a) Waffa országnagy.

Full text search

a) Waffa országnagy.
Hogy a lázadó Ajton leverője (1030 körül), Szent István állitólagos rokona: Csanád az e néven isméretes nemzetségnek őse, az mai napság az összes kutatók részéről általában elfogadott tény; igazolják e tényt a Csanádról ismert adatok és a nemzetség birtokviszonyának összhangzása, mihez nem éppen mellékes módon az is hozzájárul, hogy az ősatya nevével a nemzetség sokkal későbbi tagjainál is találkozunk.
Csanád és azon nemzetségbeli tagok között, kiktől kezdve a nemzetség legrégibb ágának összefüggő nemzedékrendét levezethetjük, több mint egy század fekszik, melyet kitölteni nem tudunk; valamint azt sem tudhatjuk, hogy Csanád és az első ősül szereplő két fivér: Belények és Bogyoszló között hány nemzedék élt-e tulajdonképen, mert az ilyen esetekben középszámúl elfogadott számok, egyéni és egyéb természetü okok következtében felette ingadozók. Mindamellett egy ujabb nemzedékrendi táblán* határozottsággal ki van irva, hogy Csanád és Belények között három ismeretlen nemzedék élt, bár ezen állitás bizonyitékait vagy indokolását sem a táblán, sem a szövegben nem találjuk.
Dr. Karácsonyi János, «A magyar nemzetségek» I. k. 346-ik lapján.
Midőn bizonyos Péter comes Salamon király idejében (1063–1074) a Borsodmegyében feküdt szászdi monostort alapitotta, az alapitásról szóló okmányba a királyon és a királyi herczegeken kivül, még számos országnagy nevét is beleirták, köztük bizonyos comes Wefa-ét.*
Wenzel: I. k. 27. l.
Ki lett légyen ez?
A már fent emlitett Belényeknek egy Waffa vagy mint a kútfők mondják Woffa (egyszer Vofa) nevü fia volt, ki 1256-ban már nem élt és kinek fiaitól a Csanád nemzetség makófalvi és tömpösi ágai származtak; tudjuk továbbá, hogy Belények unokaöcscse Pongrácz, a Csanád nb. Kelemen bán fia, 1247-ben a Csanádmegyében feküdt Waffa-ülése, másként Kőkényér nevü helység felének a birtokosa.* Ebből az utóbbi körülményből kitűnik, hogy Kökényér nem Kelemen bán fivérétől, Waffától vette a Waffaülése nevet, mert ez esetben az egész falu az ő fiai kezében lett volna; de miután annak Kelemen fia Pongrácz is egyik rész-tulajdonosa, világos, hogy e birtok a nemzetség egyik korábbi urától kapta nevét, kiben Belények és Kelemen bánnak közös elődjét, vagyis ősét ismerjük fel. Tekintettel már most arra, hogy a Wofa név tudtunkkal csak a Csanád nemzetségben van képviselve és hogy a Salamon király és a királyi család tagjai oldalán a többi főurakkal tanuskodó Wefa comes nem lehetett valami közönséges ember, hanem kétségkivül előkelő család vagy nemzetségnek tagja: azt hiszem, bizonyosra vehetjük, hogy a Wefa csak sajtóhiba, és hogy e 1065 körül szereplő Wofa comesben a Csanád nemzetség egyik ősére kell ismernünk.
Wenzel, VII. k. 220. l.
Az, hogy a Csanáddal kezdő nemzedéksorozatnak hányadik helyére illesztendő? nem képezheti kérdés tárgyát. Miután Csanád 1030 táján még javakorbeli férfi volt, világos, hogy a csak harmincz és egynehány évvel utána szereplő Wafa csak is Csanád fia lehetett.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi