DR. BÉKESI LÁSZLÓ

Full text search

DR. BÉKESI LÁSZLÓ
DR. BÉKESI LÁSZLÓ pénzügyminiszter: Köszönöm, elnök asszony. Kedves Képviselő Úr! A közgyűlés általános világgazdasági megállapításaival a sajtó bőven foglalkozott, nyilván a kétoldalú tárgyalások eredményei lehetnek érdekesek és informatív jellegűek.
A mi szándékunk az volt, hogy folytassuk a néhány héttel ezelőtt Budapesten megkezdett tárgyalásokat. Erre alapot a kormány '95-ös gazdaságpolitikai programjának és költségvetésének irányelvei szolgáltattak.
Az általános megállapítások - sorozatos tárgyalások után - a következők. Magyarország gazdasági teljesítményei az elmúlt években aggodalomra adnak okot, mindenekelőtt a külső és belső egyensúly drasztikus romlása miatt. A második megállapítás: olyan egyensúlyrontó gazdaságpolitika, amely az elkövetkezendő években a belső és külső nettó adósságállományt növeli, nem finanszírozható.
A harmadik megállapítás: a tárgyalásokat folytatnunk kell és folytatni lehet. Közeledtek az álláspontok. Három héttel ezelőtt Budapesten még egészen teljesíthetetlen egyensúlyi követelményeket támasztott a Nemzetközi Valutaalap, ezek ma sokkal közelebb állnak a mi számítási anyagainkhoz, de természetesen nem elégségesek ahhoz, hogy a megállapodás létrejöjjön. Ez a kinti tárgyalások során nem is volt cél.
A legfontosabb végeredményeket mondom: Magyarország számára kulcskérdés, hogy jövőre az államadósság nélkül számított belső költségvetési hiány ne legyen nullánál nagyobb, a folyó fizetésimérleg-hiány akkora legyen, amennyit az adott évben a tőkebevonásokkal finanszírozni lehessen és megtartsa vagy növelje az ország versenyelőnyét az exportőrök javára és az import terhére. Erre van lehetőség, kemény munkát igényel, elsősorban a reformok végrehajtását.
A tárgyalások folytatódnak a jövő héten Budapesten. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť