ELNÖK (dr. Salamon László)

Full text search

ELNÖK (dr. Salamon László)
ELNÖK (dr. Salamon László): Megkérem képviselőtársaimat, foglalják el helyüket, folytatjuk munkánkat.
Tisztelt Országgyűlés! Tájékoztatom képviselőtársaimat a rendkívüli házbizottsági ülés lefolyásáról és az ott kialakult állásfoglalásról. A rendkívüli házbizottság ülésén Békesi pénzügyminiszter úr tájékoztatta a házbizottságot arról, hogy az érdekegyeztető tanácskozáson történt megegyezésnek megfelelően valamennyi megegyezési pontban a módosító javaslatok, illetőleg kapcsolódó módosító javaslatok előterjesztésére valamennyi érintett törvényjavaslatban - tehát a költségvetési törvényben, illetve az adótörvényekben is - sor került vagy képviselői indítvány, vagy bizottsági indítvány formájában.
A most szorosan tárgyunkat képező törvényjavaslat ügyében - a személyi jövedelemadó törvényjavaslatának ügyében - két ilyen csatlakozó módosító javaslat beterjesztésére került sor: a T/233/88. szám alatt Bakonyi Tibor szocialista párti képviselő úr által jegyzett csatlakozó módosító javaslat, illetve T/233/91. szám alatt Keller László, szintén szocialista párti képviselő úr csatlakozó módosító javaslata.
A házbizottságban ezek után az az egybehangzó álláspont alakult ki, hogy a részletes vita folytatásának nincs akadálya; az ülésvezető elnök a részletes vita adott pontjainál hívja fel a Ház figyelmét, hogy az ÉT-megegyezésnek megfelelő csatlakozó módosító indítvány is érinti azt a tárgyalandó részt. Ezen túlmenően a Ház elnöke intézkedett, hogy ezen módosító indítványokat, illetőleg csatlakozó módosító indítványokat valamennyi képviselőtársunk kézhez kapja. Tehát ne csak a frakcióvezetők, mint az általában a törvényjavaslatnál szokásos - tehát a frakciók egy zárt példányszámban -, hanem ezt úgy kapják kézhez képviselőtársaink, mintha eredeti kormányjavaslat lenne.
Mindezek után folytatjuk a részletes vitát. Visszatérünk ahhoz a ponthoz, amelyet Kónya Imre ügyrendi felvetése előtt tárgyaltunk. Odáig jutottunk, hogy lezártam az ajánlás 1-7-ig terjedő pontjainak tárgyalását átfogó részletes vitarészt. Ezt most megnyitom. Megnyitom már csak azért is, mert az egyik csatlakozó módosító indítvány - a T/233/88., Bakonyi Tibor képviselőtársunk által előterjesztett indítvány - éppen ezt a részt érinti.
Visszatérve ehhez a ponthoz, ismét megnyitva a részletes vitát kérdezem, kíván-e az ajánlás 1-7. terjedő pontjaihoz valaki hozzászólni? Kérem, jelezze! Mivel hozzászólásra jelzés nem történt, a részletes vita e szakaszát lezárom.
Tisztelt Országgyűlés! Megkérdezem képviselőtársaimat, kíván-e valaki szólni az ajánlás 8., 9. pontjához, mely a törvényjavaslat 2. §-ában a törvény 6. § (1) bekezdésének módosításával azt a rendelkezést változtatja meg, amely a bevételcsökkenés szabályait tartalmazza. Felszólalási szándékot senki nem jelzett, így a részletes vita e szakaszát lezártnak nyilvánítom.
(10.50)
Tisztelt Országgyűlés! Indítványozom, hogy az ajánlás 10. pontjától a 23. pontjáig terjedő módosító javaslatok tárgyalását kapcsoljuk össze. Ezek a javaslatok a mentességi szabályokat tartalmazzák. Arra figyelemmel, hogy a 17. ponthoz tartalmában kapcsolódik a 20-as, 21-es, 29-es, 46-os és 61. pontokban megfogalmazott javaslatsor, illetőleg a 20. ponthoz kapcsolódik a 62. pont, ezeknek is együttes tárgyalását indítványozom. A két indítványról együttesen, kézfelemeléssel kérem határozathozatalukat. Kérem, szavazzanak! (Megtörténik. - Látható többség.)
Megállapítom, hogy az Országgyűlés látható többséggel az indítványt elfogadta.
Megkérdezem, kíván-e valaki szólni az előbb felsorolt módosító javaslatokhoz? Felszólalási szándékot senki nem jelzett; így a részletes vita e szakaszát is lezártnak nyilvánítom.
Tisztelt Országgyűlés! Megkérdezem képviselőtársaimat, kíván-e valaki szólni az ajánlás 24. pontjához, amely a törvényjavaslat 7. §-ában az eredeti törvény 15/A §-ának módosítását kezdeményezi. Senki nem kíván felszólalni, így a részletes vita e szakaszát is lezártnak nyilvánítom.
Tisztelt Országgyűlés! Az ajánlás 25. és 26. pontjaiban levő javaslatok ellentétesek a Házszabály 94. §-a (3) bekezdésével; mivel a szabályozásuk túlterjeszkedik a törvényjavaslati rendelkezéseken, ezért ezek részletes vitáját nem nyitom meg.
Tisztelt Országgyűlés! Indítványozom, hogy az ajánlás 27-től 45. pontjáig terjedő módosító javaslatok tárgyalását kapcsoljuk össze. Ezek a javaslatok a kis összegű és más kifizetésekből származó jövedelmek adóztatásáról rendelkeznek. Arra figyelemmel, hogy a 27-es ponthoz tartalmában kapcsolódik az 50. pont, a 31. ponthoz a 34., 35., 37., 38., 45. és 129. pont, továbbá a 36. ponthoz pedig a 131. pont, ezen pontoknál is az együttes tárgyalást indítványozom.
Most felhívom képviselőtársaim figyelmét, hogy az itt összekapcsolni javasolt témakörhöz tartozóan ismét egy ÉT-megállapodás tárgyát képező csatlakozó módosító javaslat került előterjesztésre, T/233/91-es szám alatt, Keller László képviselő úr, a szocialista párti frakció részéről.
Az indítványokról együttesen, kézfelemeléssel határoz az Országgyűlés. Kérem, szavazzanak!
Megállapítom, hogy az Országgyűlés látható többséggel az indítványt elfogadta.
Megkérdezem, kíván-e szólni valaki az előbb felsorolt javaslatokhoz, illetve először megadom a szót az írásban már előre jelzett felszólalónak, Keller László képviselő úrnak, a Magyar Szocialista Párt frakciójából.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť