GAÁL GYULA

Full text search

GAÁL GYULA
GAÁL GYULA (SZDSZ): Köszönöm szépen, elnök asszony.
Kedves Képviselőtársaim! Örülnöm kellene, hogy Kis Gyula az oly sokszor hangoztatott vagy kért igényünknek megfelelően olyan javaslattal állt a Ház elé, amely valóban költségtakarékosságot jelentene, költségvetési kiadási megtakarítást, bevételi többletet - méghozzá nem jelentéktelen összegben.
Mégis azt gondolom azonban, érdemes lenne megfontolni minden képviselőtársunknak, hogy vajon valóban érdemes-e támogatni ezt a javaslatot.
Kis Gyula súlyos szavakkal illette ezt az előterjesztést. Többek között azt mondta, hogy súlyosan sérti a közteherviselés elvét. Ezt két értelemben is kiemelte. Egyrészt azzal, hogy az üzleti biztosítások révén nyújtott adókedvezmény a magasabb jövedelműeket támogatja, hiszen a magasabb jövedelműek azok, akik üzleti biztosítást kötnek, az alacsonyabb jövedelműek inkább az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárakba tömörülnek.
Ezzel kapcsolatban szeretném világossá tenni, hogy az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárak lényegesen nagyobb kedvezményt kapnak mind az adóoldalon, mind más csatornákon keresztül. Az üzleti típusú biztosításokhoz kötődő kedvezmény ennek lényegesen alatta marad azzal, hogy az adóból az erre fordított összeg 20 százaléka írható le.
Hogy világosan lássuk: ez azt jelenti, hogy ha egy munkáltató vállalja, hogy egy magasabb jövedelmű dolgozójának ilyen biztosítást köt, akkor kifizeti a társadalombiztosítási járulékot - tehát szeretném hangsúlyozni, hogy ezzel a társadalombiztosítás is jól jár -, a magánszemély nem kap egy fillért sem ebből a kezéhez, viszont fizethet utána még a 44 százalék és a 20 százalék közötti sávnak megfelelő adóhányadot. Tehát közvetlen adóbefizetési kötelezettsége származik a magánszemélynek belőle, a társadalombiztosítás jól jár vele, s az állam olyan pénzt tudott nyújtani, amelyből hosszú távú megtakarítások, befektetések lehetnek.
Nagyon röviden még szeretném ...

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť