ELNÖK (G. Nagyné dr. Maczó Ágnes)

Full text search

ELNÖK (G. Nagyné dr. Maczó Ágnes)
ELNÖK (G. Nagyné dr. Maczó Ágnes): Tisztelt Torgyán József Úr! Kifogásának egy részét elfogadom, miszerint a múlt héten dr. Torgyánné Cseh Mária képviselő asszony felszólalása előtt fejeztük be valóban a felszólalások rendjét. A házbizottságban megállapodás a kérdésben nem született, hogy ugyanott folytatjuk-e a felszólalások rendjét. Én azonban elfogadom e tekintetben tett kifogását, hiszen ma reggel újra szocialista képviselővel kezdődött a felszólalók rendje.
Az új Házszabály nem rögzíti, hogy hogyan kell a felszólalásokat folytatni, ha elnapolásra kerül egy kérdés. A házbizottságban erről megállapodás nem történt. Láthatták, hogy az expó kérdésében a mai napirend tárgyalását Kóródi Mária alelnök asszony kezdte meg, így nem én kezdtem az ülést szocialista párti képviselőnek a szó megadásával. (Nikolits István: Teljesen mindegy!) A kezembe került rend alapján azonban meg kell állapítanom, hogy az új Házszabálynak megfelel a képviselők sorrendje, aszerint - idézem az 50. § (3) bekezdését - "lehetőség szerint egymás után egy kormánypárti és egy ellenzéki képviselő kapjon szót". Eszerint... (Dr. Torgyán József: Tessék befejezni a mondatot! Tessék végigolvasni a paragrafust!) ...mindig másik képviselőcsoportból... (Dr. Torgyán József: Ez a lényege! Tessék végigolvasni!) Igen, ezzel fejeződik be.
A felvetett kérdésre, hallgassák meg a sorrendet: MSZP, MDF, SZDSZ, FKGP, SZDSZ, KDNP, SZDSZ, MDF, SZDSZ. Mindig másik képviselőcsoportból van a felszólaló. Arról a Házszabály nem tartalmaz rendelkezést, hogy mi van akkor, ha a kormánykoalíció részéről csak az egyik pártból van jelentkezés. (Nikolits István: Semmi! Mi volna!?) Így tehát én határozottan megállapítom, hogy az elnöklők, mindketten betartottuk a Házszabályt, mert egy kormánypártinak és egy ellenzékinek adtunk szót. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Azonban azt meg kell jegyeznem, hogy a Független Kisgazdapárt részéről valóban egy képviselő kapott szót, s tekintve, hogy Torgyán úr azt sérelmezte, hogy nem a Kisgazdapárt folytatta ma reggel az expó vitáját, úgy ahogy a múlt héten abbahagytuk, én kezdeményezem a házbizottság összeülését, tárgyaljuk meg e kérdést és szülessen döntés arra vonatkozóan, hogy valóban azzal a képviselővel folytassuk-e ezek után a felszólalók sorrendjét, amelyik pártnál abbamaradt, vagy pedig marad a korábbi rend, hogy egy kormánypárti, egy ellenzéki.
(13.10)
Ügyrendi kérdésben ügyrendi indítvány előterjesztése esetén bármely képviselőnek joga van öt percben szólni. Megszólalásra kért lehetőséget Nikolits István. Először neki adom meg a szót, mivel frakcióvezető-helyettes.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť