DR. HÉTHY LAJOS

Full text search

DR. HÉTHY LAJOS
DR. HÉTHY LAJOS munkaügyi minisztériumi államtitkár: Képviselő Úr! Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Ma már közismert tény, hogy a gazdasági rendszerváltás során több mint egymillió munkahely veszett el. Az azonban kevésbé közismert, hogy az elveszett munkahelyek túlnyomó többsége a rendszerváltás első három évében szűnt meg. Ebben az évben a munkahelyek számának csökkenése megállt, több munkahely jött létre, mint ahány megszűnt. Ezért a munkanélküliség kialakulásáért a mai kormányt hibáztatni, úgy gondolom, nem helytálló, ugyanakkor ez a kormány felelősséget érez valamennyi munkanélküliért.
A munkaerőpiac szigorú feltételei közt hazánkban és más országokban is az idősebb munkavállalók egy része sajnos valóban hátrányos helyzetbe kerül. A munkanélküli és a szociális ellátórendszer több, az elmúlt két évben végrehajtott módosítása éppen azt szolgálta, hogy a létrehozott új ellátásokkal, intézményekkel helyzetük kilátástalanná válását meg lehessen előzni.
Engedje meg, képviselő úr, hogy ezekre röviden emlékeztessem.
Először is: az a munkanélküli, aki a munkaerőpiacon már nem tud elhelyezkedni, így az 50 évesek is, részt vehetnek közhasznú foglalkoztatásban vagy a Közmunka Tanács által támogatott közmunkában. E foglalkoztatási formákra 1997-ben csaknem 12 milliárd forintot fordítunk.
(15.30)
Másodszor: A nemrég hatályba lépett törvény értelmében alkalmi munkavállalóként is lehetőség van legális munkaviszony létesítésére.
Harmadszor: A mezőgazdasággal foglalkozóknak az őstermelői igazolvány biztosít legális jövedelemszerzési lehetőséget.
Negyedszer: A tartós munkaviszonyt nehezebben létesítő munkanélküliek - így a képviselő úr által említett 50 évesek - számára is nyitva van a munkanélküli járadék rövid idejű munkavégzés céljából történő megszakítási lehetősége. (Zaj.)
Ötödször: Az öregségi nyugdíjkorhatár emelése és az ehhez igazodó nyugdíjazási szabályok módosítása során a kormány kiemelt figyelmet fordított arra, hogy a közvetlen nyugdíjkorhatár előtt állók fokozott védelemben részesüljenek. Gondolok a hosszú szolgálati idővel rendelkezők előrehozott nyugdíjazásának lehetőségére vagy a korengedményes nyugdíjazás esetében a lehetőség meghosszabbítására. A munkanélküli ellátórendszerben a három évig folyósítható előnyugdíjat pedig 1998. január 1-jével az öt éven át folyósítható nyugdíj előtti munkanélküli segély váltja fel.
Hatodszor: Az az aktív korú személy, aki munkanélküliként álláskeresése ellenére sem tud a munkanélküliek jövedelempótló támogatása keretében további két évre jogosultságot szerezni, a jövedelempótló támogatással azonos feltételekkel rendszeres szociális segélyre jogosult.
Végül, hetedszer: Az, aki a reá irányuló öregségi nyugdíjkorhatáron sem rendelkezik nyugdíjjogosultsággal és jövedelmei helyzete alapján rászorult, 1998. január 1-jét követően időskorúak szociális járadékában fog részesülni.
Tudom, hogy a piacgazdaság szigorú munkaerő-piaci feltételei közt 50 éves életkor körül nehezebb elhelyezkedni. Leértékelt korosztályról az elmondottak alapján, úgy gondolom, mégsem lehet beszélni. Ez a minősítés nem védi, de sértheti is azokat, akik érdekében a képviselő úr szót emelt. Biztosíthatom, hogy a kormány következetesen törekszik arra, hogy új munkahelyek jöjjenek létre, szélesedjen a támogatott foglalkoztatás lehetősége (Az elnök a pohara megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), és senki se kerüljön olyan lehetetlen helyzetbe, amelyre a képviselő úr utalt.
Kérem az Országgyűlést, válaszomat fogadja el. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť