KUNCZE GÁBOR

Full text search

KUNCZE GÁBOR
KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Képviselő Asszony! Azt nem tudom, hogy ha Néró ma élne, hogy vélekedne a kormány politikájáról. Azt sem tudom emiatt persze, hogy melyik pártban foglalna helyett itt a parlamentben, de abban biztos vagyok, hogy a költségvetés áttanulmányozása nehézségeket okozna neki - önnek is ezt okozott, tisztelt képviselő asszony. (Derültség a bal oldalon.)
A valóságos helyzet ugyanis az, hogy 1995-ben a tűzoltóság hivatásos állományú tagjainál 10 százalékos bérfejlesztést irányoz elő az ön által is forgatott költségvetés. Tehát semmilyen bércsökkentésre, jövedelemcsökkentésre és semmilyen létszámcsökkentésre a tűzoltóság esetében nem kerül sor.
A problémát önnek valószínűleg az jelenti, hogy egy 1991-ben alkotott törvényt végrehajtva 1995. július elsejétől az önkormányzatokhoz kívánjuk telepíteni a települési önkormányzatoknál lévő tűzoltóságokat, ezért '95. július elsejétől kezdődően a tűzoltóságok egy részének, ezeknek az önkormányzati tűzoltóságoknak a költségvetése az önkormányzatok költségvetésében szerepel. A két szám együtt adja meg azt az összeget, amit a kormányzat 1995-ben a tűzoltóságra kíván fordítani. A két összeg együttesen 10 százalékos bérfejlesztést irányoz elő a hivatásos állomány tagjainál. Ezen túlmenően a technikai eszközállomány fejlesztésére 1995-ben 400 millió forint került betervezésre gépjármű-fecskendő beszerzésére.
Abban a képviselő asszonynak igaza van, hogy itt több mint tíz éve elmaradnak még az amortizációt pótló fejlesztések is. Mintegy 5-6 milliárd forintos technikai fejlesztési elmaradás van a tűzoltóságnál, azonban 1995-ben az említett 400 millió forintnál több nem áll rendelkezésre a költségvetésben - ezt tudomásul kell vennünk.
A működési feltételek javítására irányuló intézkedések között szerepel négy új laktanya építése, két laktanya rekonstrukciójának, bővítésének befejezése, valamint a felújítási és felhalmozási kiadásokon belül gépek, berendezések, felszerelések, valamint speciális járművek beszerzése. Az önkéntes tűzoltó-egyesületek technikai feltételeinek javítására 1995-ben 100 millió forintot irányoz elő a költségvetés.
Tudomásul kellett vennünk, hogy a költségvetés általános helyzete alól a Belügyminisztérium és a Belügyminisztérium alá tartozó szervek sem vonhatják ki magukat. Ennek a következménye az önök elé tárt költségvetés.
Ugyanakkor meg kell jegyeznem, nem tudom, hogy a képviselő asszony a válaszomat el fogja-e fogadni, de a kérdését én egyébként elfogadom, és megköszönöm a tűzoltók iránti aggodalmát, hiszen valóban igaza van a képviselő asszonynak: évek óta rendre elmaradnak a bérfejlesztések és a technikai fejlesztések a tűzoltóság esetében. Emiatt a tűzoltóság valóban a teljesítőképessége határán teljesíti a feladatait, de teljesíti. Én az országot járva olyan tűzoltóval vagy tűzoltóparancsnokkal még nem beszéltem, aki azt mondta volna, hogy 1995-ben nem fogják ellátni a feladatukat.
Azért is helyén való a képviselő asszony aggodalma, mert éppen az elhunyt két tűzoltó esetében vált ismertté, hogy 20 000 forint alatti bruttó keresettel rendelkeztek, ami valóban - olyan esetekben, ahol az életük kockáztatásával végzik valakik a tevékenységüket - meglehetősen csekély, és tényleg nem a tevékenységnek megfelelő elismerését jelentő összeg.
Én megköszönöm tehát ezt a kérdést, és megköszönöm a lehetőséget, hogy erről az ügyről itt beszélhettem. 1995-ben az előbb említett csekély mértékű előrelépés lehet tehát a tűzoltóság esetében, és bízom abban, hogy 1996-ban olyan körülményeket tudunk teremteni, hogy - mindnyájunk érdekében - a jelenleginél jobb körülmények közé tudjuk a tűzoltókat helyezni.
Köszönöm a figyelmet, kérem a válaszom elfogadását. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť