CSÉPE BÉLA

Full text search

CSÉPE BÉLA
CSÉPE BÉLA (Fidesz): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! Engedjék meg, hogy a Fidesz nevében összefoglaljam álláspontunkat a parlament elé terjesztett két törvénymódosításról, mely az áfát és a fogyasztási adót érinti.
Ebben az évben is a parlament előtt fekszik egy csomag, amelynek az egyik része - mint mindig - a mindenkori jövő évi költségvetés, és a másik része az adótörvények. Ez talán természetesnek is tűnik, megszokottnak immár, de elöljáróban ennek a két törvénynek az általános vitájában is le szeretném szögezni, hogy azért nem egészen jó ez így, hogy minden évben van egy ilyen csomag. Sokkal jobb lenne a gazdaság érdekében, ha a jelenleginél nagyobb stabilitás lenne az adószabályozásban, és habár ez a két törvényjavaslat nem ad új rendszert a két adónemen belül - szükséges változtatásokat tartalmaz inkább -, mégis ezt a megjegyzést általában mondom, beleértve ezt a két törvényjavaslatot is. Tehát sokkal jobb lenne egy nagyobb stabilitás, hiszen a gazdálkodók, az egyének sokkal jobban be tudják tartani a törvényeket, ha azok nem változnak ilyen módon évenként. Engedjék meg, hogy megjegyezzem - ez nem erre a két törvényjavaslatra, nem erre a körre vonatkozik, de - azt is, hogy bizony itt az elmúlt pár év alatt tanúi voltunk annak, hogy év végén elfogadott módosítást nagyon hamar korrigálni kellett.
(9.30)
Ezt mindenképpen ki kell küszöbölni a stabilitás érdekében.
A törvények kapcsán a másik általános megjegyzésem az adócsökkentés kérdése. Az adócsökkentést mint szükségességet szintén kiterjesztem az egész körre, és ezzel kapcsolatban felvetem a következőket:
Azt hiszem, elvben mindenki egyetért azzal, hogy a gazdaság érdekében szükséges az adók mértékének a csökkentése. Pénzügyminiszter úr nem olyan régen a nyilvánosság előtt mondta, hogy a jövő évben adócsökkentésre komolyabb formában nem lehet számítani, hiszen a gazdaság beindult fejlődése ezt még nem támasztja alá. Ezzel kapcsolatban felvetődik, hogy akkor a kormány gazdaságpolitikai koncepciója szerint mikor kerülhet erre sor, mert a mi véleményünk szerint erre valamikor sort kell keríteni, és ebből még az itt most téma alapján tárgyalandó áfa adórendszere sem mentes - erre külön ki fogok térni. Tehát mi úgy látjuk, hogy szükséges majd az adócsökkentés.
Itt ebből a szempontból mindenképpen külön kell választani a fogyasztási típusú és a jövedelem típusú adókat. Az előttem elhangzott hozzászólás már tartalmazta ezeket az adatokat. Már 900 milliárd az ezen a területen jelentkező költségvetési bevétel. Szeretném kihangsúlyozni, hogy akkor, amikor én adócsökkentésről beszélek, nem az adóbevételnek a csökkentéséről van szó, hiszen általános gyakorlatként is megfogalmazható, hogy az adócsökkentések nem feltétlenül adótömeg-csökkentést jelentenek. Mi úgy véljük, hogy a gazdasági kibontakozás folyamán egy adócsökkentés inkább az adóbevételek növelését fogja eredményezni, sőt, ennek az érdekében is bátrabban kell erre az útra lépni.
E két általános megjegyzéssel kezdve most rá szeretnék térni először az áfatörvény módosítására. Le szeretném rögzíteni, hogy a mi megítélésünk szerint az áfarendszer jól működik, és korszakalkotó volt Magyarországon ennek a bevezetése, hiszen ez a modern típusú közgazdasági szükségességképpen bevezetett adórendszer az, amelyik leginkább megtestesíti a fogyasztási adórendszer felé való tendenciát. Messzemenően egyetértettünk a bevezetésével, és most is egyetértünk azzal, hogy ez jól működik, fenn kell maradnia. Emlékeztetek rá, hogy az előző kormány annak idején igen nagy nehézségek árán, nehezen fogadtatva el vezette be a kétkulcsos áfát. Erre visszaemlékezve, a jól működő áfarendszerbe beillesztve, ki kell hangsúlyoznom, hogy milyen helyes volt ez, ezzel lett megalapozva ez a jól működő adórendszer, hiszen a kétkulcsosság általában a modern áfarendszereknek a jellemzője.
Szintén meg kell állapítanunk, hogy az Európai Unió jogszabályaival való harmonizáció mint igen fontos szempont jól megvalósul az áfarendszerben. Ez egy rendkívüli pozitívum, amelyet mi is üdvözlünk. Ugyanakkor - és itt szeretnék visszatérni az adócsökkentésre - meg kell jegyeznem azt is, habár itt tegnap is elhangzott, hogy az átlagos adóterhelés szempontjából most már az Európai Unió átlagos adószintjével szinkronban vagyunk, azonban a kétkulcsos áfarendszeren belül a felső adókulcs, a 21 százalék, összehasonlítva más országokkal még magas, a mintául szolgáló országokban ennél alacsonyabb felső adókulcsok működnek. Ezt is figyelembe kell venni, azonban még egyszer hangsúlyozom, hogy nem annak érdekében, hogy itt valamilyen demagóg módon költségvetési bevételek csökkenjenek, hiszen az előbb próbáltam érzékeltetni, hogy ennek a csökkentése egyáltalán nem jelenti a bevételek automatikus csökkenését, sőt ellenkezőleg, és mindjárt hozzáfűzöm, hogy ez esetleg még a feketegazdaság visszaszámolása irányába is hathat.
Konkrétan kiemelnék egy tételt, éspedig a paprika áfakulcsát. Áttekintésre javasoljuk a kormánynak azon adókulcsokat, hogy hol célszerű már most lépni. Mi sem értünk egyet azzal, hogy most gyorsan egy általános adókulcs-csökkentést vezessenek be, de mindenképpen meg kell vizsgálni az egyes adótételeket. Már elhangzott, hogy a déli gyümölcsöknél már megtették ezt a csökkentést, én felvetem azt, hogy a paprikánál ezt miért nem tették. A paprika végeredményben élelmiszeripari termék, az alacsonyabb adókulcsnál lenne a helye, ezzel szemben jelenleg 25 százalékkal funkcionál. Ezt is összefüggésbe merem hozni a feketegazdaság visszaszorításával. Tehát itt javasolunk egy ilyen lépést.
A további részletekre térve:
Az 1. § teljesen az EU-harmonizáció jegyében történő lépés, amelyet az előbbiek alapján mi is üdvözlünk. 1998. szeptember elsejétől bevezetendő adójegy, melyet a dohánygyártmányok dobozára kell felragasztani, végül is most majd igazolja a termék adózott voltát. A termelő vagy az importáló a későbbi forgalmazási fázisok áfaterheit is megváltja ezzel, így az áfa itt egy egyfázisú adóvá válik. Ez mindenképpen jó, hiszen az egyszerűsítés irányába hat.
A 2. §-sal kapcsolatban sincs gondunk. Megemlítem, hogy a fiókszabályozás a nemzetközi gyakorlatnak megfelelő. Adóztatható tényállás a külföldi központi és a belföldi fióktelep közötti, illetve a fióktelepek egymás közötti kapcsolata is.
A 3. §-sal kapcsolatban már negatív megjegyzésünk van. Ezt a paragrafust nem értjük eléggé, s javasoljuk átgondolásra. Itt arról van szó, hogy a módosítás meghatározza, hogy "gazdaságilag szoros kapcsolatban álló fél az, aki vagy amely a számviteli törvény szerint anyavállalat, leányvállalat, társult vállalkozás...", s jön egy szerintem jogilag nem helyes mondatrész: "... vagy minősülne akkor - mármint gazdaságilag szoros kapcsolatban álló félnek - ha a számviteli törvény alá tartozna." Javaslom átgondolni, egy jogszabály ne tartalmazzon feltételes módot, ezt valahogy "sichtebben" kellene megfogalmazni.
Mi is üdvözöljük a hazai előállítási szoftverek versenyhátrányának a megszüntetését. Az 5. §-sal kapcsolatban egyetértünk azzal is, hogy mivel a fő szabály az, hogy a vámmentesség adómentességgel is járjon, ha ez gátolja a verseny- és szektorsemlegességet, akkor ezt a mentességet tulajdonképpen nem lehet megadni. Ilyen irányú lépést tartalmaz ez az előterjesztés a tenger kincseivel kapcsolatosan, amivel mi is egyetértünk.
A 6. §-sal kapcsolatosan szintén az aggályunkat kell jelezni. Itt a kezességi felelősséggel kapcsolatban van egy új megfogalmazás. Véleményünk szerint könnyen elhúzódó jogvitákat eredményezhet, ha el nem ismert számlákkal kapcsolatban kerül sor adóhatósági eljárásra. A mi véleményünk szerint kezességi felelősség érvényesítésére csak akkor kerülhetne sor, ha a vevő a levonható adót le is vonta.
A 7. §-sal egyetértünk, azonban felhívjuk a figyelmet arra, hogy ez a rendelkezés vélhetően a nonprofittörvénnyel való harmonizáció irányába kíván elmozdulni, azonban ez még nincs meg, úgyhogy ez a változtatás esetleg gondokat okozhat, illetve a nonprofittörvény tárgyalásánál, előterjesztésénél erre figyelemmel kell lenni.
(9.40)
A 9. §-ban mi is üdvözöljük a közösségi érdekeket szolgáló társadalmi szervezetek jelenleg már meglévő áfa-visszatérítésének kiterjesztését az egyházakra és az alapítványokra, ugyanakkor azt a szigorítást is, hogy mi eshet ebbe a kategóriába. Tehát ezek jó rendelkezések, jó kezdeményezések.
A fogyasztási adóra áttérve: alapjában véve helyesnek tartjuk azt a mozgást, ami most már beindul a jövedékiadó- és a fogyasztásiadó-rendszer között, ezért minden olyan előterjesztést, amely ezt a technikát megvalósítja - illetve technikai jellegű előterjesztést, hogy ez megvalósuljon -, üdvözlünk - a termékek átemelése a jövedéki adó hatálya alá.
Ugyanakkor általánosságban föl kell hívnunk a figyelmet arra, hogy a '96. évi költségvetés végrehajtásáról szóló törvényjavaslatból kiolvasható, hogy a fogyasztási adónál 16 milliárdos deficit van. Ez talán indokot ad arra, hogy a pénzügyi kormányzat áttekintse, vagy legalábbis próbálja kifürkészni ennek az okait. Itt merül fel erőteljesen a feketegazdasággal való összefüggés, mert ez az adó nem folyt be a költségvetésbe, de esetleg valakik zsebébe került. Tehát ilyen szempontból kell mindenkor karbantartani a fogyasztásiadó-rendszert, éppúgy az áfarendszert is, és ahol, amelyik termékcsoportnál ez indokolt, ott szerintünk meg kell tenni a szükséges csökkentést is annak érdekében, hogy ezzel is visszaszoruljon a feketegazdaság.
A fogyasztási adó módosítására vonatkozó törvényjavaslat 6. §-a tartalmaz egy elgondolkodtató rendelkezést, amivel tulajdonképpen nem értünk egyet. Itt arról van szó, hogy az árkiegészítés igénybevételéből a jövőben ki lennének zárva a jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek, kivéve a nevelési, oktatási és felsőoktatási intézményeket. Célirányos a rendelkezés, arról van szó, hogy egyes önkormányzatok fiktív bérletvásárlásait akarják megakadályozni amiatt, hogy az adott településen lakó nyugdíjasok és tanulók részére globálisan vásároltak ilyen bérleteket, és ezt a kiskapunak is minősíthető jelenlegi rendelkezést valóban meg kellene szüntetni, amely alapján ez egyáltalán létrejöhet.
Úgy gondoljuk, hogy ha negatív jelenség van, akkor nem kell föltétlenül az egészet megszüntetni, hanem meg kellene találni a módját, hogy ez a jelenség - tehát hogy az önkormányzatok ezzel, a kiskaput kihasználva, fiktív módon vegyenek igénybe ilyen kedvezményt, lehetőséget - megszűnjön. Ezt jogi úton, más módon kellene megszüntetni, és ezen az alapon nem kellene föltétlenül kizárni az adott településen lakó összes nyugdíjast és tanulót, ha részükre az önkormányzat ilyet akar venni. Ezért ezzel a paragrafussal, jogszabálytervezet-hellyel kapcsolatban egyrészt aggályunkat fejezzük ki, másrészt arra szeretnénk ösztönözni a pénzügyi kormányzatot, hogy próbáljon erre más megoldást találni.
Összességében az áfa- és a fogyasztásiadó-törvénytervezeteket jónak tartjuk, ezekkel a kritikai megjegyzésekkel kiegészítve, és bízunk abban, hogy még a vita folyamán, illetőleg a módosító javaslatok tárgyalása folyamán a szükséges változtatások megtörténnek. Helyesnek tartjuk azt, hogy ez a két adórendszer - elsősorban az áfát kiemelve - továbbra is jól fog funkcionálni, és betölti azt az igen fontos közgazdasági szerepet, hogy az adózás súlya a fogyasztási területen legyen.
Ugyanakkor befejezésképp még egyszer hangsúlyozni szeretném, hogy ezekre az adózási területekre vonatkozóan sem kell kivételt tenni az adócsökkentési tendenciáknál, különös tekintettel az áfának Magyarországon az összehasonlítás alapján is kiemelkedően magas felső kulcsára.
Az elmondottak alapján a Fidesz-frakció támogatja ezeknek a törvényjavaslatoknak az elfogadását, illetőleg ajánlja a parlamentnek elfogadásra.
Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť