DR. FAZAKAS SZABOLCS

Full text search

DR. FAZAKAS SZABOLCS
DR. FAZAKAS SZABOLCS ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi miniszter, a napirendi pont előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A Közép-Európai Szabadkereskedelmi Megállapodást - közismert nevén CEFTA-t - Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia hozta létre. A megállapodást 1993. március 1-je óta sikeresen alkalmazzuk. Ennek is köszönhető, hogy a CEFTA-t alapító országokkal megvalósított kölcsönös áruforgalom rendkívül dinamikusan, a teljes magyar külkereskedelemnél jóval gyorsabb ütemben fejlődött az elmúlt években.
A CEFTA kedvező tapasztalatai felkeltették az érdeklődést a megállapodás iránt más országok részéről is. A csatlakozás egyezményes jogi kereteit az új tagok csatlakozását lehetővé tevő módosító megállapodás teremtette meg, melyet a tisztelt Országgyűlés már egyhangúlag jóváhagyott.
Románia 1996. április 10-én kérte felvételét a CEFTA-ba. Románia csatlakozását minden CEFTA-tagország támogatta. A tárgyalások megkezdéséről a tisztelt Országgyűlés a kormány szabadkereskedelmi politikájáról szóló tájékoztató keretében kapott tájékoztatást. A lefolytatott csatlakozási tárgyalások eredményeit tartalmazó, most megerősítésre javasolt megállapodást 1997. április 12-én Bukarestben írták alá a CEFTA-országok és Románia képviselői.
Az egyes CEFTA-országok és Románia közötti kereskedelmi kedvezményeket ugyanúgy kétoldalú jegyzőkönyvek rögzítik, mint az alap CEFTA-megállapodásban. Ennek megfelelően a magyar-román ipari termékek forgalmának mintegy háromnegyede a csatlakozási megállapodás alkalmazásától kezdve nullszázalékos vám mellett valósul meg.
A megállapodás a fennmaradó ipari áruk körében is előirányozza a vámok fokozatos lebontását. Ez a termékek túlnyomó részénél 1999 végig fejeződik be, és ily módon 2000. január 1-jétől az ipari termékek kereskedelmében lényegében vámmentesség valósul meg.
A csatlakozási megállapodás a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek szállításánál is jelentős kedvezményeket irányoz elő.
(17.00)
A kedvezmények kölcsönös biztosítása szintén a CEFTA-ban jelenleg érvényes rendszer szerint történik. A megállapodás szerint nyújtandó kölcsönös vámkedvezmények Magyarország szempontjából egyértelműen kedvező képet mutatnak. Exportunk tartósan meghaladja importunk értékét, különösen az agrártermékek körében, ahol a magyar export többszöröse az importnak. (Dr. Torgyán József belép a terembe. - Derültség és taps a kormánypárti padsorokban.) - Üdvözlöm.
Tehát ott hagytam abba, hogy a magyar export az agrártermékek esetében többszörösen meghaladja importunkat. Reményeink szerint a megállapodás jelentősen elősegítheti a magyar-román áruszállítások további növekedését, gazdasági kapcsolataink fejlesztését. Különösen fontos szerepe lehet a megállapodásnak a határmenti övezetek közti együttműködés fejlesztésével, hozzájárulva ezzel a kelet-magyarországi régió gazdasági fellendüléséhez, az ebben a régióban olyan fontos tőkeberuházások növeléséhez.
A Románia CEFTA-hoz való csatlakozásából adódó előnyök mielőbbi kihasználása érdekében a megállapodást 1997. július 1-jétől ideiglenesen alkalmazzuk. Románia parlamentje már 1997 májusában megerősítette a megállapodást. A ratifikációs eljárás a többi szerződő fél országában is elkezdődött.
A Románia CEFTA-hoz való csatlakozásáról szóló megállapodás az 1995. évi XIII. törvénnyel kihirdetett CEFTA-megállapodás rendelkezéseit, azaz a szerződő felek körét alapvetően módosítja. Ezért azt az Országgyűlésnek most meg kell erősítenie, és a hatálybalépést követően azt törvénnyel is ki kell hirdetni.
Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Ezúton is meg szeretném köszönni a külügyi bizottság egyhangú támogatását, és kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy az előterjesztett határozati javaslatot fogadja el. Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť