DR. TORGYÁN JÓZSEF

Full text search

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót a leköszönő elnök asszonynak, és engedje meg ön is, elnök asszony, aki viszont váltotta G. Nagyné dr. Maczó Ágnes elnök asszonyt az elnöklésben, hogy azzal az ügyrendi javaslattal kezdjem: mégse zárja le a Ház a szövetkezeti vitát a mai napon. Egész egyszerűen azért ne, mert amikor a házbizottságban az a megállapodás történt, hogy lehetőleg igyekezzünk a lezárásig elvinni a szövetkezeti törvény ügyét, akkor minden frakcióvezető, illetőleg helyettese abból a téves feltevésből indult ki, hogy a rádió nyilvánossága előtt zajlik majd a vita, hiszen egy rendkívül lényeges politikai kérdésről van szó. Időközben azonban az Országos Választási Bizottság megállapította, hogy az ilyen vitának az ország nyilvánossága előtt való folytatása a kampánycsend tilalmába ütközne.
Miután azonban a szövetkezeti törvény a szakmai részén túlmenően elvitathatatlanul egy rendkívül fontos politikai kérdés, illetőleg a politikai kérdések sorozatát hivatott eldönteni. Elég, ha arra utalok, hogy önmagában a tulajdonjog rendelkezési jogosultságának a fenntarthatósága nyilvánvalóan a piacgazdaság építhetőségének vagy a kommunista társadalomhoz való visszatérésnek a kérdését veti fel. Mert ha a tulajdonjognak a hármas jogosultsága: a használat, a birtoklás és a rendelkezés joga bárhol sérelmet szenved, akkor nyilvánvaló, hogy a tulajdonjog sérelme folytán itt nem lehet az a jogállami fejlődés, amiről mi beszélünk. Tehát én úgy gondolom, hogy ezt a kérdést az ország nyilvánossága előtt kell megvitatni. Én elfogadom, hogy nem lehet mindent a televízió nyilvánossága előtt, azonban a Ház eddigi gyakorlata szerint az ilyen vita teljes egészében legalább a rádió nyilvánossága előtt folyt. Most egy politikailag hermetikusan elzárt légkörben akarják a közvéleményt leginkább izgató kérdést eldönteni.
Ezért a Független Kisgazdapárt álláspontja - a felszólalók álláspontjával lényegében egyezően - az, hogy a tisztelt elnök asszony szavaztassa meg a Házat, hogy a házbizottság javaslata ellenére ne zárja le a szövetkezeti törvény vitáját, hanem amikor nem ilyen légkörben, a nyilvánosság elől elzárt körülmények között lehet majd megvitatni, akkor fejezzük be, hogy az ország tudomást szerezzen arról, hogy egyes csoportok miért nem akarnak azon az úton haladni, amelyet meghirdettek a választási programjukban. Ugyanis egyrészt hirdetni a magántulajdon szentségét, másrészt pedig mindent elkövetni, hogy a magántulajdon ne érvényesülhessen... - erről az ország lakosságának tudomást kell szereznie. Ez pedig a politikailag hermetikusan elzárt légkörben nem lehetséges.
Kérem ezért elnök asszonyt, hogy az ügyrendi indítványomnak, amelyet a házszabály 52. §-a alapján terjesztettem elő, szíveskedjék a szavazás kapcsán érvényt szerezni. Köszönöm a türelmüket. (Szórványos taps a jobb oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť