DR. BIHARI MIHÁLY

Full text search

DR. BIHARI MIHÁLY
DR. BIHARI MIHÁLY (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Dávid Ibolya! Én egyébként ugyanazt szeretném, amit ön is - meg önök és a többiek is -, nevezetesen, hogy ne legyen többet ilyen probléma, mert ez egy sok tekintetben indulatokkal terhelt, már nem jogi vita. Semmi más szándékom nem volt, mint hogy próbáltam a jog szabályain belülre terelni a vitát, és nem azért, mert az ügy érdemét illetően ne lenne észrevételem, de azt két percben nyilván nem tudom kifejteni.
Az a probléma, amit ön is felvetett, a jövőre vetítve nagyon egyszerűen megoldható. A jelenleg tárgyalás alatt lévő népszavazási törvénybe be kell tenni egy olyan passzust, hogy amennyiben bárki kezdeményez népszavazást egy adott tárgykörben - négyféle kezdeményező alany lehet, különböző módon kezdeményező négy alany, melyek közül az egyik, a legbonyolultabb, az aláírás kezdeményezése -, akkor a többiek abban a tárgykörben addig, amíg a parlament nem dönt arról, hogy elrendeli-e a népszavazást vagy nem, nem kezdeményezhetnek. Ön is jól tudja, hogy a népszavazási törvény például kiveszi az alkotmányügyi bizottság kezéből azt a jogkört, hogy a kérdést hitelesítse. Ezt egészen előrehozza, az Országos Választási Bizottság már az aláírásgyűjtés megkezdése előtt hitelesíti, és ez az esemény lesz az, amikortól kezdve más - mondjuk a kormány vagy a köztársasági elnök, vagy a képviselők egyharmada - ne kezdeményezhessen ugyanabban a tárgykörben népszavazást.
Ilyen egyszerűen meg lehet oldani. De jelenleg nincs ilyen egyszerű szabály a népszavazási törvényünkben, ezért próbáltam elmondani, hogy mi a jelenlegi jogi helyzet. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť