DR. DÁVID IBOLYA

Full text search

DR. DÁVID IBOLYA
DR. DÁVID IBOLYA (MDF): Tisztelt Elnök Asszony! Kedves Képviselőtársaim! 1994 szeptemberében, amikor a kormány eltörölte a hto-utalványt, a Magyar Demokrata Fórum a miniszterelnök úrhoz fordult, és három javaslatunk volt. A három javaslat egyike, amelyet ma a KDNP képviselője, Csépe képviselő úr is megerősített, az volt, hogy vonja ki a kormány a háztartási tüzelőolajból azt a mérhetetlen adótartalmat, amelyet '94 őszén azzal, hogy megszüntette az utalványt, ismét beleépített a tüzelőolaj árába. Sajnos, egyik megoldásunkat sem támogatta a kormány. Ehelyett elkezdett osztogatni olyan támogatásokat, amelyekből itt, az Országgyűlés előtt már a kormány és a kormánypárti képviselők is elismerték, hogy az első ötmilliárd forint szinte ablakon kidobott pénz volt. Oly módon sikerült azt az ötmilliárd forintot szétosztani, hogy a legkevesebb ebből az olajjal fűtőknek jutott. A probléma az: a kormány ezzel az intézkedéssel, hogy eltörölte a hto-utalványt és nem kívánja az adótartalmat csökkenteni a háztartási tüzelőolajban, megbüntette azt a 300 ezer családot, amely 300 ezer család nem tud mással fűteni.
Abban a térségben, ahol lakom, több mint 60 ezer ember él, és nincsen gáz, túlterhelt a villanyvezeték, tehát az átállás nagyon korlátozott. Ezen a vidéken vannak olyan lakótelepek, ahol nem tudják megoldani az átállást, hiszen még a telepített gázzal sem tudják megoldani, mert a környezetben trafó és egyéb olyan épület van, ami miatt nem lehet oda gázpalackot vinni, az épület nem tud átállni másfajta fűtési módra. A problémánk az, ha a kormány segített is az 1996. évi 7 milliárd forintos támogatással, ahogy államtitkár úr elmondta, annak csak egy kis részét tudták fűtéskorszerűsítésre fordítani. Sajnos, a fele megmaradt úgy, hogy még jövőre is háztartási tüzelőolajjal kényszerül fűteni. Az éves támogatás helyett sokkal jobb megoldás lenne, ha az állam megtartóztatná magát e nagy adó miatt, és csökkentené az adótartalmát a tüzelőolajnak.
Köszönöm. (Taps az MDF padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť