1. Képalkotó diagnosztikai eljárások

Full text search

1. Képalkotó diagnosztikai eljárások
Az e csoportban felsorolt eljárások közös jellemzője, hogy a test belsejében lévő anatómiai struktúrákról, azok ép vagy kóros voltáról, az azokban lejátszódó folyamatokról adnak képet anélkül, hogy a testbe be kellene hatolni, ill. a testet sebészi úton ki kellene nyitni.
a) Röntgen vizsgáló módszerek
A röntgensugárzás igen nagy energiájú elektromágneses fotonokból áll; nagy energiájának és az azzal kapcsolatos fizikai sajátságainak köszönhetően az anyagon többé-kevésbé változatlanul áthatol, és az atomokkal csak kisebb valószínűséggel lép kölcsönhatásba. A kölcsönhatás lényege, hogy a sugárzás egyes fotonjainak energiáját az atomok átveszik. Ez az energia az atomokban elváltozásokat okoz, ennek következtében az élő szervezetben biológiai elváltozások jönnek létre. Ezek alapvetően káros hatások, amelyek ellen mind a vizsgált személyt, mind az egészségügyi személyzetet megfelelőképpen védeni kell. A sugárzás áthatolóképessége teszi lehetővé, hogy az emberi test belsejéből információkat szerezzenek. A fotonok és az atomok közti kölcsönhatás – a sugárzás gyengülése – nemcsak a fotonok sajátosságától, hanem az atomok rendszámától, tehát az elem kémiai minőségétől is függ. Így pl. a csontokban lévő mésznek lényegesen nagyobb a sugárgyengítése, mint a lágyrészekben lévő szénnek, oxigénnek és hidrogénnek. A testből kilépő sugárzás fénykibocsátó ernyő (ill. ilyet tartalmazó képerősítő) vagy fényérzékeny film segítségével válik láthatóvá.
Az üreges szervek – mint pl. a gyomor-bél csatorna – vizsgálásánál a beteggel olyan táplálékszerű pépet nyeletnek, amely nagy rendszámú elemet (bárium, jód) tartalmaz. Ezek az ún. kontrasztanyagok a gyomrot és a beleket öntvényszerűen kitöltik, s így azok üregét, falát, az ott található elváltozásokat negatív öntvénykép formájában kirajzolják.
Emellett vannak olyan kontrasztanyagok is, amelyeket a vérpályába juttatva a vese a vizelettel együtt, másokat a máj az epével együtt választ ki. Az ilyen kontrasztanyagok nemcsak a megfelelő szervek üregeit rajzolják ki, hanem a szervek sejtjeinek, szöveteinek működéséről is némi felvilágosítást adnak.
A kontrasztanyagos módszerek közt külön helyet foglalnak el az ún. értöltéses vagy érfestéses eljárások. A vizsgálatok egy részénél az erekbe vezetett vékony csövecskén (katéteren) keresztül juttatják a kontrasztanyagot nagyobb értörzsbe vagy akár közvetlenül a szívbe, más esetben a szervek ereinek elágazásába.
Másfél évtizedes múltra tekint vissza a komputertomográfia (CT), magyarított nevén: a számítógépes rétegvizsgálat. Az eljárás a röntgenológiai leképzés azon hátrányát küszöböli ki, hogy a röntgenképen a háromdimenziós testről az egymás mögött lévő rétegek egymásra vetülésével kétdimenziós kép alakul ki. A CT készülék egy izolált testrétegnek ugyancsak kétdimenziós képét állítja elő azáltal, hogy a leképezendő síknak oldalnézetéből keskeny röntgensugárnyalábbal számos irányú vetületét képezi. Ezekből számítógép rekonstruálja a tárgysík képét úgy, hogy azt a vizsgáló a vetítési irányokra merőleges irányból szemlélheti. A módszer lehetővé teszi, hogy a test lágyrészei közti igen kicsiny kontrasztkülönbségek láthatóvá váljanak. Így főként az agy területén – de a test egyéb területein is – soha azelőtt nem látott, finom részletekben gazdag képeket lehet nyerni.
b) Radioizotópos vizsgáló módszerek
A Radioaktív izotópok biológiai és egyéb rendszerekben való alkalmazását a magyar származású Hevesi György radioaktív nyomjelző (tracer) módszer alapozta meg. A gondolat lényege az, hogy egy kémiai elem radioaktív módosulata ugyanúgy viselkedik a szervezet anyagcsere- és egyéb folyamataiban, mint az inaktív módosulata. A radioaktív atomok – a bomlásuk során kibocsátott sugárzásuk révén – kívülről mérhetőek, ezáltal a folyamat mennyiségileg is nyomon követhető.
A radioaktivitás szervezetbeni eloszlásának és annak időbeni változásának megjelenítésére a szcintillációs kamerát (más néven gamma-kamerát) használják. Ez a készülék számítógép segítségével alkalmas a gyors, dinamikus folyamatok feltérképezésére és elemzésére, sőt megfelelő mozgató mechanizmus segítségével a CT-hez hasonló rétegképek is készíthetők.
c) Ultrahang-diagnosztikai eljárások
Az ultrahangsugárzás a test mélyébe hatolva részlegesen visszaverődik az olyan szervek felületéről, amelyeknek hangvezetése (akusztikus impedanciája) eltér a környezetétől. E hangvisszaverődéseket (echókat) az ultrahangimpulzust kibocsátó rezgő kristály a következő pillanatban mint vevő érzékeli.
A korszerű ultrahang-berendezések igen sok mozaikszerű kristályból álló vagy forgó kristályos sugárzófeje végigpásztázza a test vizsgált síkját. A különböző mélységből különböző intenzitással visszaverődő visszhangjeleket folyamatos metszeti képpé alakítja át. Az ún. Doppler-effektus révén lehetőség van közvetlen mozgási sebesség (pl. a véráramlás vagy akár a magzati szívmozgás) követésére, akár hallhatóvá tétel útján is.
Igen fontos korszerű módszer a kóros elváltozások mibenlétének szövettani tisztázására az ultrahanggal vezérelt, célzott tűbiopszia: az ultrahanggal láthatóvá tett elváltozásba beleszúrnak a kristályos fejjel összeépített célzószerkezet segítségével, és a tű furatán keresztül szövetmintát vesznek mikroszkópos vizsgálat céljára.
Az ultrahang-diagnosztika alkalmazása a vizsgált személy számára teljesen veszélytelen.
d) Mágneses magrezonancia-leképezés (MRI)
Működése nagyon leegyszerűsítve: erős mágneses tér rendezi a testben lévő hidrogén atommagokat. Ezután rövid rádiófrekvenciás impulzusokkal gerjesztve a magokat, azok a helyi mágneses térerősségtől függő frekvenciájú rádiójeleket sugároznak ki, mégpedig a hidrogén kötési állapotától függő késéssel. Az MRI berendezés a jel frekvenciáját és fázisát a testen belüli lokalizálásra használja, a jel időkésését képtartalomként értékeli. Egyébként a komputertomográfiához hasonló rétegképet szolgáltat, de képalkotása már ma is sok tekintetben fölülmúlja a CT által megvalósíthatót. Fejlődése még beláthatatlan lehetőségekkel kecsegtet. Az MRI készülék nagyon drága, Magyarországon egyetlen ilyen működik.
e) Termográfia
A test mélyében zajló vérellátási zavarok, gyulladásos, daganatos folyamatok megváltoztatják a bőr hőállapotát. Ez egyben a bőr infravörös hősugárzásának változását is jelenti. Mód van e változás megjelenítésére, akár úgy, hogy hősugárzásra érzékeny detektorral távolból végigpásztázzák a bőrt a televízió soronkénti letapogatási módszerével, akár úgy, hogy a bőrre – a színét a hőmérséklet függvényében változtató – ún. folyadékkristályos csíkot tesznek. Mindkét módszernél a különböző hőmérsékletű területek különböző színben jelennek meg.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi