KELLER LÁSZLÓ

Full text search

KELLER LÁSZLÓ
KELLER LÁSZLÓ népjóléti minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Nagyon boldog lettem volna, ha a képviselő asszony - tekintettel arra, hogy a múlt héten a bizottsági ülésen tárgyalták a tb-költségvetés helyzetét - valóban tényszerű adatokkal áll a Ház elé. Nyilván két percben akkor sem lehet érdemben megvitatni a költségvetés helyzetét, erre a két perc nem elégséges.
Azt is szeretném elmondani, hogy a népjóléti tárca nemcsak az elhíresült önkormányzati alelnök úrral egyeztet folyamatosan a kialakult helyzetről, hanem egyeztetünk a Pénzügyminisztériummal, egyeztetünk az egészségbiztosítási pénztárral és az Országgyűlés szociális és egészségügyi bizottságával is.
Éppen ezért - nagyon kevés időm van arra, hogy mély vitába bocsátkozzam a képviselő asszonnyal - a '97. május 30-ai állapotról szeretném a tisztelt Házat tájékoztatni. Ha megnézzük, a május 30-i állapot öt hónap teljesítésének felel meg. Ennek időarányos hányada 41,7 százalék. Ehhez képest a bevétel időarányos teljesítése 39,4 százalék, a kiadás időarányos teljesítése 41,8 százalék. A gyógyító-megelőző ellátásban némi növekedés van az időarányos hányadhoz képest: 42,4 százalék. (Dr. Pusztai Erzsébet nevet.) Gyógyszerben és gyógyászati segédeszközben 50,4 százalék, táppénzben 23,9 százalék.
A fenti számokból úgy gondolom, hogy a hiány rohamos növekedésére nem nagyon lehet következtetni, képviselő asszony; ehhez persze még hozzá kell tenni azt is, hogy a bevételben vannak olyan jelentős tételek, amelyekre nem lehet időarányosan számítani. Ilyen például a költségvetési törvényben előírt vagyonértékesítés vagy a mezőgazdaságban foglalkoztatottak egészségügyi hozzájárulása. Tehát nyilvánvaló, hogy a bevétel elmaradása mindenképpen érhető. Természetesen az egészségügyi ellátóhálózat működési költségeit fedező, valamint a lakosság egészségügyi ellátását biztosító kassza helyzete mindannyiunktól nagy figyelmet érdemel. A kormány éppen ezért hamarosan napirendre tűzi a tb-alapok '97. évi költségvetési helyzetének megtárgyalását, és amennyiben szükséges, dönt a korrekcióra vonatkozó intézkedésekről. De a döntés természetesen tények és nem érzelmek alapján fog történni.
Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban. - Dr. Szabad György: Az Alkotmánybíróság már döntött!)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť