DR. AVARKESZI DEZSŐ

Full text search

DR. AVARKESZI DEZSŐ
DR. AVARKESZI DEZSŐ igazságügy-minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! 1995 júliusában az Országgyűlés megválasztotta az állampolgári jogok országgyűlési biztosát és általános helyettesét, valamint a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok biztosát és az adatvédelmi biztost. A négy országgyűlési biztos működésének másfél éve igazolja ennek az új jogintézménynek, az állampolgárok jogainak védelmét elősegítő ellenőrző szervnek a létrehozását.
A megválasztás óta eltelt időszak tapasztalatai ugyanakkor a biztosok feladatainak ellátásával kapcsolatban felvetettek néhány gyakorlati problémát, amelyet a biztosok megfelelő működése érdekében rendezni szükséges. A biztosok számos esetben végeznek olyan vizsgálatot, amelynek során állam- vagy szolgálati titok birtokába jutnak. Ez pedig megköveteli, hogy a biztosok titokminősítési jogkörrel rendelkezzenek. Ezért a javaslat az államtitokról és a szolgálati titokról szóló törvény módosításával megteremti a biztosok minősítési jogát.
Az országgyűlési biztosoknak - közjogi helyzetükre tekintettel - ugyancsak indokolt önálló jogcímen biztosítani a diplomata útlevél használatát, melyre jelenleg nem jogosultak. A külföldre utazásról és az útlevélről szóló törvény módosításával a javaslat feljogosítja a biztosokat a diplomata útlevél használatára. Az országgyűlési biztosok büntetőjogi védelmét is indokolt egységesen meghatározni. Jelenleg ugyanis az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, valamint a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa nevesítve van a Btk.-ban mint hivatalos személy. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettesét és az adatvédelmi biztost csak a feladatköre minősíti hivatalos személynek. Ezért az egységes szabályozás érdekében a javaslat kiegészíti a Btk. vonatkozó rendelkezését.
Tisztelt Képviselőtársaim! Kérem, hogy a javaslat elfogadásával tegyék lehetővé az országgyűlési biztosok gyakorlati tevékenységének megfelelő ellátását. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť