DR. FAZAKAS SZABOLCS

Full text search

DR. FAZAKAS SZABOLCS
DR. FAZAKAS SZABOLCS ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi miniszter: Igen tisztelt Elnök Asszony! Igen tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Igaza van képviselő úrnak, a "last minute" reklámmal hirdetett utazások értékesítése általánosan elfogadott gyakorlat Nyugat-Európában. Az utóbbi években egyre nagyobb mértékben éltek ezzel a magyar utazási irodák is.
Alapvetően előnyös ez a forma, mert azok az utasok, akik az utazás időpontja előtt viszonylag rövid időn belül döntenek, lényegesen olcsóbban utazhatnak, ugyanakkor az utazási iroda jövedelmezőségét is javítja a korábban el nem adott utak értékesítésével.
A piacon levő túlkínálat miatt egyes utazási irodák a szokásosnál korábban, gyakran már az indulást megelőzően két hónappal is hirdetnek ilyen "last minute"-utakat. Ez a tevékenység már a tisztességes verseny feltételeit sérti. A tisztességtelen verseny miatt a Gazdasági Versenyhivatalnál és a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőségnél lehet eljárást kezdeményezni. Miután az említett tevékenység a gazdasági etika szabályait is sérti, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara is felléphet az így eljáró utazási irodákkal szemben.
A fogyasztói érdekvédelmet erősíti az a tavalyi kormányrendelet, amely szabályozza az utazások részvételi díjának befizetési határidejét. Ez a teljes részvételi díj befizetését legkorábban az indulás előtt 30 napon belül engedi meg. A részvételi díj és az abból adott engedmény megállapítása az utazást szervező vállalkozás önálló üzletpolitikájának része, arra ráhatásunk nincs.
A minisztérium a jövőben az eddiginél is nagyobb súlyt fog helyezni az utazók tájékoztatására a "last minute"-utakkal kapcsolatban. Emellett az utazási irodák szakmai szövetségei is fellépnek a tisztességes versenyt megsértő utazási irodákkal szemben. Információink szerint a piac vezető irodái már megállapodtak abban, hogy 1997-ben kevésbé élnek ezzel a reklámeszközzel, tehát úgy tűnik, hogy itt is bízhatunk a szakma önszabályozásában.
Köszönöm figyelmét. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť