst. Azok a csillogó csaták, amelyekről más osztályban meséltek nékik; győztes vezérek arcképei, amelyeket kétgarasos füzeteiken bámulhattak; a trombita harsogása odakinn, az erődítményeken; az a mámor, amely elfogta őket, hogyha háborúsdit játszottak, - mindezek a káprázatok most egyszerre szétfoszlottak. Még a szó is új: háború. Clanricard tanító úr az első ember, aki erről beszélt nékik. «A kormányok.» Azokat is látják. Nem szeretik őket.
Clanricard úr megkönnyebbült. Izgalma elmúlik egy percre. Már-már majdnem csúfolódna magán. «Érdemes is. Mit tehetünk mi itt? Nem fogyna ki a türelmem. Csakhogy az eseményeké kifogy. Neveljük a jövő nemzedéket? S ha most mingyárt összeomlik minden?»
«El kell mennem ma délben Sampeyre-hez. Valahogy majd elintézem.»
Számokat ír a táblára. S irígyelni kezdi a papot, aki az ő helyében így beszélne:
«Fiaim, imádkozzunk az Úristenhez, hogy segítsen rajtunk a nagy veszélyben.»
Jules Romanis

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi