DR. SZABÓ IVÁN

Full text search

DR. SZABÓ IVÁN
DR. SZABÓ IVÁN (MDF): Elnök Asszony! Tisztelt Ház!
Nagyon röviden szeretnék Szalay Gábor higgadt felszólalásával kapcsolatban néhány megjegyzést tenni. Nemcsak azért, mert személyemet érintette, a gombot sokkal hamarabb nyomtam meg.
Én úgy hiszem, itt az ideje, tisztázzuk, miről vitatkozunk, és azt hiszem, az ő felszólalása rendkívül alkalmas arra, hogy ezt a tisztázást két percben megtegyük. Ő említette, olvasható volt a koalíciós megállapodásban is már, hogy az expó itt nem helyesen lett előkészítve, már nem alkalmas a megrendezésre és így tovább.
Kérdezem azonban, hogy a koalíciós megállapodás született-e hamarabb vagy a kormány felállása? Én úgy tudom, a kormány később állt föl.
A kormány később kiküldött egy nem pártatlan vizsgálóbizottságot, hanem kizárólag a kormánypártok képviselőiből - szocialistákból és szabaddemokratákból álló bizottságot - amely megállapította: szó sincs törvénysértésekről, a törvény szerint került előterjesztésre, a végrehajtás olyan ütemben van, hogy a megrendezésnek nincs akadálya.
Ez a kormánypárti bizottság öt arányban úgy szavazott, hogy az expó megrendezhető. (Soós Károly Attila: Öt-egy arányban.) Öt-egy. És ebben a szabaddemokrata főpolgármester-helyettes, Székely Gábor szavazata nem az egy volt.
Ebben a kontextusban tehát világos, hogy amikor a kormány mégis a lemondás mellett döntött, akkor a koalíciós megállapodásnak a koncepciós megállapodási része, és nem a ténnyel igazolt része mellett foglalt állást. Tehát az az állításunk, hogy itt politikai döntés született, mit sem törődve a realitásokkal, pontosan ennek kapcsán világosan tetten érhető.
A másik, amire röviden utalni szeretnék: Szalay Gábor jól számolt, csak elfelejtette elolvasni és meghallgatni a hozzászólásomat. Ugyanis azt mondtam, hogy az elkövetkezendő három évre jutó pénz - mert itt '94-, '95-,'96-ról van szó - egy hónapjára esik. A 4500 igaz.
Tessék ezt az időszak egy hónapjára vetíteni, ahogy a felszólalásom határidőnaplójában van: valóban egy korsó sör, ha a kormányét fogadom el, és fél korsó sör, ha a kormányéból levezethető közpénzeket fogadom el.
Amiről tehát a parlamentnek dönteni kell, nem több és nem kevesebb, mint az, hogy eldönti: három évre ez a pénz mint üzleti befektetés, az országnak - nem Kovács János kisiparosnak - mint befektetés, megéri-e vagy sem. Itt van az alapvető eltérés, hogy a kormány előterjesztése szerint nem ér meg négy évre elosztva az expó 45 milliárdot az ország image-ának és a vállalkozások élénkítésének a szempontjából.
A kormánypárt ellenzékének pedig az a véleménye, hogy ez a befektetés messze-menően nagyobb hozadékú, mint amit most kidobunk az ablakon.
Köszönöm. (Taps az ellenzék soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť