T. ASZTALOS ILDIKÓ

Full text search

T. ASZTALOS ILDIKÓ
T. ASZTALOS ILDIKÓ ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az önök előtt levő, H/3653. számú országgyűlési határozati javaslat tartósan és véglegesen kívánja rendezni az 1990. december 31-ig indult hadiipari fejlesztésekhez a Gyártmányfejlesztési Forgóalapból nyújtott kölcsön ügyét. Az államháztartásról szóló törvény értelmében állami vagyonról lemondani csak a törvényhozó, az Országgyűlés felhatalmazásával lehet. Jelen előterjesztésünk is ezt célozza.
Szeretném röviden bemutatni a viszonylag kevésbé ismert, de hosszú évtizedeken át működő és a mindenkori ipari tárca kezelésében levő, úgynevezett Gyártmányfejlesztési Forgóalapot. Ez az alap szolgált forrásul a mindenkori ipari tárcának a hadiipari fejlesztések megrendeléséhez és finanszírozásához. A politikai rendszerváltozás után a hazai, valamint a korábbi hagyományos export-hadiipari piacvesztés következtében megszűnt a Gyártmányfejlesztési Forgóalap eredeti feladata. Az államháztartási reform lépéseként maga az alap is letéti számlává alakult át.
Ismeretes, hogy mint minden fejlesztés, így a hadiipari fejlesztés is többéves, folyamatosan áthúzódó feladatot jelent. Ezért több gazdálkodó szervezetnél 1990 után tartós kintlevőség keletkezett. A határozati javaslat mellékletében felsorolt vállalatokkal a jogelőd ipari tárca 1990. december 31. előtt hadiipari fejlesztésekre kötött megállapodást. E szerződések államközi megállapodásokon alapultak és meghatározott hazai, valamint volt szocialista országokba irányuló szállításokra vonatkoztak.
A politikai rendszerváltás következtében e fejlesztések és szállítások azonban a szállítóknak fel nem róható okokból meghiúsultak. Így e vállalatok - ismétlem: nekik fel nem róható okokból - a korábban az állammal szemben vállalt kötelezettségüknek nem tudtak és nem tudnak eleget tenni. A kormány jelen határozati javaslatában 461 millió forint tartozás elengedését kezdeményezi.
A volt szocialista országok licencei alapján, valamint a Kölcsönös Gazdasági Segítségnyújtás Tanácsa hadiipari állandó bizottsága, továbbá a varsói szerződés keretében fejlesztett termékek további gyártásával nem számolhatunk. Az e célra kialakított fejlesztések ma már elavultak, és eladhatatlan haditechnikát képviselnek a hazai és az exportpiacon egyaránt.
Le kívánom szögezni, hogy az Országgyűlés ezzel a döntésével nem részesíti állami támogatásban a mellékletben felsorolt vállalatokat, amelyek közül többet már privatizáltak. A privatizációs eljárások folyamán azonban a tartozások egyetlenegy esetben sem kerültek kivásárlásra, hanem mindenkor a felszámolásra kerülő vállalatoknál maradtak. A javasolt tartozáselengedés az államháztartási mérleget közvetlenül nem érinti. Az éves mérlegben csak a ma már letéti számlaként működő számla egyenlege szerepel.
Felhívom a tisztelt képviselő hölgyek és urak figyelmét, hogy a parlament ilyen típusú döntést már hozott 1993-ban is. Az Országgyűlés 73/1993. számú határozatában egyetértett a HM Radartechnikai Rt. 230 millió forint értékű visszafizetési kötelezettségének elengedésével.
(17.10)
Szeretném megköszönni a honvédelmi és költségvetési bizottságnak, hogy egyhangúlag támogatták az előterjesztésünket. Kérem a tisztelt Országgyűlést, a határozati javaslatot elfogadni szíveskedjen. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť