DR. HOMOKI JÁNOS

Full text search

DR. HOMOKI JÁNOS
DR. HOMOKI JÁNOS (FKGP): Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Asszony! A kőbányai Sibrik Miklós utca 30. szám alatti barakképületekben lakó 135 család élete, jövője a teljes bizonytalansághoz vezetett, mintegy 400 ember a kétségbeesés szélére sodródott. A múlt századból itt ragadt barakkváros, mintha nem is egy közép-európai főváros kellős közepén lenne, lakóit csak azok irigylik, akik a szomszédos szeméttelepről a szakadékon felkapaszkodva a sufnikban keresnek menedéket.
Ahogy most állnak a dolgok, a lakásbérlők előbb-utóbb a hajléktalanok sorsára jutnak. A házak tetejét a szentlélek tartja, befolyik a víz, az áramelosztó doboz félig leszakadva, kikandikál mögüle a magasfeszültség, ázik a fal, hullik a vakolat. A 20-30 négyzetméteres lakásokért ennek ellenére 2-3000 forint bérleti díjat kérnek, noha a bérbeadó az épületek állagára harminc éve semmit nem költött. Keserűen fakadt ki az egyik lakó: a mi nyomorúságunkkal senki nem törődik, mi megdögölhetünk, azt sem veszik észre!
A telep a század elején keletkezett, 1963-ig a Kerámia- és Téglagyár, majd 1971-ig a Magnezitipari Művek tulajdona volt. Ezt követően a helyi tanács, illetve az önkormányzat, 1990-től ismét a Magnezit tulajdona lett. Amikor a cég 1993-ban rt.-vé alakult, könyvelésében nulla értékkel került nyilvántartásba. Az rt. 65 százalékát az ÁPV Rt., míg a fennmaradó két rész orosz cég tulajdonát képezi. A telepen javarészt alacsony jövedelműek, kisnyugdíjasok, bérből és fizetésből élő egyszerű emberek élnek. Néhányan a Magnezit Rt. aktív dolgozói, sokan a vállalat nyugdíjasai, azok leszármazottai. Vannak, akik lakáscserével, illetve az előző rendszer tanácsi kiutalásával kerültek a telepre, így nyolc-tízféle bérleti szerződés van érvényben. A lakók már évekkel ezelőtt egyöntetűen elhatározták: lakásaikat meg kívánják vásárolni, hogy azokat saját költségükön rendbe hozhassák. A vásárlási szándékot először három évvel ezelőtt összeírta a lakóközösség, azt eljuttatták az rt. vezetőihez is. A lakók vétellel kapcsolatos folyamatos érdeklődésére kitérő válaszokat adtak, hivatkozva a földhivatalnál adódó gondokra, a telek meg nem oszthatóságára s a többi.
Hírek szerint a többségi tulajdonos ÁPV Rt. megbízásából az rt. közben 13,2 millió forintért eladta a telepet egy kívülállónak. A szerződést 1996. december 30-án írták alá, annak ellenére, hogy a lakásbérleti szerződések 6. pontja szerint a bérlemény értékesítése esetén bérbeadó elővásárlási jogot biztosít bérlőnek.
Kérdezem miniszter asszonytól: a Magnezit Rt. privatizációja során az ÁPV Rt. - mint többségi tulajdonos - miért nem gondoskodott a lakók jogi helyzetének rendezéséről? Felül kívánják-e vizsgálni a megkötött szerződést, hogy lehetőségük legyen a bérlőknek lakásaik megvételére? Várom miniszter asszony válaszát. (Taps a Független Kisgazdapárt soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť