CZOMA KÁLMÁN

Full text search

CZOMA KÁLMÁN
CZOMA KÁLMÁN (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! A kilátástalan helyzetbe került állampolgárok kértek, hogy mondjam el a magyar parlamentben azt a lehetetlen helyzetet, amelybe az ötvenéves korosztályt hozta a kormány.
Nehéz időszakot él át a nemzet mintegy ötven százaléka, amely létminimum alatt vagy annak éppen a határán tengődnek. Ezen belül található az 50-55 éves korosztály nagy része, amely talán a legelkeseredettebb embercsoportba tartozik. A munkanélküliség burjánzása őket hozta a legnehezebb helyzetbe. Az utánuk következők nagy része munkanélküli járadékot, majd előnyugdíjazást kapott, ezután pedig elérték az öregségi nyugdíjkorhatárt, nyugdíjasok lettek. Nem rózsás az ő helyzetük sem, hiszen 12-15 ezer forintból nyomorognak, alultáplálkoznak, vagy a téli fűtéstől fosztják meg magukat, vagy éppen a szükséges gyógyszereket kénytelenek nélkülözni az egyre magasabb villanyszámláról már ne is beszéljünk.
Az előbb említett 50-55 éves korosztály még rosszabb helyzetben érzi magát, ugyanis kikerültek a munkanélküli járadék folyósítása alól, majd a 6-7 ezer forintos jövedelempótló támogatásuk is megszűnt. Így aztán 30-35 éves munkaviszony után marad számukra a nagy semmi. Elhelyezkedni nem tudnak, mert a munkáltatóknak már a 48 éves sem kell. Az 50 évessel vagy azon felüliekkel pedig szóba sem állnak. Ha álláshirdetés jelenik meg valamelyik lapban, ott van a diszkrimináció a középkorosztály idősebbik részét illetően, mert a felvétel általában csak 35-40 éves korig szól.
A nyugdíjkorhatár felemelésével még bővül számukra a kilátástalan évek száma. Vállalkozni nem tudnak, mert anyagi háttérrel nem rendelkeznek, csekély tartalékait felélték. Így aztán leértékelt, a világ számára felesleges embernek érzik magukat. Az elkeseredés, a kilátástalanság hozza magával a kegyetlen végzetet, azt, amivel a világ élvonalába tartozunk: nagyon sokan önkezűleg vetnek véget az életüknek.
Kérdezem a miniszter urat, a kormány mit kíván tenni ennek a súlyos problémának a megoldására. Várom a válaszát. (Taps a Független Kisgazdapárt soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť