SZABÓ LAJOS, DR. (FKgP)

Full text search

SZABÓ LAJOS, DR. (FKgP)
SZABÓ LAJOS, DR. (FKgP) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Nagyon röviden, mert nagyon sokat beszéltünk már a korona és a címer problematikájáról. Egy-két adalékkal szeretnék szolgálni. Az tudvalevő, hogy a magyar korona az nem egy korona, nem egy királyi ékszer és nem egy koronázási jelkép, koronázási ékszer, hanem ez mindenkor a magyar államiság jelképe volt, ami végigvonult az ezeréves történelmen, és már Szent Istvánnál vannak erre utalások, s onnan kezdve az ezeréves történelmen keresztül erre mindig lehet példákat és bizonyítékokat felhozni. Én csupán egyet kívánok elmondani: úgy emlékszem, hogy Zsigmond királyhoz valamelyik tengerparti város katonai segítségért fordult, amikor is azt írták, hogy "mi is a Korona részei vagyunk, és Felségednek, mint a Korona legelső szolgájának, kötelessége nekünk védelmet nyújtani". Ez egyik legékesebb bizonyítéka, hogy a magyar korona mindig a magyar államiság jelképe volt, ami a magyar királyok fejét is gyakran az életükben csak egyszer, a koronázáskor érintette.
Nagyon röviden a földről: való igaz, hogy lehet a Kisgazdapártot nehéz helyzetbe hozni, le lehet szavazni, be lehet hozni a földkérdéssel kapcsolatban a kétharmados szótöbbséget, ebben az esetben viszont ez a nehézség többszörösen fog visszahárulni azokra, akik ebben talán nem kellő megfontoltsággal vagy a tárgy nem kellő ismeretében kívánnak dönteni. Itt lehet jópofa érveket oda-vissza felhozni: legnagyobb érték, gyémánt, balalajka, de e a következményektől nem fog bennünket mentesíteni. Ennél egy sokkal aggasztóbb jelenségre szeretném felhívni a tisztelt Ház figyelmét: arra, hogy az agrár- és pénzlobby össztüze és szervezett támadása, amit a Kormány mezőgazdasági programja ellen indított, ez sajnos begyűrűzött a tisztelt Házba is (FIDESZ-képviselők: Hol a program?) , meg kell azonban azt nézni, hogy mik keltik azt a zavart, ami ma a mezőgazdaságban van, és kinek a fejében van zavar?
Ha ezt egy pillanatra megnézzük, azonnal tisztázódnak a problémák! Nem volt a magyar parasztság fejében egy pillanatig sem zavar, hogy szántson-vessen '48-tól egészen `960-ig, pedig tudta, hogy bármelyik pillanatban rá kerülhet a sor, amikor a földjét elveszik!
Ez egy mondvacsinált probléma, amivel igenis felelőtlen elemek zavart akarnak kelteni az országban, egészen odáig, hogy ma már kenyérjeggyel ijesztgetik a magyar népet, pedig egészen biztos vagyok abban, hogy ez a mezőgazdasági program ennek a Kormánynak egyetlen kipróbált és jól bevált programja (zajongás) , mert ezt a programot 1945-től '48-ig már a magyar nép kipróbálta, és itt csak annyi a tennivaló, hogy ezt korszerűsített változatban kell alkalmazni. (Többen a bal oldalról: Hát lássuk mi is azt a programot!)
Nem tudnék a földdel kapcsolatban Byrontól vagy egyéb filozófustól idézni (zúgás) , de Kis Jánostól és társaitól az én választókörzetemben igen! És azok egészen mást mondanak, mint amik itt elhangzanak.
Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalról.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi