SASVÁRI SZILÁRD

Full text search

SASVÁRI SZILÁRD
SASVÁRI SZILÁRD (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Államtitkár Úr! Ritkán jelenik meg ennyi ellentmondásos hír a sajtóban, mint az utóbbi napokban, inkább hetekben a fővárosi kerületek földhivataláról. Elég csak a címeket olvasni: "Káosz a fővárosi földhivatalban", "Sürgősségi felár", "Soha nem látott tömeg a földhivatalban", "Nem vált be a számítógépes rendszer?", melyekre azonnal megjelenik a megnyugtató hivatalos nyilatkozat: "Az ingatlan-nyilvántartás az üzleti biztonság alapja", "Gyors és korszerű szolgáltatást teremt a földhivatali hálózat számítógépesítése", "Hamarosan kész a földhivatal új ingatlan-nyilvántartási rendszere".
Mi az igazság a földhivatal körül? Mi az oka annak, hogy amikor áttértek a korszerű számítógépes rendszerre, szinte működésképtelenné vált a hivatal?
A nyilatkozatok szerint kapacitáshiány. A fővárosi földhivatal vezetője elmondta: a legtöbb gondot az elavult számítógépek okozzák. A kerületi földhivatal vezetője szintén a gépek hiányára hivatkozik. Szerinte megoldást az jelentene, ha további hatvan gépet kapna a hivatal. Ez az, amit nem értek.
A földhivatalok számítógépesítése ugyanis öt éve indult a Phare-program keretében. Az évekig tartó előkészítés után '95-ben írt ki - érdekes módon csak angol nyelven - a főváros egy fejlesztési pályázatot. A pályázat nyertesének ki kellett dolgoznia a személyi feltételeket, a technikai követelményekhez igazodó szoftvert, feladata volt új számítógépek beszerzése. Az adott költségvetési év kiadási előirányzatai között a központi költségvetésből, illetve egyéb forrásból a fent említetteket biztosították. Eszerint elegendő idő volt az előkészületre, megvolt a pénzügyi forrás, az elmúlt másfél évben vásároltak közel száz új számítógépet, elkészült a szoftver, május 22-ére számítógépre vitték az összes adatot. Mi kell még ahhoz, hogy működjön a fővárosban a számítógépes ingatlan-nyilvántartás?
Tisztelt Államtitkár Úr! Kérdezem tehát, alkalmas-e a fővárosi számítógépes rendszer a földhivatali feladatok ellátására - azonnali iktatás, tulajdonilap-szolgáltatás, ügyintézés. Milyen próbaüzem során, kik vették át és helyezték üzembe ezt a rendszert? Mennyibe került eddig, és mennyibe fog még kerülni, hogy legalább a gépesítés előtti színvonalat el lehessen érni (Az elnök a csengőt megkocogtatva jelzi az idő leteltét.), továbbá ehhez mennyi időre van szükség?
Tisztelettel várom válaszát. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť