DR. BÉKESI LÁSZLÓ

Full text search

DR. BÉKESI LÁSZLÓ
DR. BÉKESI LÁSZLÓ pénzügyminiszter: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Kedves Képviselő Úr! Az elkövetkezendő hetekben, hónapokban, de tartok tőle, években is sokat fogunk beszélni erről az úgynevezett államháztartási reformról, aminek az egyik eleme a társadalombiztosítás átalakítása. Sok gondunk van ezen a területen a járulékbeszedéssel, a járulékkirovással, a járulék mértékével, de a szolgáltatások mértékével, összetételével is. Ezek közül az egyik éppen a betegségbiztosítás és a fizetendő táppénzrendszer.
Az információs rendszer rossz, igazából nem tudjuk, hogy milyen a táppénzek összetétele, kik veszik igénybe indokoltan, indokolatlanul, gyenge az ellenőrzés. Egyet tudunk: évről évre rohamosan nőnek a kiadások. Ebben az évben 53 milliárd, ha semmit se csinálunk, jövőre 64 milliárd, a tb-bevételek nyilvánvalóan korlátozottak, a vállalkozók az élőmunka arányában már nem tudnak többet fizetni, a költségvetést terheli a deficit. Nem folytatom tovább. Lépni kell!
A lépés egyik iránya a táppénzrendszer átalakításában a terhek megosztása. Volt egy eredeti számítási anyag a 30 napra. Ma ott tartunk, hogy a két minisztérium és a kormány teljes egyetértésben 15 napot ajánl a jelenlegi 10 nappal szemben; ez 5 milliárd forint többletterhet jelent a munkáltatók részére, ami természetesen megoszlik.
Csak zárójelben teszem hozzá, hogy az egyéni vállalkozásoknál foglalkoztatottak körében a statisztikák alapján mindössze 2 százalék a táppénz aránya, ami jó mutató. Tehát nem feltétlenül kell azzal számolni, hogy ez valami ugrásszerű növekedést jelent. Hosszú távon az a célunk, hogy csökkentsük a járulékokat. Sajnos azt kell mondanom, hogy a jelenlegi szolgáltatásokat a jelenlegi magas járulékok nem fedezik. A feltétel tehát, hogy először a szolgáltatásokban tudjunk átalakítást elérni, azután lehet majd a járulékokat csökkenteni. Ezt akarjuk.
Még egyszer hangsúlyozom, hogy 15 nap a javaslat, ez maximum 5 milliárd többletet jelent, és ez eloszlik; ettől igazából nem kell félteni a vállalkozásokat. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)
(15.10)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť