Felelősségbiztosítás

Full text search

Felelősségbiztosítás
Ma már a vagyonbiztosítással azonos jelentőségű, sőt sok területen még annál is fontosabb védelmet nyújt a vállalkozónak, mert míg a vagyont sújtó károk teljes pusztulás esetén is „csak” a tényleges vagyont semmisítik meg, egy esetleges károkozás következményei még ennél is súlyosabbak lehetnek. (Sőt, gyakran a kétféle kártípus egyidejűleg jelentkezik.)
A technológia fejlődése és az új portékák piaci megjelenése kapcsán a termékek előállításával és forgalmazásával, ill. a szolgáltatásokkal okozott károk fedezetére szóló termék-felelősségbiztosítás kap különös jelentőséget. Itt a biztosító a hagyományos, szerződésen kívül okozott károkon túl „bemerészkedik” a szerződéses szférába is, mivel a hibás teljesítés jogkövetkezményeit is átvállalja. A termékfelelősségi szabályok – a fogyasztóvédelem erősödésével – egyre szigorodnak.
Az EK piacán ma már nem lehet versenyképesen megjelenni olyan termékkel, amelynek előállítója vagy forgalmazója (szolgáltatója) nem rendelkezik garanciával a termék által okozott esetleges károkra. Az amerikai piac – néha anomáliákkal is terhes – joggyakorlata pedig már olyan kockázatokat ró a termékek előállítóira, amelyek felelősségbiztosítás nélkül kezelhetetlenek.
Hasonló tendencia alakul a környezeti károk esetén is, a felelősségi normák itt is szigorodnak. A magyar biztosítók ma csak a balesetszerű, technológiai okokból bekövetkező környezetszennyezési károkra kínálnak fedezetet.
Bár a munkajogi szabályok jelentős változáson mentek keresztül, az üzemi balesetért való munkáltatói felelősség területén is csak szigorítás várható. A vállalkozói biztosításokkal foglalkozó valamennyi hazai biztosítóintézet kínálatában szerepel az üzemi baleseti felelősségbiztosítás.
A szakmai felelősségbiztosítások is új igényekre reagálnak, újszerű módon. Egyes szakmai magánvállalkozások különösen „károkozás-veszélyesek” lehetnek. A magánpraxist folytató orvosok, az ügyvédek és jogtanácsosok, a közjegyzők vagy a könyvvizsgálók, adótanácsadók által elkövetett műhiba olyan károkat okozhat, amelyek megtérítése az említett iparűzők egzisztenciáját is veszélyeztetheti. A szakmai felelősségbiztosítás ezekre a károkra nyújt fedezetet.
A hazai biztosítók tarifái és feltételei ezen a területen merőben eltérőek egymástól, a választás nem könnyű, és nem biztos, hogy az alacsony díjú biztosítás lesz a megfelelő, hiszen itt a kártérítési limitek is alacsonyak, s a vállalkozó éppen azoknál a károknál marad védelem nélkül, amelyek tényleges biztosítási fedezetet igényelnek.
A biztosítók nem reklámozzák, de rendelkeznek ún. menedzserbiztosítási módozatokkal is. Ezekben a szerződésekben a társaságok (rt., kft.) tisztségviselőinek (ügyvezetők, igazgatósági és felügyelőbizottsági tagok stb.) felelősségét vállalják át a hibás gazdasági döntésekért. Ez valóban nagy kockázat, s a biztosítók bizony alaposan megnézik, hogy kivel kötik meg ezt a felelősségbiztosítást.
A biztosítási bróker intézménye ma még újszerű a magyar piacon. A vállalkozóknak azonban nagy szüksége lehet az alkusz igénybevételére. Egy vállalkozás biztosítása komoly gazdasági döntések sorozata, s mivel a piaci kínálat egyre gazdagabb, egyre nehezebben is tekinthető át. Ez már komoly szakértelmet igényel.
A független alkusz nem a biztosító ügynöke, hanem őt a biztosítási védelmet kereső vállalkozó bízza meg azzal, hogy felmérve a vállalkozás lehetséges kockázatait, azokra a legmegfelelőbb biztosítási fedezetet szerezze meg. A bróker ily módon az üzletet csak közvetíti a biztosító és a biztosított között, igénybevétele általában jelentős költséget nem okoz, hiszen a létrejött üzletet a biztosító honorálja jutalékkal a alkusznak.
A biztosítási alkuszok gomba módra szaporodnak, közöttük megjelentek a világ legnagyobb és legmegbízhatóbb brókercégeinek hazai vállalkozásai is.
Trunkó Barnabás

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi