DR. SZILI KATALIN

Full text search

DR. SZILI KATALIN
DR. SZILI KATALIN környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Képviselő Úr! Képviselő úrtól egy elég hosszú előadást hallottunk az előterjesztésről. Szeretném megnyugtatni a képviselő urat - s magam is megnyugszom attól a tudattól -, hogy az a több mint 50 civil szervezet, az Országos Környezetvédelmi Tanács és mindazok a környezetvédelemmel foglalkozó szakemberek, akik a programot megelőző vitában ezt a programot véleményezték és látták, nem ilyen sötéten látják ezt a helyzetet.
Szeretném azt is elmondani, hogy ez a program egy hat évre szóló célállapotot fest elénk, s ehhez képest kell évenként elkészíteni azt az intézkedési tervet - ha képviselő úr figyelmesen elolvasta, ez benne volt -, ami tartalmazza az évenkénti ütemezését a ténykedésünknek, illetőleg a kormány tevékenységének, amit a környezetvédelem területén kifejt. Tehát ebben kell keresni mindazt, amit képviselő úr az ellenőrzésben, a feladatok, a határidők meghatározásában keres.
Hozzátenném azt is, hogy az önkormányzatoknak - hiszen Balsay képviselő úr utalt rá - szintén vannak környezetvédelmi feladatai. Azt is elmondanám, hogy azokat a kérdésköröket, amelyeket ma a képviselő urak számon kérnek ettől a programtól, az első cövekként kicövekeltük akkor, amikor a környezetvédelmi törvényt megalkottuk. Ugyanis a programkészítés kötelmét éppen ez a parlament írta elő a kormány számára akkor, amikor a környezetvédelmi törvényt megalkotta.
A program természetesen egy átfogó célállapotot tekint, ami tartalmazza a kilenc függelékében azokat a kérdésköröket, amelyekre csak példaszerűen utalnék a képviselő úrnak, azt a prioritáslistát, ami az állami felelősség körébe tartozó szennyezések ártalmatlanítására vonatkozik; vagy sorolhatnám mindazokat a kérdésköröket, amelyek átfogóan tartalmaznak egy ívet, amelyet 2002-ig szeretnénk elérni azért, hogy azt az ideális állapotot elérjük, amit képviselő úr is elmondott.
Örülök annak, hogy képviselő úr arról beszél, hogy azt kellett volna tartalmaznia, milyen szempontok szerint kell történjen az állapotfelmérés, azt, hogy hiányzik a civil szervezetek véleménye; ugyanis ez mind benne van. Ha még mindig ott tartanánk, hogy az állapot felmérését kezdjük el elemezni - hogy majd hogyan történjen -, akkor ebben az életben Magyarországon igazi környezetvédelem nem lesz!
Úgyhogy kérem, ezzel együtt a rövid programot, a megvalósítás általános tervét - amelyet a vastag zöld, önök rendelkezésére bocsátott háttéranyag tartalmaz - minél előbb fogadják el, hogy az évi intézkedési tervet hozzá tudjuk rendelni. Köszönöm a figyelmüket.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť