DR. LAKOS LÁSZLÓ

Full text search

DR. LAKOS LÁSZLÓ
DR. LAKOS LÁSZLÓ földművelésügyi miniszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Alelnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Mészáros Gyula Képviselő Úr! A magángazdálkodóknak nagy szükségük van a segítségre a szakmai, a jogi, a pénzügyi és sok egyéb ügyben történő eligazodáshoz, és ebben mi segítjük őket. A falugazdászok közül - úgy, ahogy ön is elmondta - nagyon sokan tisztességgel, eredményesen végzik a dolgukat, de ez nem mindenkinek sikerül. Mivel a falugazdász-ügy politikai üggyé kezd válni ismét, engedjenek meg egy negatív, egy kirívó példát is.
Sok településen a falugazdászok által ajánlott szakértők súlyos tízezrekért készítették el a Mezőgazdasági Fejlesztési Alap-pályázatokat. Nekik maguknak miért nem volt idejük vagy tehetségük a fejenként rájuk jutó tíz-húsz pályázat elkészítésére vagy egy egyszerűen kitölthető vázlat elkészítésére?
Ez is azt mutatja, hogy ezeket a feladatokat állami alkalmazottak egyedül nem képesek ellátni. Fontosnak tartjuk és ezért támogatjuk a szaktanácsadást, de ennek a felügyeletét nem akarjuk állami kézben megtartani, átadjuk a helyi gazdáknak, az önkormányzatoknak, az agrárkamaráknak s a különböző együttműködéseknek, foglalkoztassák, ellenőrizzék őket, s ezekhez fogunk támogatást adni.
A falugazdászok szerződése év végén lejár, ezt ők tudják, ezzel a feltétellel vállalták. Legtöbben közülük nem válnak munkanélkülivé ennek lejártával, hiszen nem is állásban, hanem vállalkozásban végzik ezt a ténykedést.
A jövő évi szaktanácsadói rendszer kialakítása folyik, felülvizsgáljuk az állami feladatokat, átalakítjuk a támogatási szabályozási rendszert, megvárjuk, mennyi pénzt kapunk a parlamenttől, és ezek után időben döntünk a falugazdászokról. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť